Rămâi conectat

Actualitate

 Când este sărbătorit de creștinii ortodocși Sfântul Valentin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Când este sărbătorit de creștinii ortodocși Sfântul Valentin

Sărbătoarea Sfântului Valentin și legarea acestei sărbători de data de 14 februarie comportă un paradox mai greu de înțeles pentru credincioșii ortodocși, dar mai nou și pentru cei romano-catolici.

În primul rând, în nici un calendar ortodox nu întâlnim în data de 14 februarie prăznuit Sfântul Valetin. Cea mai apropiată prăznuire a vreunui sfânt care să fie asemănător ca nume este prăznuirea Sfintei Muceniță Valetina în data de 10 februarie. Cea mai cunoscută sărbătoare a Sfântului Valentin este în 30 iulie. Atunci este prăznuit Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Mai sunt și alți sfinți cu numele Valentin pomeniți de către Biserica Ortodoxă.

Citește și: Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante • Texte lungi romantice, haioase sau amuzante pentru persoana iubită

Sărbătoarea Sfântului Valetin este specifică Bisericii Romano-Catolice. Sfântul Valentin sau Valentin din Terni este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici. Potrivit informațiilor pe care le avem aceasta a trăit în secolul al III-lea, fiind episcop în Interamna, Terni de azi. Sfântul Valentin nu apare în cea mai veche listă a martirilor romani, Cronografia din 354, deși patronul compilării Cronografiei era un creștin bogat numit Valentinus.

Totuși, se găsește în Martyrologium Hieronymianum, care a fost compilat între 460 și 544 din surse locale anterioare. Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată pentru prima dată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care a inclus pe Valentin printre acei „… ale căror nume sunt cinstiți în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”.

După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

Din cauza ambiguității privind datele despre personalitatea sfântului sau faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt, Biserica Romano-Catolică a hotărât în anul 1969 ca Sfântul Valentin să fie scos din calendar. În prezent, Biserica Romano-Catolică, în 14 februarie, prăznuiește pe Sfinții Chiril și Metodie.

Sursa: doxologia.ro,

crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea