Rămâi conectat

Curier Județean

Când sunt Floriile, Paștele și Rusaliile ortodoxe 2023, potrivit calendarului creștin

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când sunt Floriile, Paștele și Rusaliile ortodoxe în anul 2023, potrivit calendarului creștin

În anul 2023, Paștele ortodox se va sărbători duminică, 16 aprilie, în vreme ce catolicii vor sărbătorii Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, duminică, 9 aprilie.

Când sunt Paștele ortodoxe în anul 2023

Paştele este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini, a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.
Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Paștele ortodox 2023 este în data de 16 aprilie, iar Pastele catolic se sărbătorește în 9 aprilie.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Când sunt Rusaliile ortodoxe în anul 2023

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștin-ortodoxe cu o importanță foarte mare pentru români. Ambele zile de Rusalii au la baza lor o multitudine de obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație, multe dintre acestea practicându-se chiar și astăzi.

La fel ca la Paști, sunt mai multe zile de sărbătoare pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Este o sărbătoare de care se leagă multe obiceiuri și tradiții, dar și superstiții, cum ar fi cele legate de apariția ielelor, zânele rele.

Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, Duminica Mare a Rusaliilor, are loc la la 50 de zile după Învierea Domnului.

Este una dintre cele mai vechi sărbători ale creştinătăţii și sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu.

În 2023, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 iunie.

Când sunt Floriile ortodoxe în anul 2023

Duminica Floriilor sau a Stâlpilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este primită cu mare fast, întrucât simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată.

Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

În anul 2023, creștin ortodocșii sărbătoresc Floriile pe 9 aprilie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea