Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia primește o scrisoare de felicitare de la UNESCO: Codex Aureus, primit în patrimoniul universal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia primește o scrisoare de felicitare de la UNESCO: Codex Aureus, primit în patrimoniul universal

Reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au primit o veste extraordinară joi: au primit o scrisoare de felicitare din partea UNESCO pentru includerea Codexului Aureus în Patrimoniul universal. Scrisoarea a fost trimisă de către domnul Tawfik Jelassi, Asistentul Directorului General UNESCO, iar diploma a fost semnată de Audrey Azoulay, Directorul General UNESCO.

Reprezentanții instituției au transmis cu bucurie vestea și au anunțat că diploma în original va fi predată Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO. Această recunoaștere este extrem de importantă pentru Biblioteca Batthyaneum și reprezintă o mândrie pentru întreaga comunitate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Codexul Aureus, cunoscut și sub numele de Evangheliarul de la Lorch, este considerat cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental din România. El a fost inclus pe Lista UNESCO în luna mai a acestui an, consolidându-și astfel statutul de operă de o valoare inestimabilă.

Manuscrisul, scris cu cerneală de aur, este jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament și a fost creat la comanda lui Carol cel Mare în anul 810, probabil la Schola Palatina din Aachen. Este renumit atât pentru conținutul său religios, cât și pentru ornamentația excepțională. Paginile sale sunt decorate cu frize policrome, canoane biblice ilustrate și tablouri în plină pagină. Printre cele mai notabile elemente se numără portretele evangheliștilor Matei și Marcu.

De-a lungul timpului, manuscrisul a fost denumit sub diferite nume în inventar, ceea ce a dus la speculații cu privire la clasificarea sa. Deși o parte a sa se află la Vatican și una la un muzeu din Londra, cealaltă jumătate, cea care a intrat în patrimoniul UNESCO, este păstrată la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Această recunoaștere internațională confirmă importanța și valorile culturale ale Codexului Aureus și aduce o mare satisfacție atât pentru Biblioteca Batthyaneum, cât și pentru România. Manuscrisul reprezintă o comoară culturală și istorică de neprețuit și poate fi admirat în format digital, oferind acces la frumusețea sa și tuturor celor interesați.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea