Barometrul Industrial IRSOP: Patru luni de declin consecutiv pentru industria din România

Industria din România a scăzut și în iunie, împlinindu-se patru luni de declin consecutiv, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA Facultatea de Management.

”Scăderea era previzibilă pe baza tiparelor din anii trecuți. Vara, activitatea din industrie e mai slabă. Sezonalitatea afectează cererea și motoarele încetinesc. Numai că de data aceasta declinul a început cu trei luni în urmă, iar în iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă”, susțin autorii cercetării, dată marți publicității.

ELIT

Potrivit sursei citate, ceea ce vedem acum este un efect sezonier care se adaugă la un curs descendent preexistent. Încetinirea s-a produs la nouă din unsprezece indicatori măsurați de Barometru. În plus, a continuat să scadă și încrederea managerilor în activitatea viitoare. Semnele nu sunt bune. Orice declin care durează, produce costuri și îngreunează recuperarea.

Pe de altă parte, când avansul industriei slăbește mai mult de trei luni la rând e posibil ca economia în ansamblu să înceapă să sufere, avertizează economiștii.

Volumul producției avea 65 de puncte în martie și a ajuns la 55 în iunie. Creșterea rămâne pozitivă (peste 50), dar riscă să cadă sub 50 de puncte, în zona de contracție. Stocurile sunt mai degrabă subdimensionate, datorită activității scăzute.

”Totuși, observăm o ușoară urcare a stocurilor de la 47 de puncte în mai la 49 în iunie. Când activitatea scade, iar stocurile cresc ușor, înseamnă că firmele au dificultăți și în desfacerea produselor finite”, spun specialiștii.

În ceea ce privește furnizorii, aceștia nu par să creeze probleme deosebite în industrie. Circa nouă din zece firme raportează constant că timpul în care obțin materialele comandate de la furnizori a rămas neschimbat. Când timpul de livrare e staționar, înseamnă că firmele adaptează cumpărarea la nevoile curente ale producției și probabil au relații vechi cu furnizorii. În plus, când cererea e mică, cumpărătorii au putere mare de negociere asupra furnizorilor, inclusiv în privința timpului de așteptare.

Comenzile noi au atins 53 de puncte, față de 58 în mai și 63 în martie. Scăderea s-a produs preponderent pe seama cererii interne. Cererea subțire și mai ales descrescătoare are efect demoralizant și afectează puternic încrederea managerilor, se arată în studiu.

”Comenzile pentru export reprezintă o rază de lumină în peisaj. Indexul lor a crescut de la 52 în mai, la 57 în iunie și se află peste media primelor 5 luni ale anului. Era și timpul, pentru că din februarie până în mai indexul a traversat 5 luni de scădere continuă. Probabil că exportatorii beneficiază în prezent de o conjunctură favorabilă și rămâne să vedem dacă avansul se păstrează sau va fi și el afectat de sezonalitate”, potrivit autorilor.

Importurile de materii prime au scăzut foarte puțin de la 61 în mai la 60 în iunie. Dar indexul este fix la nivelul mediei pe primele 5 luni din 2018 și 2017, iar în iunie aproape două treimi din firme au raportat un nivel neschimbat al activității de import. Aceste date arată că importul se menține la un nivel ridicat.

Numărul de angajați a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie și a intrat în zona de contracție. E posibil să se repete situația din 2017 și 2016, când forța de muncă în industrie s-a micșorat în toate cele trei luni de vară – iunie, iulie și august. Cauza este sezonalitatea dublată de cererea slabă din perioada premergătoare. Situația prezice însă scăderi la veniturile bugetare din taxe și impozite, conform documentului.

Costurile de producție rămân mari. Se află din nou la 70 de puncte față de 69 în mai. Numai 3% din firme raportează scăderi de costuri. E posibil ca în iulie și august indicatorul costurilor să scadă puțin, pe fondul activității mai slabe, dar ne așteptăm să crească din nou în septembrie.

Prețurile încasate de firme nu au mai crescut. Dimpotrivă s-au redus cu un punct, de la 61 în mai la 60 de puncte în iunie. Trei din patru firme (73%) raportează prețuri neschimbate față de luna anterioară. Numai 3% menționează scăderi, iar tiparul sugerează o posibilă domolire a presiunii inflaționare pe perioada verii.

Indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 63 în mai la 59 în iunie. Valoarea indexului rezultă din agregarea așteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producția și încasările viitoare.

”Anul trecut ”aterizarea” așteptărilor a fost mai lină în primele 6 luni, de la 67 în ianuarie la 59 în iunie. În 2018, ”aterizarea” a fost ceva mai dură, de la 71 în ianuarie la 59 în iunie. Scăderea așteptărilor înseamnă că managerii nu au semnale de redresare. Doar exportatorii fac excepție. Indicatorul de încredere privind comenzile pentru export a crescut de la 63 în mai la 66 în iunie. În general, managerii care se află într-o situație mai bună au o încredere mai mare că situația va rămâne bună și în continuare”, concluzionează autorii studiului.

Barometrul este realizat lunar, pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu mai mult de nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 18 – 20 iulie 2018.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț demarare proiect – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor pentru beneficiar SC OPAL DESIGN SRL

Comunicat de presă 06.01.2021 ANUNȚ DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom In-tertrans SRL” înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

Comunicat de presă 30.12.2020 Comunicat de presă demarare proiect DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul ”Dezvoltare Dirom Intertrans… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia va achiziționa servicii de catering pentru 12 Școli și Centre de zi pentru copii

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia anunță achiziția de SERVICII DE CATERING în cadrul proiectului ,, Prin educație spre vocație’’ cod… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro