Rămâi conectat

Ştirea zilei

CALCULATOR salariu net 2022. Cât din salariul brut mai rămâne dupa plata impozitelor și contribuțiilor la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CALCULATOR salariu net 2022. Cât din salariul brut mai rămâne dupa plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale ( CAS, CASS) la stat

Salariul minim pe economie a crescut, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei brut, iar angajatorii nu mai pot plăti un salariat cu venitul minim mai mult de 2 ani, a stabilit guvernul. Obligația este valabilă atât pentru contractele în curs cât și pentru cele viitoare.

Citește și: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?

Aproximativ o treime dintre angajații din România sunt plătiți acum cu salariul minim, iar Guvernul a stabilit că niciun angajator nu poate acorda acest venit unui om mai mult de 2 ani. Cuantumul salariului minim net, este în 2022 de 1.524 de lei. Este obligat să crească salariul însă majorarea poate fi în orice cuantum.

Află ce salariu net vei lua în 2022:

AICI

Salariul minim pe economie 2022

Termenii folositi in contabilitate sau pe piata muncii pot fi destul de dificili pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu acestia. Astfel, cuvinte precum salariu brut, salariu net, salariu complet sau salariul minim pe economie pot crea confuzie in mintea unui simplu angajat.

Citește și: Salariul minim pe economie în construcții în 2022

Ce inseamna salariu

Salariu reprezinta suma de bani pe care un angajat o primeste lunar (o data sau de doua ori pe luna, adica avans si lichidare) in urma muncii pe care o presteaza la locul de munca in baza unui contract. In general, programul de lucru al unui angajat este de 40 de ore pe saptamana. Exista 3 tipuri de salarii: brut, net si complet.

Ce inseamna salariu net

Salariu net reprezinta suma de bani pe care o primesti in mana dupa scaderea din salariul brut a contributiilor catre stat. Aceasta suma difera in functie de acordul dintre cele doua parti: angajat, respectiv angajator.

Citește și: Creșteri salariale 2022: În ce domenii CRESC salariile și ce venituri vor fi ÎNGHEȚATE, începând cu noul an

Ce inseamna salariu brut

Contributiile obligatorii la stat pentru fiecare salariat sunt CAS (pensia), CASS (asigurarea medicala) si impozitul pe venit. Salariu net impreuna cu calculul acestor contributii, cumulat, reprezinta salariu brut.

Salariu brut este discutat la incheierea unui contract de munca cu angajatorul. In acest contract trebuie specificate cu exactitate informatiile despre munca pe care o prestezi, numarul de ore lucratoare, programul de lucru, metoda de plata, zilele de concediu, bonusuri, tichete de masa, etc.

Citește și: Pensii 2022 : Toate modificările care afectează pensiile din 1 ianuarie 2022

Diferenta dintre salariu net si brut

Practic, diferenta dintre salariul net si brut este ca cel net ii revine in totalitate angajatului, in vreme ce salariul brut reprezinta suma pe care angajatul o primeste in mana alaturi de taxele pe care acesta le datoreaza statului si care sunt platite de angajator.

Salariul complet reprezinta adaugarea la salariu brut a taxei obligatorii a angajatorului, numita contributie asiguratorie de munca, in valoare de 2,25%.

Salariu minim brut

Conform HG nr. 1071 din 2021, valorile salariului minim in Romania vor fi majorate incepand cu 1 ianuarie 2022.

Astfel, salariul minim pe economie va fi marit la 2550 de lei. Anterioara marire a salariului minim brut a fost la 1 ianuarie 2021, cand salariul minim brut a crescut de la 2230 de lei la 2300.

sursă:calculator-salarii.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea