Rămâi conectat

Actualitate

Bugetarii recuperează, în ianuarie, prin prelungirea programului, liberele din 24 și 31 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru a se face punte între weekend și liberele legale de Crăciun și Anul Nou, bugetarii au primit liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018. Asta înseamnă că salariații de la stat au beneficiat de două minivacanțe de cinci zile consecutive, însă cele două libere suplimentare trebuie recuperate în ianuarie 2019 prin prelungirea programului zilnic de lucru.

Concret, la stat nu s-a muncit pe 24 și 31 decembrie 2018, zile care au picat lunea, fix între weekend și liberele legale de Crăciun și între weekend și liberele legale de Anul Nou. Aceste libere suplimentare trebuie recuperate de bugetari în prima lună a anului 2019, însă doar prin prelungirea zilnică a programului de lucru. În ocaziile precendente recente, recuperarea s-a făcut ori prin prelungirea programului, ori prin muncă sâmbăta.

„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (…), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”, scrie în documentul Executivului.

Totuși, nu toți bugetarii au stat acasă pe 24 și 31 decembrie 2018. De exemplu, liberele nu s-au acordat la locurile de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, și magistrații s-au numărat printre cei care au lucrat, dacă se impunea soluționarea unor procese în acele două zile.

Cele două libere legale de Crăciun au picat anul acesta marțea și miercurea, adică pe 25 și 26 decembrie, iar cele două libere legale de Anul Nou au picat tot marțea și miercurea, adică pe 1 și 2 ianuarie 2019.

Salariații din sectorul privat au putut și ei să stea acasă în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, însă numai dacă angajatorul a luat o decizie internă în acest sens. Recuperarea eventualelor libere acordate la privat se poate face la fel ca la stat sau angajatorul poate chiar să renunțe, dacă vrea, la aceasta.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea