Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune

Tăierea pomilor fructiferi este un pas important pentru o recoltă bogată, însă puțini români știu care este momentul ideal pentru începe acest proces.

Pentru a produce fructe sănătoase și abundente, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată, care poate include tăierea regulată, udarea corespunzătoare, fertilizarea și protecția împotriva dăunătorilor.

Tăierea corectă a pomilor din livadă joacă un rol foarte important, mai ales dacă ne dorim să avem pentru mulți ani o sursă de fructe delicioase.

În prezent, schimbările de temperatură afectează considerabil dezvoltarea pomilor fructiferi, aceștia fiind, de cele mai multe ori, „păcăliți” de vremea blândă.

Citește și: La ce distanță trebuie plantați pomii de casa și gardul vecinului. Se schimbă regulile

Potrivit specialiștilor în domeniu, tunderea pomilor se face în două momente, anume „în verde”, imediat după recoltarea fructelor, și „în uscat”, adică în timpul perioadei de repaus vegetativ.

Tăierea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme. Pomii pot fi tunși și pe timpul iernilor mai călduroase, dacă în perioada în care se taie ramurile, temperaturile nu sunt foarte scăzute și nu ajung sub -5°C.

Pomii sunt mai vulnerabili la frig în perioada în care ramurile le sunt tăiate sau scurtate, iar tăierile realizate la momentul nepotrivit pot afecta productivitatea pomului. Mai mult decât atât, este important ca tăierile să se facă în funcție de tipul de pom fructifer.

Citește și: La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii

Pentru toaletarea pomilor, unele ramuri vor fi scurtate, iar altele îndepărtate în totalitate. E bine ca ramurile și crengile uscate sau bolnave, dar și ramurile care cresc direct în sus, drept în jos sau spre interior să fie tăiate. Unele ramuri se taie pentru a permite luminii să ajungă mai ușor la toți mugurașii, astfel încât rodul să fie cât mai bogat.

Nu în ultimul rând, ramurile care se ating sau se intersectează ar trebui tăiate pentru că altfel se vor împiedica una pe alta să se dezvolte, iar roadele s-ar putea să nu aibă loc și lumină.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea