Rămâi conectat

Actualitate

Când ar putea pleca primul tren spre Austria, care va transporta îngrijitorii români. Ce spune Lucian Bode despre această deplasare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat cu privire la situația deplasării îngrijitorilor sociali români spre Austria că urmează să se stabilească o procedură clară, care să respecte măsurile de siguranță împotriva pandemiei generate de virusul Covid-19.

CFR Călători a anunțat că discută cu operatorul feroviar austriac OBB, pentru introducerea unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri pe ruta România – Austria, partea austriacă dorind ca prima garnitură să plece pe 9 mai, cel mai târziu.

Procedură va fi stabilită în cadrul unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Muncii.

De asemenea, Lucian Bode a discutat cu ministrul afacerilor europene din Austria, Karoline Edtstadler, despre situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemiade COVID-19.

Ministrul român a prezentat părții austriece câteva considerații generale cu privire la faptul că Guvernul de la București garantează libera circulație a cetățenilor, că în România s-a decretat, până la 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se efectuează cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia.

„Au fost foarte multe discuțîi, de câteva zile. Ele au fost lămurite ieri. Am discutat cu doamna ministru a Afacerilor Europene din Austria, am stabilit o foaie de parcurs, ce fiecare, ce facem, noi, ce face Austria în acest demers necesar.

În Austria erau înainte criză aproximativ 13.000 de români care își desfășurau activitatea ca îngrijitori sociali și care lucrau 30 sau 60 de zile și erau înlocuiți de către alți cetățeni români.

Din păcate, astăzi sunt acolo, de câteva luni, cetățeni români care trebuie să fie înlocuiți. Ei efectuează această activitate 24 de ore din 24. Ei trebuie să fie înlocuiți și ajutați să se întoarcă în țară.

Vorbim de 33.000 de beneficiari în Austria, dintre care aproape jumătate sunt români. Vorbim de aproximativ 13.000 de români, dintre care care o parte trebuie să se întoarcă, o parte să îi înlocuiască pe cei aflați acolo deja de câteva luni. De aceea am stabilit deja cu doamna ministru, fiecare ce responsabiliate are.

Am avut discuțîi cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Muncii și vom realiza o procedura clară pentru deplasarea lor, cum se vor deplasa de la domiciliu până la gară, cel mai probabil gara Timișoara, cum se vor repartiza în vagoane cetățenii care se vor deplasa către Austria fără oprire, pe teritoriul Ungariei, până la Viena . Obligatoriu primesc asistență medicală de specialitate, sunt evaluați din punctul de vedere al stării de sănătate. Nu vrem să îmbolnăvim muncitorii români”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, citat de Digi24.

Pe 27 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transportului, ministrul Lucian Bode și ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler, au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur.

În acest sens ministrul Bode a prezentat un set de măsuri în acest sens:

  • crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;
  • elaborarea de către CFR Călători și CFR Infrastructură a unei proceduri clare (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite.

După îndeplinirea acestor pași se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar.

Reuters relata săptămâna trecută că Austria intenționează să aducă muncitori români cu un tren de noapte care să treacă săptămânal prin Ungaria. Sistemul de îngrijire din Austria se bazează foarte mult pe muncitorii din Europa de Est, în special din România.

Surse: Digi24, Euractiv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea