Ziarul Unirea

Brandurile Sebeşului – apreciate pe plan naţional şi european, ignorate pe plan local

Municipiul Sebeş este cel mai puternic pol economic al judeţului Alba, tradiţia industrială a burgului de odinioară având şi în zilele noastre o zestre bogată de companii dintre cele mai puternice şi performante. Spre satisfacţia şi bucuria noastră, cele mai multe dintre acestea sunt firme cu capital integral românesc, care s-au impus ca lideri ai capitalismului naţional. Între acestea strălucesc câteva societăţi comerciale ce au devenit adevărate branduri naţionale şi internaţionale.
Chiar de  la intrarea în Sebeş, venind de la Alba Iulia, pe partea stângă, te întâmpină marile şi modernele hale industriale ale firmei Alpin 57 Lux, cea mai mare fabrică de îngheţată şi mai nou de produse de patiserie şi brutărie din România. Pe patronul firmei, domnul Ioan Istrate, l-am găsit, ca de obicei, la locul său de muncă preferat, la pupitrul de comandă al unei afaceri pe care a construit-o pornind de la zero, în 1994, când a început producţia şi comerţul cu îngheţată. A investit în această afacere peste 20 de milioane de euro, bani din buzunarul propriu şi din credite bancare, fără a primi un leu din fonduri europene sau guvernamentale. A creat 480 de locuri de muncă şi cea mai mare reţea naţională de distribuţie a îngheţatei, fapt ce i-a permis să ocupe, 5 ani consecutiv, primul loc în ţară între firmele de profil şi să obţină 76 de diplome, premii şi titluri de laureat pe plan judeţean şi naţional. Faima şi renumele produselor Alpin au depăşit graniţele ţării, iar dotarea modernă a fabricii de aici şi tehnologiile noi, reţetele diversificate, bazate inclusiv pe fructele de pădure de pe Valea Sebeşului, au atras atenţia şi interesul străinilor, în special al celor care lucrează în laboratoarele de profil şi de patiserie. Aşa se face că aici şi-au făcut practica, trei ani consecutiv, studenţi din Franţa iar profesori şi specialişti francezi au venit la Sebeş să cunoască, pe viu, cum se spune, secretele renumitei fabrici de îngheţată şi a laboratoarelor de la Sebeş. Şi mai ales să-l cunoască pe minunatul om şi întreprinzător Ioan Istrate, fondatorul brandului Alpin, îngheţata cu gustul cel mai fin!
Spirit întreprinzător, mereu pus pe treabă, domnul Ioan Istrate a cumpărat şi restaurat integral faimoasa clădire Leul de Aur din centrul burgului, pe care a ridicat-o de la stadiul de ruină la acea de edificiu model pentru cum trebuie restaurat patrimoniul unui oraş. Aici funcţionează acum un complex comercial şi cultural, au loc tot felul de reuniuni ale oamenilor de afaceri în cadrul clubului Business Club, precum şi manifestări cultural-artistice şi editoriale, domnul Istrate fiind şi sponsorul multora dintre ele, un adevărat Mecena al Sebeşului. În fine, tot el a achiziţionat şi restaurat Palatul Binder, o clădire tot de patrimoniu, pe acoperişul căreia începuseră să crească bălăriile.
Există la Sebeş şi alţi oameni de afaceri români care au creat prin muncă şi inventivitate, cu mult curaj şi responsabilitate, firme puternice, de top, cu capital integral românesc. Să amintim aici firma Elis Pavaje, a domnului Elisiu Goţia, care are peste 400 de angajaţi şi care este lider naţional în producţia de pavaje, prin fabrica de la Petreşti şi prin cea de la Ploieşti.
În fine, Sebeşul se poate mândri şi cu firma Oprean, având ca obiect de activitate transportul de mărfuri intern şi internaţional, precum şi un centru autorizat de service auto şi dealer Mercedes Benz. Pe toate drumurile Europei, în Austria, Germania, Italia, Franţa sau Finlanda când vezi camioanele cu inscripţia „Oprean” parcă te simţi mândru că eşti român şi că din ţara ta vin în Europa asemenea ambasadori ai economiei naţionale, cum sunt cele peste 100 de TIR-uri ale firmei cu peste 250 de angajaţi. Anul trecut firma Oprean şi Casa Auto Sebeş au primit două distincţii internaţionale pentru performanţa şi calitatea serviciilor aferente.
Aceştia sunt oamenii, acestea sunt firmele româneşti ce duc azi fala Sebeşului în ţară şi în Europa. Şi totuşi, acasă la ei, aici la Sebeş, performanţele lor, ca şi contribuţia masivă, prin taxe şi impozite plătite la bugetul local nu sunt apreciate cum se cuvine. Recent, Consiliu Local Sebeş a refuzat să le acorde Titlul de cetăţean de onoare, deşi ei, modeşti şi discreţi, nu au cerut niciodată acest lucru. A fost ideea unor consilieri locali portocalii, în speţă a viceprimarului Adrian Bogdan de a se recunoaşte şi răsplăti valoarea unor asemenea oameni prin acordarea unui titlu de excelenţă civică, ca semn de apreciere din partea comunităţii. S-au opus însă acestui demers meritoriu chiar domnii consilieri ce aparţin unei grupări politice ce promovează liberalismul şi spiritul întreprinzător, deviza prin noi înşine sau cei care, asemenea domnului consilier Bobar, nu prea au făcut nimic în afaceri, în afară de lipitul unor afişe sau împărţitul unor căni cu ceai, pe la porţile unor companii multinaţionale. Evident că atunci când ai asemenea „performanţe”, nu poţi nici înţelege şi nici aprecia piscurile, vârfurile din jurul tău, căci gunoaiele sunt bătute de vânturi şi duse de ici de colo, de tot felul de jocuri şi interese politice infecte. Probabil că dacă domnii Istrate, Goţia şi Oprean ar fi fost şi ei lipitori de afişe şi s-ar fi implicat în politică, trecând prin toate culorile, ca şi unii dintre consilierii Sebeşului, atunci ar fi beneficiat de un titlu pe care îl meritau din plin. Oare ce ar mai trebui să facă ei pentru ca domnii consilieri să le preţuiască activitatea, faptul că românii noştri din Sebeş au printre ei asemenea întreprinzători, oameni de afaceri ce au dat capitalului autohton noi valenţe şi l-au impus pe plan naţional şi internaţional?
Nu pot să închei aceste rânduri înainte de a sublinia, ca şi om care am trăit 7 ani în Sebeş şi mi-am început activitatea aici, că am avut prilejul, de-a lungul carierei de ziarist, să-i cunosc, nu o dată, acasă la ei, pe aceşti trei patroni din Sebeş. Au început business-ul lor, de la o presă manuală de confecţionat pavaje, de la un butic de îngheţată sau de la o pasiune automobilistică. Au tras în viaţa lor, uneori şi de la gură pentru a  construi o afacere, cu dăruire, pasiune şi mai ales muncă fără preget, îndârjită, care biruie orice. Ori, tocmai cu aceasta unii consilieri locali nu sunt obişnuiţi, pentru că lipitul afişelor se practică doar din patru în patru ani! În aceste condiţii este firesc să nu înţelegi de ce merită titlul  de onoare nişte oameni care au sacrificat totul pe altarul capitalismului autohton. Cinste lor că au reuşit! L-am întrebat pe domnul Istrate ce părere are despre votul din Consiliul local (9 aleşi au votat pentru el şi tot 9 contra): „Le mulţumesc tuturor şi celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Cred însă că un om adevărat şi mai ales un consilier local, trebuie să fie destul de mare să-şi recunoască greşelile, suficient de deştept ca să înveţe din ele şi îndeajuns de tare ca să le îndrepte!” Alte comentarii sunt, credem, de prisos!

Gheorghe CIUL

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

16 Comentarii

cristina 13 februarie 2012 at 19:27

al cate-lea articol este asta, pe aceeasi tema! de ce nu ii puneti odata cetateni de onoare ca sa scapam de un stres!!! daca asta e criteriul de selectie!!! halal judecata!!!tot nu inteleg ce au facut pentru oras.”cinste lor ca au reusit”. daca au reusit, au facut-o pentru ei si familiile lor. bravo lor si mai terminati cu atatea laude ca deja depasiti limita!!!

DACA 13 februarie 2012 at 19:52

Daca cineva poate nominaliza cateva MARI realizari pentru „SebesI” (cu „I” la final, pt ca asa pronunta starostele sef numele urbei pe care o pastoreste) ma inclin in fata lui, altfel merita sa il taiati de pe orice lista, la viitoarele alegeri !!!!
Nu il intereseaza linistea publica, nici integritatea locuintelor pt care platim impozite locale, ci doar preaslavirea personala, amplu gadilata, ca la revelionul de la „Leul de Aur” in 2011 catre 2012, cind toti „tampitzii de supusi” fara coloana vertebrala, afisau supusenie primarului, urandu-i cele bune, in gura mare!!!
De… doar e doctor … e si inginer…si economist….. si poate mare ACADEMICIAN in curand !!! O fi asta, tot ala de la birouasul Atlasib din Sebes ???

verian 13 februarie 2012 at 21:40

Halal dr ing ec ,primarul ast’de doi bani Gainar Sarbu sa faca asemenea josnicie

verian 13 februarie 2012 at 21:44

Da… la ajutat si securistul de Feneser , LUPTATORUL impotriva poluarii (vai,vai cum am ajuns de ne conduc asemenea specimene)

cucu 13 februarie 2012 at 21:50

Nu-l uitati si pe tiganul Stoica (linge blide),care se intalneste la ceas de noapte si pe ascuns cu Senatorul Melcilor in persoana bosorogului de colonel Dobra si betivanul consilier Mihaltan care se si viseaza viceprimar

Nicu 14 februarie 2012 at 2:25

Haideti va rpg sa gandim putin…Udrea a fost facuta cetatean de onoare in nenumarate orase si municipii. Ce a facut femeia asta pentru fiecare din acele orase? Pai a deturnat nsite bani din cadrul ministerului pentru cele mai inutile proiecte.
Faptul ca acesti agenti economici inca sunt principalii contibuabili din cadrul Municipiului Sebes, dar si numarul mare de locuri de munca creeate, consider ca fiecare merita acest titlu. Pana la urma e ceva simbolic, nimic mai mult, e o recunoastere a respectului pentru ceea ce au facut ei!
Pana acum l-am criticat vehement pe Bogdan, dar aceasta idee eu zic ca e singura care poate fi de laudat. Cel mai bine era sa ni se prezinte cum a votat fiecare consilier, ca dupa acestea oamenii sa decida si sa-i sanctioneze la vot.
Bobar atat timp cat are ca taxi masina primarului, sigura ca acest proiect nu a avut cum sa treaca.
Sa fim realisti, atat Bobar cat si Fagaras, Nistor si Dragosin sunt nulitatile Sebesului. Si lor li se adauga si Feneser, luptatorul neamului impotriva poluarii. Inca-i minte pe mimbrii PC-ului ca el o sa fie candidatul pentru primaria Sebes din partea USL.
Nu putem judeca pe nici unul dintre acesti oameni ale caror IQ este ZERO! Ceea ce putem este sa-i sanctionam la vot.
Am incredere in Dancila, dar reusita depinde numai de echipa. Daca reuseste sa aduca garda veche a PSD-ului, dar si tineri in jurul sau, sigur va avea un mare castig!
Domnule Dancila fiti barbat si nu mai sprijiniti actuala echipa, veti avea doar de castigat!
Mult succes!

ezio 14 februarie 2012 at 9:01

toti trei meritau sa fie numiti cetateni de onoare ai Sebesului… la faza asta v-ati facut de rusine, v-ati purtat ca niste oameni mici… pacat

caiutz 14 februarie 2012 at 9:37

„Faima şi renumele produselor Alpin au depăşit graniţele ţării”..o gluma,nu? Sunt absolut mediocre produsele Alpin,de o mediocritate dusa spre submediocritate,mai curand….pai se compara cu marile marci internationale? Magnum,Cornetto,Carte dÒr`,sa citez doar cateva?Nici vorba…nici la nivelul unei marci mai mici produse la Alba Iulia nu sunt.Adevarul e ca nu prea avem termen de comparatie,intrucat marile marci de inghetata nu au patruns inca serios la noi,dar eu sunt intamplator amator de inghetata,si va spun cert ca produsele „Alpin” sunt produse de de o calitate mediocra-submediocra,dupa ce le-am gustat nu am mai cumparat.

cocolino 14 februarie 2012 at 12:21

Mai Caiutzule,esti de a lui Galbenelul Ou Sarbu sau de al securistului Feneser-POLUATORUL ?
Macar ai bunul simt si daca ai o alta parere ti-o respect dar sa faci asa ceva este rusinos „caiutz”

Robespierre 14 februarie 2012 at 12:59

Mi se pare extrem de subiectiva, derizorie,lipsitade consistenta cetateneasca si chiar desueta, ideea de a numi cetateni de onoare ai unei localitati pe cei mai bogati, mai intreprinzatori, mai importanti oamen de afaceri, indiferent cum s-or numi acestia.
Cred ca un cetatean de onoare ar trebui sa reprezinte cu infinit mai mult decat acumularile sale materiale, decat banii pe care-i are in banci si-n buzunare si cu care sponsorizeaza partidele politice de-a valma, cu mult mai mult chiar decat locurile de munca nou create sau decat impozitele platite la bugetul local( obluigatie legala dealtfel a fiecarui cetatean sau societate). Cred ca un cetatean de onoare trebuie sa fie reprezentativ nu prin avere si bani( acumulate pana la urma pt el si familia sa pana la urmasii din anul 2500) ci prin faptul ca si-a legat numele de urbe ( si urbea si-a legat numee de el) prin realizari de cu totul alta natura: literare, artistice, salvarea de vieti omenesti, constructia unor edificii reprezentative( cladiri,hidrocentrale, stadioane), contributii in domeniul inventicii si inovatiei,performante sportive si artistice de exceptie. Pentru ca, altfel, cetatean de onoare ar putea fi numit oricare alt cetatean onorabil din urbe: medic, inginer, profesor, politist, pompier, judecator sau din alte si alte domenii de activitate si care a excelat in acel domeniu.
In ideea de mai sus mi e pare o ridicola tentativa de aservire politico-electorala din partea acellui vicepresedinte Bogdan, a celor trei intreprinzatori si cghiar ai zecilor sau sutelor de angajati ai acestora, cee ce mi se pare ridicol, penibil si periculos. Pentru ca nu cred ca pe acest taram trebuie dusa lupta politica.
Si nici prin atatarea orgoliilor, vanitatilor ( pana la urma umane) a celor trei patroni si ale altora ca ei.
Iar apelul unor concetateni de-ai nostri ( vezi cazul Kamla, Danciu, etc) dublat de o linguseakla si un pupincurism deja arhicunoscut a dlui Ciul, nu face decat sa atate spiritele, sa bage zazanie intre cetateni, sa duca, pana la urma, la o sezorientare si mai accentuata a electoratului, a cetatenilor urbei si, asa cum am mai spus sa fie exploatat totukl in scop electoral. Si, atunci, vorba unuia prieten cu Johny Walker, „ghici ghicitoarea mea” cui folosesc toate aceste efemeride?

snee 14 februarie 2012 at 13:13

pana si chuck norris s-ar da peste cap citind asa ceva…

Pandele 14 februarie 2012 at 15:15

Băi Ciul

cum dracu poti sustine o propunere atat de idioata , pai tu vrei sa faci cetateni de onoare ai unui oras trei domni care castiga gras , nu neaparat nemeritat dar oricum exagerat in comparatie cu calitatea serviciilor pe care le ofera , pai in cazul asta eu propun ca tu sa fi numit cetatean de oroare sau de teroare a bunului simt , băi Ciul.
Un cetatean de onoare trebuie sa fie in primul rand un om de onoare , un altruist adevarat care prin activitatea si generozitatea lui intrinseca transfera comunitatii din care face parte un plus de valoare ,in principal imateriala, ce dainuie peste timp , băi Ciul , nu un plus de impozite si taxe la stat pe care le datorează conform legii orice tampit care realizeaza un oarece profit.
Lasă-i în bussinesul lor ca să zic aşa , du-te pe la ei beti o bere , mâncaţi o îngheţată faceţi-vă deals-urile şi lăsaţi dracului goana asta tâmpită după onoruri la care spiritele înalte acced firesc iar impostorii se caţără jalnic.

Provincialul 16 februarie 2012 at 0:06

Cei trei oameni de afaceri alesi sa fie „cetateni de oanoare” sunt cumva sponsori a vreunui partid?
Nu vad cum poti alege dintr=un numar de bussineman numai trei. Sebesul nu are criterii pentru acordarea acestei „cetatenii de onoare” sau cum se trezeste cinvea (raportat bineinteles la interese) face propuneri. Cu ce or fi mai deosebiti cei trei fata de alti?
Ca sa nu se mai „intample” astfel de propuneri cred ca in cadrul Consiliului municipal ar fi necesar sa se stabileasca niste criterii riguroase, care ar trebui sa fie supuse dezbaterii publice, inainte de a fi aprobate de consiuliu. Asa se scapa de astfel de situatii ridicole, atat pentru oras, cat si pentru cei propusi.

Provincialul 16 februarie 2012 at 0:11

Robespierre m-ai dat gata cu „inventica si inovatia”/
O fi plin Sebesul de ele. Esti un dulce, serios. Cand iti dai drumul le scri! In rest de acord cu tine. Ai omis unele meserii si se supara colegele tale.

Robespierre 16 februarie 2012 at 11:45

Provincialule,
Stiu ca sunt un dulce, serios… Mi se spune asta zilnic, chiar si …noaptea.
Cu privire la „inventica si inovatica”, n-o fi Sebesul plin de asemenea oameni, desi…, dar eu m-am referit asa la …general( ca de plotonieri geme lumea. Nu-mi uit niciodata „colegele”, doar ca nici intr-un caz nu le-as propune pozitia de cetatean de onoare ci o cu totul alta, pentru care sunt sigur ca nu se supara.
Cu un zambet calduros pe „foitasurile”(troienele) care nu se mai termina, „Provincialule”.

abrudean 17 februarie 2012 at 21:02

Mi se pare corect ce spui , numai ca tampitii nu fac profit , ei sunt in general politicieni si produc numai pagube

Comentariile sunt oprite