Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Mămăliga, deși adesea este considerată un produs tradițional românesc, are o istorie de sute de ani care își are originile în Italia, în jurul anilor 1700. Țăranii italieni o consumau, în special în timpul iernii, când aprovizionarea cu mâncare era dificilă.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb.
Spre deosebire de mitul conform căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Mămăliga este o opțiune potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.
Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție, unde o porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare, iar porumbul reprezintă principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, aceasta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.
De asemenea, mămăliga este asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 1 și diabet de tip 2.
Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului