Rămâi conectat

Cultură Educație

Campania agricolă de toamnă se apropie de sfârşit şi în Alba

Publicat

în

Până la această dată, terenurile agricole din judeţ au fost eliberate şi sunt pregătite pentru efectuarea însămânţărilor de toamnă care vor acoperi toate cele 21.838 hectare, potrivit datelor comunicate de ing. Ioan Stanciu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba. Din această suprafaţă, pe 17.462 hectare s-au realizat arăturile de toamnă, ceea ce înseamnă 80 la sută din total. Totodată, însămânţările de toamnă au acoperit 75 la sută din suprafaţa agricolă, din care: grâul de toamnă a fost însămânţat pe 12.407 hectare, adică 71 la sută din cele 17.550 hectare programate, însămânţarea orzului de toamnă se apropie de sfârşit, fiind efectuată pe 1.405 hectare din cele 1.470 hectare programate, la orzoaică de toamnă însămânţările s-au terminat – pe 140 hectare, la fel şi la rapiţă – pe 1.230 hectare, nutreţ – pe 1.150 hectare şi la legume – pe 298 hectare. În ceea ce priveşte cartofii de toamnă, ei au fost recoltaţi de pe 5.854 hectare, obţinându-se o producţie medie de 13.058 hectare, ea depăşind-o pe cea programată, de 12.990 hectare. Producţia totală la cartofi de toamnă se cifrează la 76.442 tone, din care sunt depozitate în spaţii adecvate 1.238 tone. Strugurii de vin au fost recoltaţi de pe 3.278 hectare, obţinându-se o producţie medie de 4.589 kg/hectar, sub cea programată – de 5.508 kg/hectar, iar producţia totală la nivelul judeţului a ajuns la 15.043 tone, din care 10.036 tone au fost livrate în spaţii adecvate. Porumbul boabe a fost recoltat de pe 23.501 hectare, iar producţia medie este de 4.125 kg/ha, peste cea programată – de 4.044 kg/ha, obţinându-se o producţie totală de 96.942 tone, din care s-au livrat în spaţii adecvate 21.699 tone. Soia a fost recoltată de pe 213 hectare, ceea ce înseamnă 87 la sută din suprafaţa programată – de 246 hectare. Producţia medie a ajuns la 2.131 kg/ha, iar cea totală la 454 tone, fiind depozitată în spaţii special amenajate. În ceea ce priveşte sfecla de zahăr, ea s-a recoltat de pe 320 hectare, adică aproape jumătate din suprafaţa programată – de 762 hectare. Producţia medie se cifrează la 37.656 kg/ha, iar cea totală la 12.050 tone, jumătate din cea cuprinsă în program – de 23.307 tone. Până în prezent, 9.970 tone au ajuns în spaţii de depozitare. Tutunul s-a recoltat de pe 210 hectare, obţinându-se o producţie medie de 1.852 kg/ha, peste cea programată de 1.800 kg/ha, în timp ce producţia totală se cifrează la 389 tone şi a fost livrată la unităţi industriale. Merele s-au cules de pe 566 hectare, producţia medie ajungând la 9.874 kg/ha, peste cea programată – de 8.046 kg/ha, iar producţia totală se cifrează la 5.589 tone, din care 2.322 tone sunt în spaţii adecvate pentru depozitare. Perele s-au cules de pe 30 de hectare, iar producţia medie este de 8.766 kg/ha, depăşind-o pe cea programată – de 7.967 kg/ha, totalul producţiei de mere ajungând la 263 tone. (A.D.T.)

Publicitate

Cultură Educație

Exponatul lunii decembrie la Sala Unirii din Alba Iulia: Ziarul Vestea din 15 octombrie 1922, ziar periodic albaiulian

Publicat

în

Exponatul lunii decembrie la Sala Unirii din Alba Iulia: Ziarul Vestea din 15 octombrie 1922, ziar periodic albaiulian

Marți, 7 decembrie 2021, ora 11, la Sala Unirii, va fi vernisat exponatul lunii decembrie, Ziarul Vestea din 15 octombrie 1922.

La fel ca toate ziarele epocii, și periodicul albaiulian Vestea a marcat evenimentul Încoronării printr-un număr special, ale cărui articole și materiale reflectă atmosfera generală de sărbătoare.

Electrica Furnizare Discount

Pe pagina a treia a numărului din 15 octombrie 1922, ziarul Vestea publică și 3 poezii: una închinată regelui, alta dedicată reginei, completate de versurile Cântecului Încoronării.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană de Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia: https://www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare