Rămâi conectat

Actualitate

Campania „Tu decizi! Votează legal!”, continuă în judeţul Alba. Cadourile electorale cu o valoare mai mare de 10 lei sunt interzise

Bogdan Presecan

Publicat

în

Azi, 21 noiembrie 2012, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, au continuat activităţile de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor cu drept de vot cu privire la importanţa respectării legislaţiei electorale în vigoare.

Astfel, cetăţenilor din Alba Iulia şi comuna Lupşa, le-au fost explicate prevederile legale de care trebuie să ţină cont în perioada campaniei şi în ziua alegerilor parlamentare, insistând asupra interdicţiei de a primi, în scop electoral alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun, bani sau orice alte bunuri interzise de lege.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, au fost postate în zone cât mai vizibile şi

circulate un număr de 20 de afişe şi au fost distribuite peste 600 de pliante cu mesajul campaniei de responsabilizare „Tu decizi! Votează legal!”

Astfel de acţiuni vor avea loc în judeţul Alba pe tot parcursul campaniei

,,Tu decizi! Votează Legal !”.

Centrul Judeţean de Comunicare Alba reaminteşte că potrivit art. 55 din Legea 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele

şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte de propagandă electorală,

inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

De asemenea, reprezintă infracţiuni şi:
– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.
– Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
– Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.
– Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

 foto acțiune IPJ Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea