Când este sărbătorit de creștinii ortodocși Sfântul Valentin

Paul Voicu - Primar 2020

 Când este sărbătorit de creștinii ortodocși Sfântul Valentin

Sărbătoarea Sfântului Valentin și legarea acestei sărbători de data de 14 februarie comportă un paradox mai greu de înțeles pentru credincioșii ortodocși, dar mai nou și pentru cei romano-catolici.

În primul rând, în nici un calendar ortodox nu întâlnim în data de 14 februarie prăznuit Sfântul Valetin. Cea mai apropiată prăznuire a vreunui sfânt care să fie asemănător ca nume este prăznuirea Sfintei Muceniță Valetina în data de 10 februarie. Cea mai cunoscută sărbătoare a Sfântului Valentin este în 30 iulie. Atunci este prăznuit Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Mai sunt și alți sfinți cu numele Valentin pomeniți de către Biserica Ortodoxă.

ELIT

Citește și: Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante • Texte lungi romantice, haioase sau amuzante pentru persoana iubită

Sărbătoarea Sfântului Valetin este specifică Bisericii Romano-Catolice. Sfântul Valentin sau Valentin din Terni este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici. Potrivit informațiilor pe care le avem aceasta a trăit în secolul al III-lea, fiind episcop în Interamna, Terni de azi. Sfântul Valentin nu apare în cea mai veche listă a martirilor romani, Cronografia din 354, deși patronul compilării Cronografiei era un creștin bogat numit Valentinus.

Totuși, se găsește în Martyrologium Hieronymianum, care a fost compilat între 460 și 544 din surse locale anterioare. Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată pentru prima dată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care a inclus pe Valentin printre acei „… ale căror nume sunt cinstiți în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”.

Mihail David - 2020

După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

Din cauza ambiguității privind datele despre personalitatea sfântului sau faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt, Biserica Romano-Catolică a hotărât în anul 1969 ca Sfântul Valentin să fie scos din calendar. În prezent, Biserica Romano-Catolică, în 14 februarie, prăznuiește pe Sfinții Chiril și Metodie.

Sursa: doxologia.ro,

crestinortodox.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...