Rămâi conectat

Politică Administrație

Călin Popescu Tăriceanu, de partea tinerilor. 6 la sută din PIB pentru educaţie, un record absolut pentru România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Calin Popesc Tariceanu04Educaţia şi cercetarea au beneficiat de finanţări corespunzătoare, în perioada 2004-2008, când premier a fost Călin Popescu Tăriceanu. Actualul candidat la alegerile prezidenţiale a ştiut că învăţământul merită susţinut şi a alocat 6% din PIB, valoare record în ţara noastră. În timpul altor guvernări, educaţia a beneficiat de 3,3-3,6%, deşi în lege era prevăzută asigurarea finanţării sistemului educaţional cu minimum 6%.   

În guvernarea Tăriceanu nu a existat localitate în care nu s-a renovat o şcoală sau o grădiniţă. Tot atunci s-a instituit programul naţional ”Bani de liceu”, prin care Executivul a ajutat copiii proveniţi din familiile defavorizate, în vederea continuării studiilor după clasa a VIII-a.

Nici cercetarea nu a fost neglijată, având loc o creştere semnificativă a fondurilor publice alocate de la bugetul de stat, de circa 0,7% din PIB, faţă de 0,2%, cât era în 2004. Călin Popescu Tăriceanu investeşte în tineri, în educaţie şi nu în case, aşa cum recent a declarat un alt candidat.

Subfinanţarea din ultimii ani a educaţiei a scos studenţii din universităţi şi biblioteci în stradă, pe alţii i-a determinat să plece în străinătate, pentru că guvernarea neresponsabilă le-a oferit cel mai mic procent din PIB, din Uniunea Europeană. Consecinţele subfinanţării au adus: abandon şcolar, rezultate dezastruoase la examenele de bacalaureat şi evaluarea naţională, salarii extrem de mici pentru profesorii debutanţi, fapt ce a îndepărtat tinerii bine pregătiţi de profesia de dascăl.

Călin Popescu Tăriceanu susţine că România are nevoie de o reformă radicală a educaţiei ale cărei rezultate se vor putea simţi într-un interval de 10-15 ani şi care va jalona apariţia Generaţiei 2050, pregătită pentru a conduce o nouă economie a competitivităţii.

”În calitate de Preşedinte al României, voi promova abordarea conform căreia pilonii unei reale reforme în educaţie trebuie să fie: refacerea meseriei demnităţii de profesor prin asigurarea unui parcurs de carieră celor care îşi aleg acest drum în viaţă, înzestrarea elevilor cu cunoştinţe şi competenţe fără a le neglija abilităţile, deci promovarea unui învăţământ flexibil şi dedicat dezvoltării personalităţii, şi reconstituirea unui sistem instituţional şi administrativ despre care se poate spune că este depăşit logistic şi conceptual. O atenţie specială trebuie acordată asigurării şanselor egale în educaţie, în special la cea superioară, pentru rezidenţii din mediul rural, deoarece este anormal ca astăzi mediul rural, unde locuiesc circa 45 la sută din cetăţenii români, să dea circa 1 la sută din totalul absolvenţilor de facultate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

O societate modernă tratează cu demnitate şi respect elevii, studenţii şi răsplăteşte meritele şi munca dascălilor. Călin Popescu Tăriceanu a fost şi rămâne de partea sistemului educaţional finanţat corespunzător, de partea tinerilor, de partea ta.

Campanie electorală


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea