Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile

Gardul și pomii sunt destul de des motiv de conflict între vecini. Senatul a aprobat la sfârșitul anului 2023 un nou proiect de lege care stabilește concret regulile după care pot fi plantați pomii în curțile românilor.

În acest moment, limita față de gard sau răzor pentru plantarea pomilor fructiferi în grădini și curți, dar și în terenuri extravilane, este de doi metri.

Citește și: Orele de liniște la bloc 2024: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru cei care fac gălăgie

Aceasta nu se va aplica pomilor mai mici de doi metri, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Senat.

Mai mult decât atât, printre criteriile autorizării tăierii nucilor răzleți și castanilor comestibili se va număra și amplasarea acestora lângă construcții, pe care le periclitează, și în curțile construcțiilor, unde sunt pregătite alte lucrări.

Cu alte cuvinte, proiectul introduce o excepție în ceea ce privește distanța de plantare a pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți față de limita proprietății vecinilor.

Acum legea stabilește că plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți în grădini și curți, precum și în terenurile din extravilan se face respectându-se distanțele față de limita proprietății vecinilor, astfel:

a) la 2 m de răzor sau gard, pomi cu talie mică;

b) la cel puțin 3 m de răzor sau gard, pomi cu talie mare.

În cazul primei situații vor fi exceptați, conform proiectului adoptat de senatori, pomii ”mai mici de 2 metri”.

Mai mult decât atât, proiectul introduce noi criterii pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți sau castanilor comestibili.

În acest moment, criteriile care stau la baza documentației în vederea autorizării tăierii nucilor răzleți/castanilor comestibili sunt:

1. pomii sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;

2. pomii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale;

3. pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere. Proiectul adoptat de senatori introduce alte două criterii:

4. Pomii sunt amplasați lângă construcții și pun în pericol integritatea acestora;

5. Pomii sunt situați într-un perimetru cu destinația ”curți construcții” unde urmează să se amplaseze construcții sau să efectueze diferite lucrări de amenajare.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea