Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bust donat de români Casei memoriale „Juan Ramon Jimenez” din Spania

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cu ocazia renovării Casei memoriale „Juan Ramon Jimenez” din satul natal Moguer, din Spania, nu departe de locul unde cu peste 500 de ani în urmă Cristofor Columb a pornit în descoperirea Americii, Asociaţia Culturală „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga” din comunitatea românească din Madrid a donat lăcaşului de cultură un bust al poetului, la aniversarea a 130 de ani de la naşterea acestuia, ne-a informat Gheorghe Vinţan, preşedintele asociaţiei.            Bustul, sculptură în granit, operă de artă recunoscută şi apreciată de cei prezenţi la eveniment, printre care repezentanţii Consulatului General al României la Sevilla, în frunte cu consulul general Monica Ştirbu, şi membrii Asociaţiei Culturale „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga”, condusă de Gheorghe Vinţan, a fost realizată de albaiulianul Ştefan Teodor Moldovan. Juan Ramon Jimenez a fost ales de către Academia Regală a Suediei să primească pentru grandioasa lui operă literară Premiul Nobel, pentru acelaşi premiu fiind propus iniţial şi marele nostru poet Lucian Blaga, din Lancrăm.
Istoricul Gheorghe Vinţan este originar din localitatea Ciunga (Ocna Mureş) şi  s-a stabilit de 10 ani de zile în Spania, unde a înfiinţat în anul 2004 Asociaţia Culturală „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga”, având o bogată activitate pentru comunitatea românească din Spania.
Totodată, istoricul Gheorghe Vinţan a lansat acum doi ani, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, traducerea în limba română a  volumului „Spania, trei milenii de istorie”, de Antonio Dominguez Ortiz.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO 1-2 martie 2024: Fărșangul de la Rîmetea, tradiţie populară la lăsarea secului, la prinderea Postului Paştelui. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

1-2 martie 2024: Fărșangul de la Rîmetea, tradiţie populară la lăsarea secului, la prinderea Postului Paştelui. PROGRAMUL Rîmetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania este prima localitate rurală din România care a fost distinsă din partea Comisiei Europene cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic (1999) și Destinația Anului 2024 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea