Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Bosch construieşte la Blaj încă două fabrici până în 2013

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O veste bună pentru economia judeţului dar şi pentru cea naţională vine în aceste zile de la Blaj. Grupul german industrial Bosch va mai construi până în 2013 alte două unităţi de producţie în Mica Romă, pe lângă cele două fabrici ridicate în 2007, respectiv 2009. Aici muncesc în prezent 800 de oameni iar investiţia de până acum se cifrează la 30 milioane euro. Contractul dintre concernul german şi administraţia locală se semnează azi, 1 iulie, după ce ieri a expirat termenul până la care licitaţia publică, prin care Bosch a achiziţionat încă 7 hectare de teren, în imediata apropiere a celor 23 de hectare pe care le deţine în prezent, putea fi contestată.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri la Primăria Blaj, primarul municipiului Gheorghe Rotar a explicat că negocierile dintre Bosch şi administraţia locală pentru extinderea activităţii au început în urmă cu aproximativ un an şi demersul a fost unul destul de anevoios. „La mijlocul anului 2010 concernul Bosch şi-a exprimat pentru prima dată intenţia de a lua în considerare extinderea investiţiei de la Blaj. Au fost demarate noi runde de negocieri, întâlnirile având loc aproape lunar în formula consacrată cu trei ani în urmă – Bosch – Primăria Blaj – Consiliul Judeţean Alba. În urmă cu două luni compania germană a anunţat pentru prima dată în mod oficial administraţia publică locală că la nivelul conducerii concernului Bosch se analizează posibilitatea extinderii investiţiilor în domeniul productiv Blaj, respectiv o dezvoltare în următoarea perioadă care să ridice investiţia totală la aproximativ 70-90 milioane euro. Este vorba despre construirea a încă două unităţi de producţie, una pentru senzori şi una pentru termotehnică. Partea germană a participat la o licitaţie publică organizată de Primăria Blaj în vederea achiziţionării suprafeţelor de teren necesare proiectelor investiţionale. Este vorba despre terenul situat în nord-estul suprafeţelor aflate în prezent în proprietatea Bosch Rexroth, în spatele fostei fabrici Bergenbier. Acesta era în proprietatea municipalităţii dar concesionat unor persoane juridice din Blaj. Primăria Blaj împreună cu Consiliul Local a considerat că este în interesul comunităţii să iniţieze procedurile legale în vederea înstrăinării parcelelor de teren respective. În data de 24 iunie, în cadrul unei licitaţii publice cu strigare, concernul german a achiziţionat parcela de teren pe care intenţionează să se dezvolte contra sumei de 1,2 milioane euro fără TVA, în această sumă fiind incluse şi despăgubirile pentru persoanele juridice a căror concesiune a fost anulată, în valoare de 360.000 euro fără TVA. Suntem obligaţi ca până la 1 septembrie 2011 să predăm terenul investitorilor liber de orice sarcină, altfel vom plăti penalităţi enorme”, a explicat ieri edilul Blajului, Gheorghe Rotar. Acesta nu a putut da detalii despre numărul de angajaţi pe care Bosch îi va angaja în cele două unităţi ce vor fi construite, precizând că acestea sunt date confidenţiale ce pot fi făcute publice exclusiv de către investitor. „Cel mai mare câştig pentru Blaj este că un număr însemnat de oameni vor avea loc de muncă. Şi vă mai spun ceva, în ultimii cinci ani gradul de civilizaţie al blăjenilor a crescut semnificativ, şi aceasta se datorează şi celor de la Bosch”, a spus Rotar. Potrivit acestuia Bosch contribuie cu 1 milion de euro la bugetul local propriu al municipiului, ceea ce reprezintă un sfert.
La rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel, care a participat şi la negocierile din 2006 cu Bosch, a apreciat că extinderea concernului german la Blaj este de importanţă naţională. „Bosch este un concern important, nu o firmă oarecare, ceea ce ne ajută să promovăm judeţul din punct de vedere economic dar şi pentru atragerea altor investitori. Investiţia Bosch va aduce beneficii şi va asigura dezvoltarea întregii zone a Blajului”, a spus Ion Dumitrel. CJ Alba a contribuit cu peste 300.000 de euro în 2006 pentru realizarea infrastructurii rutiere şi utilităţilor din zona investiţiei Bosch.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea