Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune
Tăierea pomilor fructiferi este un pas important pentru o recoltă bogată, însă puțini români știu care este momentul ideal pentru începe acest proces.
Pentru a produce fructe sănătoase și abundente, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată, care poate include tăierea regulată, udarea corespunzătoare, fertilizarea și protecția împotriva dăunătorilor.
Tăierea corectă a pomilor din livadă joacă un rol foarte important, mai ales dacă ne dorim să avem pentru mulți ani o sursă de fructe delicioase.
În prezent, schimbările de temperatură afectează considerabil dezvoltarea pomilor fructiferi, aceștia fiind, de cele mai multe ori, „păcăliți” de vremea blândă.
Citește și: La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile
Potrivit specialiștilor în domeniu, tunderea pomilor se face în două momente, anume „în verde”, imediat după recoltarea fructelor, și „în uscat”, adică în timpul perioadei de repaus vegetativ.
Tăierea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme. Pomii pot fi tunși și pe timpul iernilor mai călduroase, dacă în perioada în care se taie ramurile, temperaturile nu sunt foarte scăzute și nu ajung sub -5°C.
Pomii sunt mai vulnerabili la frig în perioada în care ramurile le sunt tăiate sau scurtate, iar tăierile realizate la momentul nepotrivit pot afecta productivitatea pomului. Mai mult decât atât, este important ca tăierile să se facă în funcție de tipul de pom fructifer.
Citește și: La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
Pentru toaletarea pomilor, unele ramuri vor fi scurtate, iar altele îndepărtate în totalitate. E bine ca ramurile și crengile uscate sau bolnave, dar și ramurile care cresc direct în sus, drept în jos sau spre interior să fie tăiate. Unele ramuri se taie pentru a permite luminii să ajungă mai ușor la toți mugurașii, astfel încât rodul să fie cât mai bogat.
Nu în ultimul rând, ramurile care se ating sau se intersectează ar trebui tăiate pentru că altfel se vor împiedica una pe alta să se dezvolte, iar roadele s-ar putea să nu aibă loc și lumină.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Horoscop săptămânal 13-19 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste
Horoscop săptămânal 13-19 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Săptămâna 13-19 ianuarie 2025 se anunță una cu schimbări importante pentru unele zodii, mai ales în plan personal. Horoscop săptămâna 13-19 ianuarie 2025 Berbec Această săptămână aduce o energie puternică pentru cariera ta. Vei avea […]