Rămâi conectat

Actualitate

La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile

Ziarul Unirea

Publicat

în

La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile

Gardul și pomii sunt destul de des motiv de conflict între vecini. Senatul a aprobat la sfârșitul anului 2023 un nou proiect de lege care stabilește concret regulile după care pot fi plantați pomii în curțile românilor.

În acest moment, limita față de gard sau răzor pentru plantarea pomilor fructiferi în grădini și curți, dar și în terenuri extravilane, este de doi metri.

Citește și: Orele de liniște la bloc 2024: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru cei care fac gălăgie

Aceasta nu se va aplica pomilor mai mici de doi metri, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Senat.

Mai mult decât atât, printre criteriile autorizării tăierii nucilor răzleți și castanilor comestibili se va număra și amplasarea acestora lângă construcții, pe care le periclitează, și în curțile construcțiilor, unde sunt pregătite alte lucrări.

Cu alte cuvinte, proiectul introduce o excepție în ceea ce privește distanța de plantare a pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți față de limita proprietății vecinilor.

Acum legea stabilește că plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți în grădini și curți, precum și în terenurile din extravilan se face respectându-se distanțele față de limita proprietății vecinilor, astfel:

a) la 2 m de răzor sau gard, pomi cu talie mică;

b) la cel puțin 3 m de răzor sau gard, pomi cu talie mare.

În cazul primei situații vor fi exceptați, conform proiectului adoptat de senatori, pomii ”mai mici de 2 metri”.

Mai mult decât atât, proiectul introduce noi criterii pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți sau castanilor comestibili.

În acest moment, criteriile care stau la baza documentației în vederea autorizării tăierii nucilor răzleți/castanilor comestibili sunt:

1. pomii sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;

2. pomii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale;

3. pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere. Proiectul adoptat de senatori introduce alte două criterii:

4. Pomii sunt amplasați lângă construcții și pun în pericol integritatea acestora;

5. Pomii sunt situați într-un perimetru cu destinația ”curți construcții” unde urmează să se amplaseze construcții sau să efectueze diferite lucrări de amenajare.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea