Rămâi conectat

Actualitate

Camera Deputaților, Comisia juridică: Aleșii locali în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație pe maximum 6 luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, marți, raport favorabil pentru inițiativa legislativă de modificare a Statutului aleșilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinară și se va sancționa cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Cătălin Rădulescu și semnată de 12 parlamentari de la PSD.

Potrivit proiectului, fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de cel mult 6 luni.

Proiectul mai prevede și că aleșii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorității publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obțin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociație sau fundație din care fac parte.

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleșii locali să fie sancționați cu încetarea mandatului.

”E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate și pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului”, a spus Stelian Ion.

Președintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a precizat că în nicio altă lege, nici măcar la funcționarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese.

”Nu scrie niciunde că pentru conflict de interese se încetează mandatul”, a spus Nicolicea.

Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea