Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Brandurile Sebeşului – apreciate pe plan naţional şi european, ignorate pe plan local

Publicat

în

Municipiul Sebeş este cel mai puternic pol economic al judeţului Alba, tradiţia industrială a burgului de odinioară având şi în zilele noastre o zestre bogată de companii dintre cele mai puternice şi performante. Spre satisfacţia şi bucuria noastră, cele mai multe dintre acestea sunt firme cu capital integral românesc, care s-au impus ca lideri ai capitalismului naţional. Între acestea strălucesc câteva societăţi comerciale ce au devenit adevărate branduri naţionale şi internaţionale.
Chiar de  la intrarea în Sebeş, venind de la Alba Iulia, pe partea stângă, te întâmpină marile şi modernele hale industriale ale firmei Alpin 57 Lux, cea mai mare fabrică de îngheţată şi mai nou de produse de patiserie şi brutărie din România. Pe patronul firmei, domnul Ioan Istrate, l-am găsit, ca de obicei, la locul său de muncă preferat, la pupitrul de comandă al unei afaceri pe care a construit-o pornind de la zero, în 1994, când a început producţia şi comerţul cu îngheţată. A investit în această afacere peste 20 de milioane de euro, bani din buzunarul propriu şi din credite bancare, fără a primi un leu din fonduri europene sau guvernamentale. A creat 480 de locuri de muncă şi cea mai mare reţea naţională de distribuţie a îngheţatei, fapt ce i-a permis să ocupe, 5 ani consecutiv, primul loc în ţară între firmele de profil şi să obţină 76 de diplome, premii şi titluri de laureat pe plan judeţean şi naţional. Faima şi renumele produselor Alpin au depăşit graniţele ţării, iar dotarea modernă a fabricii de aici şi tehnologiile noi, reţetele diversificate, bazate inclusiv pe fructele de pădure de pe Valea Sebeşului, au atras atenţia şi interesul străinilor, în special al celor care lucrează în laboratoarele de profil şi de patiserie. Aşa se face că aici şi-au făcut practica, trei ani consecutiv, studenţi din Franţa iar profesori şi specialişti francezi au venit la Sebeş să cunoască, pe viu, cum se spune, secretele renumitei fabrici de îngheţată şi a laboratoarelor de la Sebeş. Şi mai ales să-l cunoască pe minunatul om şi întreprinzător Ioan Istrate, fondatorul brandului Alpin, îngheţata cu gustul cel mai fin!
Spirit întreprinzător, mereu pus pe treabă, domnul Ioan Istrate a cumpărat şi restaurat integral faimoasa clădire Leul de Aur din centrul burgului, pe care a ridicat-o de la stadiul de ruină la acea de edificiu model pentru cum trebuie restaurat patrimoniul unui oraş. Aici funcţionează acum un complex comercial şi cultural, au loc tot felul de reuniuni ale oamenilor de afaceri în cadrul clubului Business Club, precum şi manifestări cultural-artistice şi editoriale, domnul Istrate fiind şi sponsorul multora dintre ele, un adevărat Mecena al Sebeşului. În fine, tot el a achiziţionat şi restaurat Palatul Binder, o clădire tot de patrimoniu, pe acoperişul căreia începuseră să crească bălăriile.
Există la Sebeş şi alţi oameni de afaceri români care au creat prin muncă şi inventivitate, cu mult curaj şi responsabilitate, firme puternice, de top, cu capital integral românesc. Să amintim aici firma Elis Pavaje, a domnului Elisiu Goţia, care are peste 400 de angajaţi şi care este lider naţional în producţia de pavaje, prin fabrica de la Petreşti şi prin cea de la Ploieşti.
În fine, Sebeşul se poate mândri şi cu firma Oprean, având ca obiect de activitate transportul de mărfuri intern şi internaţional, precum şi un centru autorizat de service auto şi dealer Mercedes Benz. Pe toate drumurile Europei, în Austria, Germania, Italia, Franţa sau Finlanda când vezi camioanele cu inscripţia „Oprean” parcă te simţi mândru că eşti român şi că din ţara ta vin în Europa asemenea ambasadori ai economiei naţionale, cum sunt cele peste 100 de TIR-uri ale firmei cu peste 250 de angajaţi. Anul trecut firma Oprean şi Casa Auto Sebeş au primit două distincţii internaţionale pentru performanţa şi calitatea serviciilor aferente.
Aceştia sunt oamenii, acestea sunt firmele româneşti ce duc azi fala Sebeşului în ţară şi în Europa. Şi totuşi, acasă la ei, aici la Sebeş, performanţele lor, ca şi contribuţia masivă, prin taxe şi impozite plătite la bugetul local nu sunt apreciate cum se cuvine. Recent, Consiliu Local Sebeş a refuzat să le acorde Titlul de cetăţean de onoare, deşi ei, modeşti şi discreţi, nu au cerut niciodată acest lucru. A fost ideea unor consilieri locali portocalii, în speţă a viceprimarului Adrian Bogdan de a se recunoaşte şi răsplăti valoarea unor asemenea oameni prin acordarea unui titlu de excelenţă civică, ca semn de apreciere din partea comunităţii. S-au opus însă acestui demers meritoriu chiar domnii consilieri ce aparţin unei grupări politice ce promovează liberalismul şi spiritul întreprinzător, deviza prin noi înşine sau cei care, asemenea domnului consilier Bobar, nu prea au făcut nimic în afaceri, în afară de lipitul unor afişe sau împărţitul unor căni cu ceai, pe la porţile unor companii multinaţionale. Evident că atunci când ai asemenea „performanţe”, nu poţi nici înţelege şi nici aprecia piscurile, vârfurile din jurul tău, căci gunoaiele sunt bătute de vânturi şi duse de ici de colo, de tot felul de jocuri şi interese politice infecte. Probabil că dacă domnii Istrate, Goţia şi Oprean ar fi fost şi ei lipitori de afişe şi s-ar fi implicat în politică, trecând prin toate culorile, ca şi unii dintre consilierii Sebeşului, atunci ar fi beneficiat de un titlu pe care îl meritau din plin. Oare ce ar mai trebui să facă ei pentru ca domnii consilieri să le preţuiască activitatea, faptul că românii noştri din Sebeş au printre ei asemenea întreprinzători, oameni de afaceri ce au dat capitalului autohton noi valenţe şi l-au impus pe plan naţional şi internaţional?
Nu pot să închei aceste rânduri înainte de a sublinia, ca şi om care am trăit 7 ani în Sebeş şi mi-am început activitatea aici, că am avut prilejul, de-a lungul carierei de ziarist, să-i cunosc, nu o dată, acasă la ei, pe aceşti trei patroni din Sebeş. Au început business-ul lor, de la o presă manuală de confecţionat pavaje, de la un butic de îngheţată sau de la o pasiune automobilistică. Au tras în viaţa lor, uneori şi de la gură pentru a  construi o afacere, cu dăruire, pasiune şi mai ales muncă fără preget, îndârjită, care biruie orice. Ori, tocmai cu aceasta unii consilieri locali nu sunt obişnuiţi, pentru că lipitul afişelor se practică doar din patru în patru ani! În aceste condiţii este firesc să nu înţelegi de ce merită titlul  de onoare nişte oameni care au sacrificat totul pe altarul capitalismului autohton. Cinste lor că au reuşit! L-am întrebat pe domnul Istrate ce părere are despre votul din Consiliul local (9 aleşi au votat pentru el şi tot 9 contra): „Le mulţumesc tuturor şi celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Cred însă că un om adevărat şi mai ales un consilier local, trebuie să fie destul de mare să-şi recunoască greşelile, suficient de deştept ca să înveţe din ele şi îndeajuns de tare ca să le îndrepte!” Alte comentarii sunt, credem, de prisos!

Gheorghe CIUL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare