Rămâi conectat

Sport

Blăjeanca Cristina Man, pentru a treia oară antrenorul anului în Alba! „Aurul la Europenele de cros, cea mai mare realizare”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Antrenoarea de atletism Cristina Man (46 de ani) a fost desemnată la finele anului trecut cel mai bun antrenor din Alba la secțiunea sporturi olimpice.

Este a treia distincție din cariera de aproape două decenii, după cele din 2010 și 2014, detronându-l pe albaiulianul Gabriel Avram, cel care a primit respectivul titlu 7 ani la rând! Activitatea Cristinei Man se leagă de CSȘ Blaj, dar mai ales de Atletic Club “Mica Romă” Blaj, entitatea sportivă privată susținută din resursele familiei.

“2022 a fost un an extraordinar de bun în plan profesional. În primul rând amintesc medalia de aur de la Europenele de cros, un rezultat care mi-a încununat munca de antrenor și manager, întrucât am reușit să construiesc o echipă de valoare la nivel european. Aceasta a fost cea mai mare realizare, plus calificarea Mihaelei Blaga la Campionatele Mondiale. După toate problemele de sănătate avute n-am crezut, la un moment dat, că e posibilă, însă Mihaela a izbutit și o prestație foarte bună în Columbia, calificându-se în finala probei”, a spus Cristina Man, aleasă în mai 2021 în funcția de vicepreședinte al Federației Române de Atletism, o postură onorantă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest titlu înseamnă mult pentru mine și mă bucur că munca mi-a fost apreciată, iar oamenii de sport din Alba înțeleg ce am realizat”, a mai spus Cristina Man, care în acelați timp este și profesor în cadrul Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Blăjeanca are în față în luna februarie primul concurs major al anului: Campionatul European de Cros pe cluburi, în 4-5 februarie, în Spania, la Castellon.

Prima competiție a anului va fi și cea mai grea provocare, să ne batem din nou pentru titlul continental. Avem aceeași echipă, însă acum ceilalți știu la ce să aștepte, după ce în Portugalia fusesem în postura de outsideri”, a explicat Cristina Man. Pe agenda așteptărilor vine Campionatul European Under 20 din Israel (7-10 august, la Jerusalem), unde Mihaela Blaga (în ultimul an de juniorat) vizează o medalie, respectiv să urce pe podium. Din acest motiv, al prezenței la europene, Mihaela Blaga, sportivă care a beneficiat de curând de un stagiu centralizat de 3 săptămâni în Antalya, nu va concura la Campionatele Balcanice Under 20 din Serbia (februarie, în sală) și Turcia (în aer liber, iulie).

*Mihaela Blaga, marea speranță

Echipa AC “Mica Romă” Blaj a terminat în februarie 2022 pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Qeiras (Portugalia), la categoria junioare 1 (Under 20), la Cupa Europei de cros (ECC Cross Country). Echipa a fost compusă din Mihaela Blaga și Andreea Bogdan (legitimate și la CSȘ Blaj), Iulia Mărginean și Alexandra Hudea (dublă legitimare cu CSȘ Mediaș). Firesc, și în 2023 speranțele se îndreaptă spre Mihaela Blaga, o mare speranță a atletismului autohton. Anul trecut, sportiva care va împlini 19 ani în 4 martie, a bifat toate competițiile majore de profil: locul întâi cu echipa și locul 8 la individual în Portugalia; locul 14 la Cali (Columbia) la Mondialele Under 20 în proba de 3000 metri obstacole; locul 5 cu echipa la European Under 20 Road Race în Italia, în septembrie (la Ordezo); locul 50 (în progres ca timp și clasare), în decembrie, la Campionatul European de cros din Italia, de la Torino. La aceste rezultate din arenele internaționale se adaugă numeroase medalii naționale, plus tilul cucerit cu echipa la Campionatul Național de cros. Pe lângă Mihaela Blaga, alte două atlete din “Mica Romă”, Andreea Bogdan și Denisa Komives, eleve ale antrenoarei Cristina Man, au mai punctat în întrecerile interne și internaționale ale anului trecut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sport

De luni, CSM Unirea Alba Iulia în cantonament la Zlatna, cu un lot de 25 de jucători | Portarul Andrei Raț (Aurul Brad), la antrenamentele „alb-negrilor”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Luni după-amiază, CSM Unirea Alba Iulia se va deplasa la Zlatna, pentru un cantonament centralizat de 3 săptămâni, pregătirea din această perioadă desfășurându-se pe “Cetate”.

Sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 13.00, pe teren sintetic, la Deva, este primul amical al anului, cu Retezatul Hațeg (locul 7în Seria 7), pentru a testa jucătorii în probe.

Sub comanda antrenorului Marcel Rusu sunt prezenți și tinerii Doda, Borza și Rădoi-Ionaș (Under 17), Oneț, Sebaș (obișnuiți cu prima echipă), P. Codrea (împrumutat de la CSB Ineu), în condițiile în care C. Dănilă a suferit o intervenție chirurgicală și este absent temporar. Algerianul Adnan Benkirat va ajunge duminică la Alba Iulia, în vreme ce uniriștii au renunțat la fundașul Balop (în toamnă la Performanța Ighiu), după ce în prima parte a campionatului s-a încheiat colaborarea cu un alt “stranier” Mokou Temdieu. Pe lângă accederea în play-off, divizionara terță din Cetatea Marii Uniri vrea să folosească jocurile din primăvară pentru a găsi variante la jucători Under (ediția viitoare vor fi 2 fotbaliști din anul 2004 și unul din 2005) și tocmai de aceea sunt urmăriți mai mulți tineri. Sunt șanse sporite să fie înregimentat portarul Andrei Raț (29 de ani, fost la FC Hunedoara, CSM Deva și ultima dată la Aurul Brad), dorit și iarna trecută, cel care s-a pregătit deja cu „alb-negrii”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt certitudini venirile lui I. Grozav (Metalurgistul Cugir), E. Codrea (a semnat prelungirea contractului, aparține de UTA Arad până la vară), P. Codrea (împrumutat de la ACB Ineu), M. Manole (21 de ani, Victoria Dăești) și a portarului nigerian Josep Onyedikachi Kelachukwu (19 ani, care va ajunge sâmbătă). Sunt în teste doi jucători din Spania, un mijlocaș și un atacant, Joaquin Bordonado și Samuel Mandang, frații Borcea, Robert (23 de ani, mijlocaș defensiv, ex-Zimbrul Chișinău) și Bogdan (mijlocaș, SW Essen Under 19), Darius Vasilescu (fundaș, 20 de ani, Voința Lupac, fost la Astra Giurgiu).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Campionatul Județean de Fotbal în Sală, ediția a 6-a | Etapa a doua a grupelor, duminică, la Daia Română și Vințu de Jos

Dan HENEGAR

Publicat

în

Cele 12 echipe calificate în faza a doua a grupelor Campionatului Județean de Fotbal în sală au fost repartizate în 3 urne valorice înaintea stabilirii țintarului și duminică, 29 ianuarie, la Daia Română și Vințu de Jos, se vor duela pentru accederea în “careul de ași” (semifinalele și finalele sunt prevăzute în 4/5 februarie).

Programul va fi următorul:

*la Vințu de Jos, Grupa 1: Inter Unirea – Gaz Metan Valea Lungă (ora 12.00), Adu Academy Șona – Inter Unirea (12.50), Gaz Metan Valea Lungă – Adu Academy Șona (13.40); Grupa 3:  CIL Blaj – FC Lopadea Nouă (ora 15.30), Șomii Vințu de Jos – CIL Blaj (16.20), FC Lopadea Nouă – Șoimii Vințu de Jos (17.10);

Elit - Gustul Desăvârșit

*la Daia Română, Grupa 2: Limbenii Limba – Energia Săsciori (ora 12.00), Inter Ciugud – Limbenii Limba (12.50), Energia Săsciori – Inter Ciugud (13.40); Grupa 4: Spicul Daia Română – ACS Crăciunel (ora 15.30), Industra Galda 2 – Spicul Daia Română (16.20), ACS Crăciunel – Industria Galda 2 (17.10).

*Hidromecanica, ultima campioană, eliminată

Surpriza primei faze o reprezintă eliminarea ultimei câștigătoare, Hidromecanica Șugag, echipa care s-a impus în urmă cu 3 ani, fiind printre cele 6 grupări ce au pierdut ambele întâlniri,  Alte 4 echipe, CIL Blaj (foto principal), Limbenii Limba, Spicul Daia Română (foto articol) și Inter Unirea au înregistrat doar victorii. Conform Asociației Județene de Fotbal Alba, 18 echipe au luat startul la a 6-a ediție a Campionatului Județean de Fotbal în Sală, combatantele fiind împărțite inițial în 6 grupe, cu meciuri la Valea Lungă, Daia Română și Vințu de Jos. Rezultate: *Grupa A (la Valea Lungă): Nicolae Linca Cergău – Gaz Metan Valea Lungă 1-5, ACS Crăciunel – Nicolae Linca Cergău 7-2, Gaz Metan Valea Lungă – ACS Crăciunel 4-4 (2-3 după lovituri de departajare); clasament: 1. ACS Crăciunel 4 (11-6), 2. Gaz Metan Valea Lungă 4 (9-5), 3. Nicolae Linca Cergău 0 (3-12);

*Grupa B (la Valea Lungă): CIL Blaj – Dacia Mihalț 10-3, Adu Academy Șona – CIL Blaj 2-6, Dacia Mihalț – Adu Academy Șona 6-13; clasament: 1. CIL Blaj 6 (16-5), 2. Adu Academy Șona 3 (15-12), 3. Dacia Mihalț 0 (9-23);

*Grupa C (la Daia Română): Hidromecanica Șugag – Limbenii Limba 2-4, Industria Galda 2 – Hidromecanica Șugag 7-5, Limbenii Limba – Industria 2 Galda 8-4; clasament: 1. Limbenii Limba 6 (12-6), 2. Industria 2 Galda 3 (11-13), 3. Hidromecanica Șugag 0 (7-11);

*Grupa D (la Daia Română): Spicul Daia Română – Inter Ciugud 9-2, Voința Beldiu – Spicul Daia Română 4-6, Inter Ciugud – Voința Beldiu 11-6; clasament: 1. Spicul Daia 6 (15-6), 2. Inter Ciugud 3 (13-15), 3. Voința Beldiu 0 (10-17);

*Grupa E (la Vințu de Jos): Energia Săsciori – Viitorul Răhău 5-1, FC Lopadea Nouă – Energia Săsciori 3-3 (3-2 dldd), Viitorul Răhău – FC Lopadea Nouă 1-8; clasament: 1. FC Lopadea Nouă 4 (11-4), 2. Energia Săsciori 4 (8-4), 3. Viitorul Răhău 0 (2-13); *Grupa F (la Vințu de Jos): Inter Unirea – Șoimii Vințu de Jos 6-1, Șomii Ciumbrud – Inter Unirea 3-11, Șoimii Vințu de Jos – Șoimii Ciumbrud 5-4; clasament: 1. Inter Unirea 6 (17-6), 2. Șoimii Vințu de Jos 3 (6-10), 3. Șoimii Ciumbrud 0 (7-16).

Foto: AJF Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

EXCLUSIV: Baschetbalista Diana Ignat, după ce a fost depistată pozitiv: „Inexplicabil! Nu am luat nimic! Nu știu cum a ajuns substanța în corpul meu!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Baschetbalista Diana Ignat-Kleeman, originară din Alba Iulia, este primul sportiv din Alba depistat pozitiv cu ostarină, un steriod anabolizant interzis de WADA în 2008!

Nu dorm noaptea din cauza necazului. Sărbătorile de Iarnă au fost un coșmar„, a povestit tatăl sportivei, colonelul Ieronim Ignat, pensionar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

Controlul doping a fost efectuat de ANAD în 18 noiembrie, la meciul de baschet CSM Târgoviște – FCC Baschet UAV Arad, iar substanța interzisă depistată a fost Enoborsarm (ostarină).

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată sportiva din Cetatea Marii Uniri reprezintă primul caz de dopaj descoperit în baschetul românesc și jucătoarea componentă a loturilor naționale de juniori riscă o suspendare de 4 ani, întrucât a ieșit pozitivă și proba B.

„Inexplicabil! Nu am luat nimic, nu știu cum a ajuns substanța în corpul meu„, a spus Diana Ignat.

În plin scandal în sportul românesc, din cauza dopajului, pe lista sportivilor români a apărut Dana Ignat, care a fost suspendată provizoriu, conform ANAD, până în 20 decembrie 2022.

Citește și: Primul sportiv dopat în Alba: baschetbalista Diana Ignat-Kleemann! Substanța: ostarină, la fel ca floretista Maria Boldor!

„Eram la antrenament la Târgoviște, la sală erau și oficiali ai Federației Române de Baschet. Am văzut că se uită așa, mai ciudat, la mine, credeam că e vorba de o convocare la lotul național, însă la finalul antrenamentului a venit bomba! Președintele clubului m-a întrebat dacă am citit emailul, unde era anunțul făcut„, a spus Diana

*Și Proba B, pozitivă, riscă 4 ani!

Nu am luat nimic, nici pastile de slăbit, nici altceva pentru masă musculară. Eu, prin conformație am o costituție solidă. Singurele medicamente au fost Advil și Septosol, pentru menstruație și răceală„, a spus Diana Ignat, care nu mai are voie să se antreneze alături de echipă și se află acasă, la Alba Iulia

lSportiva a solicitat contraexpertiză, dat și proba B a ieșit pozitivă, fiind deschisă în 10 ianuarie 2023, Rezultatul a fost primit în 20 ianuarie, iar în 26 ianuarie a primit un email în care i s-a explicat situația și a fost înștiințată despre efecte în privința suspendări.. Diana Ignat are termen de 20 de zile pentru a contesta.

Am fost într-o video-conferință cu reprezentanți ai Ministerului Sportului și ai Agenției ANAD. Mi s-au explicat pașii care trebuie să-i urmez. Este un coșmar, nici nu știu ce să fac ca să-mi dovedesc nevinovăția„, a spus Diana.

Baschetbalista are la îndemână 3 variante în actuala situație: o suspendare de 4 ani, să-și recunoască vinovăția – caz în care perioada îi va fi redusă cu un an, sau să își apere poziția pe cale juridică, apelând la organismele internaționale. Ultima variantă este extrem de costisitoare, într-o primă fază fiind-i solicitată suma de 5.000 de euro, și nu garantează nimeni că va avea câștig de cauză.

Sportiva se regăsește pe o listă a sportivilor români, într-o investigație a Gazetei Sporturilor legată de noul scandal al dopajului: floretista Maria Boldor, după Simona Halep. Diana Ignat (va împlini 21 de ani în februarie) a început sportul sub panou în orașul natal la LPS Alba Iulia, evoluând și la echipa de senioare a CSU Alba Iulia, fiind sora mai mică a portarului Vlad Ignat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea