Când nu se fac nunţi în 2023. Câte zile libere se acordă de la stat pentru căsătorie
Când nu se fac nunţi în 2023. Câte zile libere se acordă de la stat pentru căsătorie
În calendarul ortodox există anumite zile de post şi de sărbătoare în care este interzisă organizarea cununiilor. Aşadar, dacă în 2023 urmează să te căsătoreşti, este bine să ştii când poţi face acest lucru.
Zilele când nu se fac nunţi în 2023 coincid cu zilele de post şi de sărbătoare de peste an, care au fost stabilite de către Biserica Ortodoxă.
Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru pregătirile pe care o nuntă le implică. Aceste zile libere, oferite conform Codului muncii, nu se includ în durata concediului de odihnă.
În cazul în care sunteţi printre cei care vor să se căsătorească religios în 2023, este bine să ştiţi când nu se fac nunţi şi care sunt cele mai importante posturi de peste an.
Aşadar, iată care sunt zilele când nu se fac nunţi în 2023, dar şi numărul zilelor libere plătite pe care salariaţii din mediu privat şi de stat le primesc pentru organizarea acestui eveniment important.
Spovedania, de ce e necesară înainte de Taina Cununiei
Înainte de Taina Sfintei Cununii, mirii trebuie să ţină post şi să se spovedească. Cei doi trebuie să se spovedească chiar la acelaşi duhovnic.
Prin Taina Sfintei Spovedanii, cei doi lasă în urmă trecutul individual, punând astfel bazele unui viitor comun.
Mirii trebuie să facă o spovedanie curată şi completă, deoarece aceasta este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovăţie unul faţă de altul să fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o dă prin harul preotului, scrie doxologia.ro.
De ce nu se fac nunţi în post
În zilele în care nu se fac nunţi în 2023 sunt, de fapt, zilele de post şi de sărbători importante. Nu se fac nunţi deoarece această perioadă este de postire, atât sufletească, cât şi trupească.
Postirea trupească are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite preparate şi băuturi, și abstinența conjugală a soților.
În al doilea rând, nu se fac nunți în post pentru că imediat după Taina Sfintei Cununii sunt organizate petreceri cu mâncare de dulce și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului.
Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.
Când nu se fac nunţi în 2023
- Nu se fac nunţi în 2023 în toate zilele de post și în posturile de peste an;
- Nu se fac nunţi în 2023 în ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești (1-2 februarie; 24, 25 mai; 3, 4, 5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
- Nu se fac nunţi în 2023 de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma (20 februarie – 23 aprilie);
- Nu se fac nunţi în 2023 în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 – 28 iunie);
- Nu se fac nunţi în 2023 în Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
- Nu se fac nunţi în 2023 de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
- Nu se fac nunţi în 2023 în Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
- Nu se fac nunţi în 2023 în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economist: La bănci nu este nicio voie bună, ele se uită tot timpul la riscurile din economie. ROBOR, la nivelul celui de săptămâna trecută
Economist: La bănci nu este nicio voie bună, ele se uită tot timpul la riscurile din economie. ROBOR, la nivelul celui de săptămâna trecută Radu Georgescu a explicat luni, 19 mai 2025, după alegerile prezidențiale 2025, turul 2, de ce ROBOR este aproximativ la același nivel ca săptămâna trecută, băncile uitându-se întotdeauna la riscurile din […]
Când devine oficial Nicușor Dan președintele României: Ce urmează după alegeri și care sunt etapele învestirii în funcție
Când devine oficial Nicușor Dan președintele României: Ce urmează după alegeri și care sunt etapele învestirii în funcție Nicușor Dan a fost ales președintele României,duminica 18 mai 2025, în urma centralizării integrale a proceselor-verbale din toate secțiile de votare. De la validarea rezultatului, până la depunerea jurământului noului președinte și formarea unei noi majorități guvernamentale, […]
Când se dau pensiile în luna iunie 2025 prin Poștă? Vor fi distribuite cu o mică întârziere
Când se dau pensiile în luna iunie 2025 prin Poștă? Vor fi distribuite cu o mică întârziere Plata pensiilor în luna iunie 2025 se va face cu o mică întârziere. Asta din cauza calendarului. Nu este prima dată, însă, când pensionarii primesc banii mai târziu decât în mod normal. Citește și: PENSII 2025 | Noi […]