Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bilanț tragic pe drumurile din Alba: PATRU persoane decedate și alte 39 grav rănite, în ultimele opt luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bilanț tragic pe drumurile din Alba: PATRU persoane decedate și alte 39 grav rănite, în ultimele opt luni

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru.

Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fii cu toții în siguranță.

In perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, în județul Alba au fost înregistrate 41 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a 39 de persoane.

Comparativ cu aceeași perioada a anului trecut au fost înregistrate cu două mai puține accidente grave (-17,6%) și cu două mai puține persoane rănite grav (-15,9%), numărul persoanelor decedate rămânând același (4).

Principalele cauze generatoare a accidentelor grave de circulație au fost viteza neadaptată la condițiile de drum (20%), neacordare prioritate vehicule (15%) și abaterile bicicliștilor (15%).

De asemenea printre principalele cauze generatoare de accidente grave de circulație au fost și circulația pe sens opus (10%), care s-a soldat cu decesul a două persoane și traversare neregulamentară a pietonilor (10%).

Accidentele produse pe fondul celor 5 cauze reprezintă 65 % din totalul accidentelor grave.

Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 75 % din totalul deceselor, 50 % reprezentând circulația pe sens opus și 25% neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere au fost desfășurate 462 de acțiuni, din care 102 pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, 25 pentru combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor, 17 pentru combaterea indisciplinei pietonale, 12 pentru combaterea neacordării priorității de trecere vehiculelor și 15 pentru combaterea abaterilor comise de bicicliști.

Astfel pentru nerespectarea regulilor OUG 195/2002 au fost aplicate 25.063 sancțiuni contravenționale din care 15.047 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (186 pentru depășirea cu peste 50 kilometri/oră și 7 pentru depășirea cu 70 kilometri/oră a limitei maximă de viteză), 97 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 99 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, 466 pentru indisciplina pietonilor și 328 pentru combaterea abaterilor săvârșite de bicicliști.

De asemenea, au fost reținute 1.153 de permise de conducere, dintre care 193 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 192 pentru consumul de alcool (contravenție), 97 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 99 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.

La nivelul județului Alba au fost retrase 756 de certificare de înmatriculare.

De asemenea au fost constatate 360 de infracțiuni, din care 115 de conducere sub influența alcoolului, 48 de conducere fără permis, 43 de conducere cu permisul suspendat și 89 de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Acțiunile polițiștilor pentru siguranța rutieră vor continua.

ALEGE VIAȚA!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Urs observat la Răhău, pe drumul național: Locuitorii, avertizați prin mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs observat la Răhău, pe drumul național: Locuitorii, avertizați prin mesaj RO-ALERT

Locuitorii din Răhău au fost avertizați duminică seara, prin mesaj RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate.

”A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Răhău pe DN! Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie”, este mesajul transmis prin Ro-ALERT.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sfaturi care le-ar putea salva viața celor care dau nas în nas cu ursul

În primul rând, și poate cel mai important sfat, este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu să te menții liniștit înt-o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă trebuie să te mobilizezi, să tragi de câteva ori aer în piept și să fii cât poți de atent la comportamentul ursului.

Observă dacă animalul este agresiv, dacă este pur și simplu în trecere sau dacă mănâncă. Un alt sfat oferit de salvamontiști este următorul: indiferent de comportamentul ursului, încearcă să te retragi cu mișcări cât mai lente, cât mai ușoare și nu bruște, care ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta.

La fel de important este să păstrezi contactul vizual cu animalul sălbatic, pentru a-i vedea mișcările, comportamentul. Evită, însă, pe cât posibil să îl privești țintă în ochi. Acest lucru poate fi interpretat de urs tot ca un semn de agresiune din partea ta.

Toți salvamontiștii atrag atenția asupra faptului că nu este bine să pornești într-o drumeție singur, fără a fi însoțit de măcar 1-2 parteneri de drum. De asemenea, rucsacul tău ar trebui să conțină un fluier și un spray de urs, pe care îl poți cumpăra din magazinele de specialitate.

Totodată, trebuie să știi că, dacă ursul înaintează spre tine, nu este neapărat un semn că urmează un atac, însă e bine să fii precaut. La fel, dacă animalul se ridică pe labele din spate, nu înseamnă că te va ataca, ci că vrea să obțină cât mai multe informații despre situația în care se află.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

COD ROȘU de FURTUNI în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice și acumulări de apă. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD ROȘU de FURTUNI în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice și acumulări de apă. Localitățile vizate

meteorologii au emis o avertizare meteo cod roșu de furtuni, valabilă până la ora 23.00, în două localități din județul Alba.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local 30…35 l/mp, frecvente descărcări electrice – în ultimele 3 ore, în zona avertizată, s-au cumulat cantități de apă de 60…80 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Cugir, Săliștea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate

O nuntă, un botez, alte petreceri pe care protagoniștii le doresc imortalizate profesionist sunt o bucurie! Nu numai pentru ei, dar și pentru cei angajați să presteze serviciile foto-video. 

Prețurile pentru aceste prestații se învârt în jurul a 1000 de euro pentru foto și a 1500 de euro pentru video. Sigur că la un eveniment mare nu merge un singur om și suma se împarte, dar, oricum este un câștig frumușel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform datelor frunizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, valabile pentru anul 2022, avem în întreg județul 69 de persoane fizice autorizate pentru prestarea de activități foto-video, din care 15 sunt în mediul rural și 54 în mediul urban astfel: municipiul Alba Iulia – 24, municipiul Aiud – 6, Municipiul Blaj – 8, Municipiul Sebeș – 6, Câmpeni – 1, Cugir – 3, Ocna Mureș 4, Teiuș – 2, Crăciunelu de Jos – 1, Galda de Jos – 3, Ighiu – 1, Lupșa – 3, Meteș – 1, Săliștea – 1, Săsciori – 3, Șpring – 1, Valea lungă – 1.

Dintre aceștia, cei din Teiuș, Valea Lungă, Crăciunelu de Jos și Ighiu au declarat venituri zero din această activitate pentru anul trecut. Restul au declarat un venit total de 738.264 de lei, adică un venit mediu anual de 10.699 de lei.

Asta ar însemna 892 de eli/lună! Extrem de puțin, ba am putea spune că practicanții acestei meserii sunt săraci lipiți pământului, în deplin contrast cu prețurile practicate și pe care le poate verifica oricine punând o simpă întrebare prin târg: cam cât se plătește foto-video pentru o nuntă? Răspunsul: 2000 – 2500 de euro, adică peste 10.000 de lei pentru un singur eveniment.

Desigur, 10.699 de lei/an este media veniturilor declarate în condițiile în care, de exemplul, fotograful de la Meteș a declarat 22.863 de lei/an, dar cel de la Șpring 700 de lei/an. La Alba Iulia, unde e cel mai mult de lucru, venitul total declarat pentru anul 2022, de cei 24 de prestatori foto-video este de 296.509 de lei/an adică o medie de 12.355 de lei an, reprezentând 1.029,6 lei/lună! Mira-m-aș!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare