Rămâi conectat

Actualitate

Bulgaria ar putea trece la moneda euro anul viitor: România mai așteaptă până în 2028 sau 2029

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bulgaria ar putea trece la moneda euro anul viitor: România mai așteaptă până în 2028 sau 2029

Bulgaria ar putea îndeplini criteriile pentru zona euro și să adere anul viitor, a declarat președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe. „Cred că este foarte posibil ca Bulgaria să îndeplinească criteriile la un moment dat în acest an. Dar ceea ce este cel mai important este când va atinge criteriile”, a spus el în cadrul emisiunii „120 Minute” de la postul bTV.

În paralel, România are cel mai optimist termen pentru aderarea la moneda euro anul 2028 sau anul 2029.

Întrebat dacă este posibil ca Bulgaria să adopte euro în 2025, acesta a răspuns: „Depinde de când vor fi îndeplinite criteriile. Cred că este foarte posibil ca Bulgaria să adopte euro anul viitor, dar ca acest lucru să se întâmple, trebuie mai întâi îndeplinite criteriile. Oricum sunt în interesul țării, indiferent dacă veți adera la euro”.

Cheia este inflația

Inflația rămâne cheia, de aceea Bulgaria trebuie să demonstreze că o poate controla la nivelurile medii pentru Uniunea Europeană. Totuși, potrivit lui Donohoe, autoritățile bulgare sunt pregătite să lucreze pentru acest criteriu.

Donohoe a spus că a observat că leva este extrem de importantă pentru bulgari și înlocuirea ei cu moneda euro stârnește îngrijorări, dar a asigurat că moneda europeană are oportunități incredibile. El a dezmințit și îngrijorările legate de o creștere bruscă a prețurilor după aderarea la zona euro – există riscuri nu foarte mari doar în primele câteva luni.

La începutul verii – chiar înainte de alegerile europene din 9 iunie, se fac teste care vor arăta clar dacă suntem pregătiți pentru euro. Apoi Bulgaria poate solicita un test și un raport suplimentar, pentru care ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a dat deja asigurări că le va cere. Scopul guvernului este ca Bulgaria să adere la zona euro la 1 ianuarie 2025.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea