Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bilă albă pentru Primăria Alba Iulia, bilă neagră pentru ministrul tehnocrat al Apărării Naționale

Publicat

în

În interiorul Cetății Alba Carolina există o clădire în paragină, aflată în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, care ocupă întreaga suprafaţă a careului care delimitează Piaţa Cetăţii pe latura de Est.

Clădirea, acum dezafectată, a fost una dintre primele şi cele mai importante unităţi militare din Cetatea Alba Iulia, preluate în toamna anului 1918 de Aramata Română de la Armată Austriacă.

Cazarma_Regimentul 52 Geniu ApulumProblema cu acest imobil – cazarmă militară – este că face o puternică notă discordantă cu celelate clădiri din Piața Cetății care au fost restaurate în amplul proces de reabilitare al Cetății Alba Carolina. Cu alte cuvinte imaginea deplorabilă a fațadei cazarmei Regimentul 52 Geniu „Apulum” urâțește centrul istoric al municipiului – practic cea mai vizitată zonă din Alba Iulia, locul în care se organizează anual zeci de evenimente la care participă, fără exagerare, multe zeci de mii de localnici și turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iar Primăria Alba Iulia face de ani de zile demersuri peste demersuri în încercarea de a prelua sub o formă sau alta clădirea, pentru a o putea reabilita. Fără să ceară de la stat niciun ban. În zadar însă! În afară de promisiuni ferme și o corespondență sterilă cu MAPN, municipalitatea nu a obținut absolut nimic, în condițiile în care a demonstrat că și vrea, și poate și știe cum să rezolve această problemă.

 

Poziția MAPN, un exemplu de zădărnicie

Ultima dovadă a rigidității MAPN cu privire la acest subiect, al talentului de a spune nimic prin vorbe meșeșugite, este răspunsul oficial din data de 21 decembrie 2015 la întrebarea adresată de senatorul de Alba, Alexandru Pereș, având ca obiect soluţiile privind reabilitarea clădirii cazărmii din Cetatea Alba Carolina.

 

ÎNTREBARE: Consiliul local şi primăria municipiului Alba lulia au trimis, în luna octombrie 2014, o solicitare către MApN, cu Nr. 76240, în care erau prezentate soluţiile administraţiei locale privind reabilitarea clădirii unde a funcţionat cazarma din Cetatea Alba Carolina, fiind detaliate proiecte referitoare la integrarea acesteia în concepţia arhitecturală unitară a zonei.

Din păcate, proiectele privind punerea în valoare a acelei zone nu pot fi puse în aplicare, întrucât cazarma se află în domeniul public al statului român şi în administrarea MApN, situaţie juridică nefavorabilă investirii fondurilor publice gestionate de administraţia locală.

Deşi autorităţile locale au obţinut acordul verbal al fostului ministru al MApN privind transmiterea în domeniul public local, cazarma, în prezent dezafectată, a rămas în patrimoniul statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Având în vedere aspectele mai sus menţionate şi intenţiile concrete manifestate de autorităţile locale privind modernizarea zonei respective care contrastează cu aspectul general al Cetăţii Alba Carolina, vă solicit, domnule ministru, să analizaţi din nou propunerea privind transferul clădirii fostei cazarme în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba lulia.

 

Raspuns MAPN cazarma Alba IuliaRĂSPUNSUL Ministrului tehnocrat al Apărării Naționale – Mihnea Ioan MOȚOC:

„Imobilul ce face obiectul acestei intervenţii parlamentare este în atenţia instituţiei militare în scopul găsirii unei soluţii viabile şi solide, care să respecte prevederile legale în vigoare, agreată atât de Primăria Municipiului Alba lulia cât şi de Ministerul Apărării Naţionale.

În acest sens este necesară includerea şi responsabilizarea celor direct implicaţi, pentru consolidarea demersurile deja întreprinse, depăşindu-se stadiul corespondenţei purtate pe parcursul ultimilor doi ani şi fundamentării unor măsuri concrete care să răspundă cerinţelor funcţionale şi administrative ale autorităţii publice locale respective precum şi atribuţiilor strategice şi de apărare ale instituţiei militare.

Menţionăm că disponibilitatea Ministerului Apărării Naţionale pentru deblocarea acestei situaţii a fost comunicată şi prin răspunsul transmis cu scrisoarea nr. M 1816 din 26.11.2015.”

 

Poate de la domnul Mircea Dușa da, dar de la ministrul tehnocrat Mihnea Moțoc în niciun caz nu ne așteptam la un astfel de răspuns, având în vedere nivelul său intelectual și de pregătire – Reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU, ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă ONU — New York, Șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, decorat cu Ordinul național ”Pentru Merit” al României în grad de Comandor, ”pentru servicii deosebite aduse în politica externă a țării și cu Ordinul ”Meritul Diplomatic” în grad de Ofițer ”în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfășurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, etc.

 

În concluzie, în lipsa întrevederii vreunei soluții la această problemă, Primăria Alba Iulia merită o bilă albă, iar MAPN și ministrul tehnocrat o mare bilă neagră.

 

Cazarma Pionierilor ”Franz Josef”

Cazarma Pionerilor a fost construită între anii 1897-1898 fiind una dintre primele şi cele mai importante unităţi militare din Cetatea Alba Iulia, preluate în toamna anului 1918 de militarii români.

După relatările contemporanilor, în curtea acesteia s-a format primul pluton de gardă națională (comandat fiind sergentul Ovidiu Gritta), înzestrat cu uniforme de pionieri și arme confiscate din depozitele Corpului VII Armată austriac.

Prin apariția unor corpuri de clădire care au fost dispuse independent pe cele patru laturi ale cazărmii, s-a format o amplă curte interioară. Edificiul a fost ridicat pe locul unei foste mănăstiri și biserici, iar în timpul construcției au ieșit la iveală mai multe vestigii arheologice aparținând castrului Legiunii XIII Gemina.

Clădirea care găzduia în timpul Primului Război Mondial un mare depozit militar austro-ungar, a fost preluată în toamna anului 1918 de către Garda Națională Românească locală. Garda fusese înființată la 4 noiembrie 1918 la Alba Iulia și funcționa sub conducerea unui sfat militar alcătuit din 12 membri. Căpitanului Negruț, conducătorul sfatului militar și protopopul Teculescu, președintele Consiliului Național local, au fost cei care au luat decizia de a ocupa cazarma. Imediat clădirea devine sediul Gărzii Naționale, compusă la început din 120 persoane, soldați reîntorși de pe front. Treptat numărul lor se va mări, ajungând ca la 1 decembrie 1918, să aibă un efectiv de 817 soldați.

După 1918, complexul de clădiri îşi păstrează destinaţia militară transformându-se în Cazarma „Carol I”. Aici au fost instalate noile unităţi române de pionieri cunoscute în timp sub diferite denumiri: Regimentul 6 Pionieri (1922 – 1923); batalionul 198 Pionieri (1952 – 1959); Regimentul 52 Pionieri (1959 – 1974); Regimentul 52 Geniu (1975); Regimentul 52 Geniu „Apulum” (1990).

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

 

Bogdan PRESECAN

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
LUPŞA 2838 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
CIUGUD 3295 0.61 2
NOŞLAC 1814 0.55 1
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.29 4
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.24 6
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RĂDEŞTI 1273 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare