Rămâi conectat

Cultură Educație

Căluşarii din Vinţu de Jos, laureaţi ai marilor concursuri şi festivaluri folclorice!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Activitatea culturală din comuna Vinţu de Jos tot mai cunoscută în tară şi în străinătate, datorită ansamblului artistic „Vinţana”, condus de competentul şi inimosul Eneşel Albu

Concursul cultural artistic „Cultură pentru cultură”, iniţiat şi coordonat de către domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a făcut ca activitatea culturală a majorităţii comunelor din judeţ să renască. Printre acestea se află şi comuna Vinţu de Jos, care prin grija inimosului director al Căminului Cultural, Eneşel Albu şi al talentaţilor artişti amatori din această localitate, au înfiinţat Ansamblul Artistic „Vinţana”, iar printr-o exemplară pregătire au înregistrat succese deosebite la toate concursurile şi spectacolele la care au luat parte.
După ce au câştigat concursul „Cultură pentru cultură”, membrii Ansamblului Artistic „Vinţana” au fost invitaţi la Festivalul Ţărilor Dunărene din Ungaria, la Festivalul de Obiceiuri şi Tradiţii Transilvane de la Cluj Napoca, precum şi la manifestări gen „Fiii satului”, în mai multe localităţi din judeţ, ei înşişi organizând an de an festivalul „Mărie, dragă Mărie”, în 15 august.
Membrii ansamblului, prin ridicarea calităţii artistice a interpretării dansurilor şi cântecelor populare, au deja colaborări şi apariţii la TVR Cluj, TVRM – Televiziunea de Mâine Bucureşti, Alba TV şi altele.
Orchestra populară şi soliştii au în repertoriu cântece vechi din zonă, precum şi din diferite zone folclorice din ţară, iar dansatorii interpretează cu măiestrie opt suite de dansuri între care şi mult apreciatul dans al căluşarului.
Fiind deja cunoscut în ţară, Ansamblul Artistic „Vinţana” a fost invitat la mai multe festivaluri şi concursuri în ţară, în limita resurselor financiare, participând până la această dată cu deosebite aprecieri la următoarele: lFestivalul de folclor „Cel mai frumos sat românesc”, cu trei suite de dansuri -Braşov, Piaţa Sfatului, 11-13 Mai 2012 împreună cu alte 64 de ansambluri din ţară lFestivalul de folclor „Căluşul Românesc” – Caracal 22-24 Iunie 2012, împreună cu alte 32 de ansambluri căluşereşti lConcursul naţional al copiilor „Căluşul Românesc” – Slatina 19-22 Iunie 2012, unde au ocupat locul I din 44 de ansambluri căluşereşti din ţară cu 1700 de participanţi.
Deosebitele succese ale acestui ansamblu se datoresc inimosului şi neobositului animator artistic din calitatea de conducător al Ansamblului „Vinţana” a domnului Eneşel Albu care merită deosebita consideraţie din partea Primăriei, Consiliului Local şi nu în ultimul rând a cetăţenilor din Vinţu de Jos.
Merită aprecieri deosebite toţi membrii ansamblului şi familiile acestora pentru eforturile depuse, pentru apreciatele evoluţii scenice ale vinţenilor. (A.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea