Ştirea zilei
Bilă albă pentru Primăria Alba Iulia, bilă neagră pentru ministrul tehnocrat al Apărării Naționale
În interiorul Cetății Alba Carolina există o clădire în paragină, aflată în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, care ocupă întreaga suprafaţă a careului care delimitează Piaţa Cetăţii pe latura de Est.
Clădirea, acum dezafectată, a fost una dintre primele şi cele mai importante unităţi militare din Cetatea Alba Iulia, preluate în toamna anului 1918 de Aramata Română de la Armată Austriacă.
Problema cu acest imobil – cazarmă militară – este că face o puternică notă discordantă cu celelate clădiri din Piața Cetății care au fost restaurate în amplul proces de reabilitare al Cetății Alba Carolina. Cu alte cuvinte imaginea deplorabilă a fațadei cazarmei Regimentul 52 Geniu „Apulum” urâțește centrul istoric al municipiului – practic cea mai vizitată zonă din Alba Iulia, locul în care se organizează anual zeci de evenimente la care participă, fără exagerare, multe zeci de mii de localnici și turiști.
Iar Primăria Alba Iulia face de ani de zile demersuri peste demersuri în încercarea de a prelua sub o formă sau alta clădirea, pentru a o putea reabilita. Fără să ceară de la stat niciun ban. În zadar însă! În afară de promisiuni ferme și o corespondență sterilă cu MAPN, municipalitatea nu a obținut absolut nimic, în condițiile în care a demonstrat că și vrea, și poate și știe cum să rezolve această problemă.
Poziția MAPN, un exemplu de zădărnicie
Ultima dovadă a rigidității MAPN cu privire la acest subiect, al talentului de a spune nimic prin vorbe meșeșugite, este răspunsul oficial din data de 21 decembrie 2015 la întrebarea adresată de senatorul de Alba, Alexandru Pereș, având ca obiect soluţiile privind reabilitarea clădirii cazărmii din Cetatea Alba Carolina.
ÎNTREBARE: Consiliul local şi primăria municipiului Alba lulia au trimis, în luna octombrie 2014, o solicitare către MApN, cu Nr. 76240, în care erau prezentate soluţiile administraţiei locale privind reabilitarea clădirii unde a funcţionat cazarma din Cetatea Alba Carolina, fiind detaliate proiecte referitoare la integrarea acesteia în concepţia arhitecturală unitară a zonei.
Din păcate, proiectele privind punerea în valoare a acelei zone nu pot fi puse în aplicare, întrucât cazarma se află în domeniul public al statului român şi în administrarea MApN, situaţie juridică nefavorabilă investirii fondurilor publice gestionate de administraţia locală.
Deşi autorităţile locale au obţinut acordul verbal al fostului ministru al MApN privind transmiterea în domeniul public local, cazarma, în prezent dezafectată, a rămas în patrimoniul statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.
Având în vedere aspectele mai sus menţionate şi intenţiile concrete manifestate de autorităţile locale privind modernizarea zonei respective care contrastează cu aspectul general al Cetăţii Alba Carolina, vă solicit, domnule ministru, să analizaţi din nou propunerea privind transferul clădirii fostei cazarme în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba lulia.
RĂSPUNSUL Ministrului tehnocrat al Apărării Naționale – Mihnea Ioan MOȚOC:
„Imobilul ce face obiectul acestei intervenţii parlamentare este în atenţia instituţiei militare în scopul găsirii unei soluţii viabile şi solide, care să respecte prevederile legale în vigoare, agreată atât de Primăria Municipiului Alba lulia cât şi de Ministerul Apărării Naţionale.
În acest sens este necesară includerea şi responsabilizarea celor direct implicaţi, pentru consolidarea demersurile deja întreprinse, depăşindu-se stadiul corespondenţei purtate pe parcursul ultimilor doi ani şi fundamentării unor măsuri concrete care să răspundă cerinţelor funcţionale şi administrative ale autorităţii publice locale respective precum şi atribuţiilor strategice şi de apărare ale instituţiei militare.
Menţionăm că disponibilitatea Ministerului Apărării Naţionale pentru deblocarea acestei situaţii a fost comunicată şi prin răspunsul transmis cu scrisoarea nr. M 1816 din 26.11.2015.”
Poate de la domnul Mircea Dușa da, dar de la ministrul tehnocrat Mihnea Moțoc în niciun caz nu ne așteptam la un astfel de răspuns, având în vedere nivelul său intelectual și de pregătire – Reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU, ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă ONU — New York, Șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, decorat cu Ordinul național ”Pentru Merit” al României în grad de Comandor, ”pentru servicii deosebite aduse în politica externă a țării și cu Ordinul ”Meritul Diplomatic” în grad de Ofițer ”în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfășurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, etc.
În concluzie, în lipsa întrevederii vreunei soluții la această problemă, Primăria Alba Iulia merită o bilă albă, iar MAPN și ministrul tehnocrat o mare bilă neagră.
Cazarma Pionierilor ”Franz Josef”
Cazarma Pionerilor a fost construită între anii 1897-1898 fiind una dintre primele şi cele mai importante unităţi militare din Cetatea Alba Iulia, preluate în toamna anului 1918 de militarii români.
După relatările contemporanilor, în curtea acesteia s-a format primul pluton de gardă națională (comandat fiind sergentul Ovidiu Gritta), înzestrat cu uniforme de pionieri și arme confiscate din depozitele Corpului VII Armată austriac.
Prin apariția unor corpuri de clădire care au fost dispuse independent pe cele patru laturi ale cazărmii, s-a format o amplă curte interioară. Edificiul a fost ridicat pe locul unei foste mănăstiri și biserici, iar în timpul construcției au ieșit la iveală mai multe vestigii arheologice aparținând castrului Legiunii XIII Gemina.
Clădirea care găzduia în timpul Primului Război Mondial un mare depozit militar austro-ungar, a fost preluată în toamna anului 1918 de către Garda Națională Românească locală. Garda fusese înființată la 4 noiembrie 1918 la Alba Iulia și funcționa sub conducerea unui sfat militar alcătuit din 12 membri. Căpitanului Negruț, conducătorul sfatului militar și protopopul Teculescu, președintele Consiliului Național local, au fost cei care au luat decizia de a ocupa cazarma. Imediat clădirea devine sediul Gărzii Naționale, compusă la început din 120 persoane, soldați reîntorși de pe front. Treptat numărul lor se va mări, ajungând ca la 1 decembrie 1918, să aibă un efectiv de 817 soldați.
După 1918, complexul de clădiri îşi păstrează destinaţia militară transformându-se în Cazarma „Carol I”. Aici au fost instalate noile unităţi române de pionieri cunoscute în timp sub diferite denumiri: Regimentul 6 Pionieri (1922 – 1923); batalionul 198 Pionieri (1952 – 1959); Regimentul 52 Pionieri (1959 – 1974); Regimentul 52 Geniu (1975); Regimentul 52 Geniu „Apulum” (1990).
SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”
Bogdan PRESECAN

Ştirea zilei
25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori
25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori
Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.
Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).
Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.
Ştirea zilei
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.
Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.
Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.
În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.
Ştirea zilei
23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.
Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:
ALBA IULIA – 2
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
POŞAGA | 892 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.96 | 3 |
LUPŞA | 2838 | 0.7 | 2 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
CIUGUD | 3295 | 0.61 | 2 |
NOŞLAC | 1814 | 0.55 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.46 | 2 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.37 | 28 |
METEŞ | 2749 | 0.36 | 1 |
ŞUGAG | 2856 | 0.35 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.29 | 6 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.29 | 4 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.24 | 6 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0.13 | 1 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0.12 | 4 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2420 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
-
Ştirea zileiacum 6 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 12 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
-
Actualitateacum 23 de ore
Ministrul Educației: „Nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației”
-
Actualitateacum 11 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Actualitateacum 22 de ore
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: „Nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic”
-
Curier Județeanacum 10 ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Actualitateacum 11 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Curier Județeanacum 8 ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Sportacum 8 ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Actualitateacum 13 ore
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
-
Actualitateacum 13 ore
ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR