Actualitate
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar.
Există și câteva excepții: copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.
La alineatul 1 al articolului amintit se menționează că „în lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.”
Legiuitorul a stabilit că, în caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate, relatează Adevarul.
De asemenea, tot la articolul 613, alineatul 3, se stipulează că „proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.”
„Gardul viu a crescut pe terenul meu”
Pornind de la reglementările legale amintite, mai mulți români și-au făcut cunoscute problemele pe care le au cu arborii plantați de vecini pe legeaz.net.
„Vecinul are plantat un gard viu pe limita de proprietate dintre noi. Acesta nu dorește toaletarea lui pe partea mea, acesta ( gardul viu ) crescând cu 1 ,5 metri pe terenul meu. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc.”
Îi răspunde un alt proprietar de casă? „Daca te deranjează…bagă foarfeca in el. Cât de greu este să îl tunzi pe partea ta de gard? Îți ține umbră la legume/pomi? Nu îl vrei deloc? Am un vecin idiot care a dat pe gardul viu amplasat pe terenul meu cu erbicid…din greșeală sau poate că nu când a făcut curățenie la el, deși nu intrase la el…e pus la 60 centimetri de gardul comun. Așa că … varianta elegantă e sa cureți pe partea ta de gard sau varianta a doua… erbicid. Ar fi încă o variantă… reclamație că nu are distanța legală față de gardul comun.”
„A plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului”
Nu lipsesc nici abordările amuzante, mai ales când nu poți face nimic pentru că vecinul a respectat legea.
„Mie mi-a plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului, e normal? Menționez că a păstrat distanța legală de doi metri”, scrie o doamnă.
„Bucurați-vă că aveți aer curat alpin. Cât timp a respectat cei doi metri distanță de hotar, e perfect”, îi răspunde un bărbat.
„Și ce îți fac brazii? Din contră, ai aer curat! Eu aș vrea să am un vecin de ăsta, să-mi planteze copaci!”, scrie cu umor un alt proprietar de casă.
Actualitate
Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețuri exorbitante la carnea de miel: La ce preț a ajuns kilogramul, în magazine
Prețurile pentru kilogramul de carne de miel au urcat la cel mai mare nivel din ultimii ani, iar fermierii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile.
În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Scăderea puterii de cumpărare îi va face pe mulţi giurgiuveni să renunţe la carnea de miel pentru masa de paşte. În județul Giurgiu, prețul kilogramului de miel a ajuns la 55 leu/kg, motiv pentru care puțini se vor încumenta să mai cumpere acest sortiment de carne.
Unii crescători spune că după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut, aceștia sperând că anul acesta să poată vinde cu 35 – 40 lei kilogram.
Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.
Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat, acesta fiind prețul la care găsim carnea de miel în piețe.
În marile magazine însă, În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și peste 70 de lei pe un kilogram.
România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa. Valorile de la începutul lui 2019 erau apropiate de media europeană și cât plăteau, pe aceleași produse, bulgarii și nemții, țări cu niveluri de consum mai ridicate decât la noi. În acelaşi an, avem un prag de creștere a prețului în februarie-martie, cu o lună și ceva înainte de sărbători. Și e evident că această ajustare a devenit tradiţie. Se repetă aici în 2020 și în 2021, dar cea mai spectaculoasă scumpire a fost anul trecut pe vremea aceasta. De fiecare dată, curba are un regres aproape insesizabil, așa că mielul costă acum dublu, față de momentul inițial. În condiţiile, în care România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania, notează ProTv.
În prezent, românii mănâncă, în medie, trei kilograme de carne de oaie și miel pe an, de trei-patru ori mai puțin decât popoarele orientale. Nu-i de mirare că magazinele cu specific turcesc, arăbesc sau iranian sunt singurele cu vânzări constante.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
Mai mulți albaiulieni au început discuții în mediul online despre modul în care au simțit cutremurul de 4,9 grade pe scara Richter.
”Am simțit dintr-o dată că îmi fuge pământul de sub picioare. RO-ALERT nu a anunțat nimic, de data asta”, a spus un albaiulian.
CITEȘTE ȘI: CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat. A început să fugă de nebună prin casă, iar apoi au început să se miște corpurile de iluminat. Am luat pisica și am fugit din casă”, a afirmat o doamnă pe un site de socializare.
De această dată, cetățenii nu au fost alertați prin RO-ALERT, mulți dintre ei având noroc cu aplicațiile instalate pe telefon sau chiar cu animalele de companie, despre care se știe că detectează seismul cu câteva secunde înainte de a fi simțit de oameni.
Actualitate
Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR are o ușoară scădere. Care este cotația zilei de luni
Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR are o ușoară scădere. Care este cotația zilei de luni
Indicele ROBOR la 3 luni, după care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut în cursul zilei de luni la 6,85% pe an, de la 6,87%, cât a fost vineri, arată datele Băncii Naționale a României.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,19%, de la 7,20% anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% de la 7,58%, vineri.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
”Înseamnă o creștere. Banca Centrală Europeană a ținut dobânda negativă, mă refer la dobânda de referință, timp de 10 ani. Un deceniu, dobânda BCE a fost cu minus. Din fericire pentru România, noi avem puține credite în euro, ponderea fiind creșterea creditelor în lei, raportul fiind de 75% la 25% din total creditare, înseamnă o marjă a băncii plus acest EUROBOR. Cu cât indicele EURIBOR crește de la lună la lună, și a crescut foarte mult în ultimele șase luni, cu atât ratele cresc, așa cum se întâmplă și cu ROBOR-ul”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune România TV.
Depinde și de curs
Analistul a precizat că, ”dacă până acum creșteau doar ratele la creditele în lei, nu și la depozite la fel de mult, acum cresc și ratele la dobânzile în euro. Iar acest lucru este mult mai împovărător. De ce? Pentru că depinde și de curs. În cazul în care cursul nu este stabil, o creștere de curs înseamnă un cost mai mare pentru cel care plătește, pentru că nu suntem plătiți în euro, nu suntem în zona euro, nu se iau salarii în euro, deci trebuie să cumperi euro, să cumperi valută pentru a-ți plăti rata”.
-
Curier Județeanacum 21 de ore
VIDEO| Prima școală privată din Municipiul Alba Iulia, gata să-și primească învățăceii, de la creșă și grădiniță până la final de ciclu primar
-
Sportacum 19 ore
Ovidiu Maier revine la… CSM Unirea Alba Iulia, într-o funcție administrativă! Lovitură de imagine pentru „alb-negri”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Alba Iulia, promovată de celebrul vlogger Mircea Bravo: Videoclipul care laudă proiectele finanțate cu fonduri europene va fi filmat în această vară
-
Actualitateacum 15 ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
-
Ştirea Taacum 23 de ore
FOTO ȘTIREA TA| Stradă din Alba Iulia, exemplu de ignoranță și nepăsare: „S-a săpat în septembrie 2022, se reface la Sfântu’ Așteaptă”