Ştirea zilei
Barbatodon oardaensis – fosila unei noi specii de mamifer – descoperită la Oarda de Jos, de cercetătorii clujeni
O nouă specie de mamifer, care a trăit în apropierea dinozaurilor, a fost descoperită recent la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, de un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Descoperirea a fost anunțată printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol, editată la Paris, după cum se arată într-un comunicat de presă al UBB.
Numele speciei – Barbatodon oardaensis, a fost dat de la numele râului Bărbat și a localității Oarda de Jos, aflate în zona în care a fost făcută descoperirea.
Articolul, semnat de prof. dr. Vlad Codrea și drd. Alexandru Solomon, alături de dr. Marton Venczel (Oradea) și dr. Thierry Smith (Bruxelles), prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae.
„Este vorba despre o serie de dinți, cam 70 la număr, dar dintre ei am folosit pentru lucrarea științifică doar 40, pentru că erau întregi, am eliminat fragmentele. Sunt niște dinți de dimensiuni mici, nu depășesc un milimetru fiecare, ceea ce înseamnă că și mamiferul era unul de dimensiuni mici. De fapt, semăna cu un șoarece și putea avea o talie asemănătoare cu a acestuia sau maxim cât un șobolan. Presupunem că erau ființe nocturne pentru că mai mult ca sigur erau vânați de dinozauri„, a explicat prof. dr. Vlad Codrea.
Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.
Potrivit profesorului Vlad Codrea, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că au în față o nouă specie de mamifer analizând fosilele dentare după numărul de tuberculi, după forma lor, precum și după alte caracteristici.
„Noua specie, descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu„, se arată în comunicatul UBB.
FOTO: arhiva
Ştirea zilei
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
Anual, la data de 1 IUNIE este sărbătorită Ziua internaţională pentru protejarea copilului, în 50 de ţări din lume. Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului.
Cum a apărut Ziua Copilului
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.
Citește și: MESAJE frumoase, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor • Mesaje de 1 iunie
Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.
Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copiluluiîn România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
Când este sărbătorită Ziua Copilului în alte țări
Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lumea întreagă. Multe dintre state sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie și pe 20 noiembrie, însă copilăria este celebrată și la alte date.
- Africa Centrală -Ziua Copilului este sărbătorită pe 25 decembrie
- Albania- 1 iunie.
- Argentina – sub denumirea ”Día del Niño”, Ziua Copilului se sărbătorește în a doua duminică din august.
- Australia- 20 noiembrie.
- Bazilia- 12 octombrie
- Bulgaria- pe 1 iunie.
- Canada- 20 noiembrie în fiecare an-
- Cipru- 23 aprilie.
- Columbia- Ziua Copilului este sărbătorită în ultimul weekend din luna aprilie.
- Costa Rica- Ziua Copilului se sărbătorește pe 9 septembrie.
- Cuba-în a treia duminică din iulie.
- Ecuador- 1 iunie
- Egipt- 20 noiembrie
- Elveția -20 noiembrie.
- El Salvador- 1 octombrie.
- Rusia- 1 iunie.
- Germania- 1 iunie
- Guatemala- 1 octombrie.
- India-14 noiembrie
- Indonezia- 23 iulie.
- Iran -8 octombrie
- Israel- 19 octombrie.
- Japonia- 5 mai,
- Kazahstan- 1 iunie.
- Laos
- În Laos, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie.
- Malaysia- în ultima sâmbătă din octombrie.
- Mexic- 30 aprilie.
- Mongolia- 1 iunie.
- Nigeria- 27 mai.
- Pakistan- 20 noiembrie.
- Palestina- 5 aprilie
- Paraguay- 16 august
- Peru- în a doua duminică din aprilie
- Polonia- 1 iunie.
- Portugalia – 1 iunie.
- Republica Cehă-Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 iunie
- China -1 iunie
- Coreea de Sud- 5 mai
- Coreea de Nord- 2 iunie
- Singapore – 1 octombrie
- Slovacia- 1 iunie
- Spania -în a doua duminică din luna mai
- SUA- în prima duminică din iunie
- Suedia-13 mai.
- Ucraina- 1 iunie. A fost introdusă în Ucraina în 2009.
- Ungaria- ultima duminică din luna mai.
Cum îşi pot sărbători copiii ziua, de 1 iunie?
Una dintre variante o reprezintă parcurile, unde cei mici se pot plimba cu bicicleta, rolele, trotineta. Toate parcurile din ţară au fost redeschise, însă nu şi locurile de joacă.
Pe 1 iunie se redeschide unul dintre cele mai renumite muzee din ţară: Muzeul Antipa. Pe pagina oficială, vizitatorii sunt anunţaţi vor fi trebui respectate toate măsurile de siguranţă impuse în timpul pandemiei.
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
Tot pe 1 iunie devine liber accesul în afara oraşului, aşa încât părinţii care au timp liber îi pot delecta pe cei mici cu o excursie la iarbă verde, la munte sau chiar la mare.
O altă variantă de divertisment ar fi spectacolele online difuzate de teatre. Dacă, înainte de pandemie, piesele de teatru pentru cei mici puteau fi urmărite doar din sală, acum acestea pot fi vizionate de absolut oricine are o conexiune la internet.
1 Iunie, Ziua Copilului, zi liberă în România
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.
Legea a avut ca scop declarat încurajarea părinților să petreacă această zi cu copiii: ”Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”
Sursa: libertatea.ro digi24.ro mediafax.ro
Ştirea zilei
FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”
FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”
Albaiulianul Florin Tomuța, lider al grupului Tomiflex, a fost ales în unanimitate de membrii Asociației „Apulum” să reprezinte interesele transportatorilor din Ardeal, ca vicepreședinte al COTAR ( Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România ).
Astfel, Florin Tomuța își asumă responsabilitatea de a reprezenta drepturile și doleanțele colegilor de breaslă în negocierile cu autoritățile decidente.
„Sunt pregătit să-mi respect îndatorirea, când alții văd funcții eu văd ce treabă este de făcut. Doresc să se înțeleagă: suntem vitali pentru întreg sistemul românesc. De ce trageți pielea de pe noi?
Toate aceste măriri de costuri pentru transportatori, unele cu 700%, vor ajunge să se reflecte în prețul plătit de consumatorul final, transportul este în tot și în toate „, a declarat acesta, în exclusivitate, pentru ZiarulUnirea.ro
„Suntem hotărâți să declanșăm o amplă acțiune de protest, să ne protejăm pe noi și consumatorul final. Plec la drum cu speranță și mă voi întoarce cu certitudine!”, a adăugat liderul grupului Tomiflex și vicepreședintele asociației transportatorilor „Apulum”.
Ştirea zilei
FOTO| Avocatul Ioan Rus, fost prefect și senator a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia
Avocatul Ioan Rus, fost prefect, senator și președinte al PSD Alba, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia.
Titlul primit reprezintă un simbol a recunoașterii meritelor și al aprecierii pentru eforturile depuse în beneficiul colectivității. Este o distincție care arată că eforturile și implicarea în viața comunității nu trec neobservate și sunt apreciate la justa lor valoare.
Fost decan al Baroului Alba, av. Ioan Rus s-a implicat pentru înființarea Curții de Apel în municipiul Alba Iulia și a Universității ”1 Decembrie 1918”, fiind unul dintre cei care au lucrat la elaborarea Constituției României.
În prezent președinte de onoare al PSD Alba, av. Ioan Rus este un reprezentant al social-democrației care a promovat justiția socială, egalitatea și libertatea individuală.
Ioan Rus s-a născut la data de 12.09.1950, în comuna Albac, sat Ruseşti, judeţul Alba.
A urmat cursurile şcolii primare din satul Păltiniş, comuna Alba, cursurile şcolii generale din Albac, apoi ale Liceului „Avram Iancu” din Câmpeni. în perioada 1967-1972 a urmat Facultatea de drept din Cluj-Napoca, unde obţinut Diploma de licenţă în drept cu nota 10.
Deşi putea să ocupe o funcţie juridică în Cluj- Napoca sau în alte oraşe marile ţării a optat pentru funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia, unde a lucrat în perioada 1972 – 1974.
În perioada 1975 – iunie 1979 a lucrat la fostul Comitet judeţean Alba al UTC, îndeplinind funcţia de secretar.
În perioada iulie 1979 – septembrie 1989 a lucrat ca avocat la Biroul de asistenţă juridică din Câmpeni Judeţul Alba, îndeplinind funcţia de director al acestuia în perioada 1981 – 1989.
În perioada octombrie 1989 – decembrie 1992 a lucrat ca avocat în cadrul Colegiului de avocaţi Alba.
În perioada mai 1990 – decembrie 1992 a fost senator din partea FSN în Senatul României, îndeplinind următoarele funcţii: secretar al Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie a României, vicepreşedinte al Comisiei de petiţii, membru în comisia juridică şi liderul grupului parlamentar al FDSN în Senatul României.
Ca senator, d-nul avocat Rus s-a implicat activ în procesul legislativ şi în rezolvarea unor probleme ale judeţului Alba.
Şi-a adus contribuţia la elaborarea proiectului de Constituţie, care, la data adoptării, a fost considerată ca una dintre cele mai modeme şi democratice din Europa, prin consacrarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, separaţiei puterilor în stat, precum şi prin înfiinţarea unor instituţii democratice.
A susţinut declararea prin lege a zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României, cu referire la evenimentul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, fapt ce a contribuit la îndreptarea, într-o mai mare măsură, a atenţiei autorităţilor publice naţionale către municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.
De asemenea, d-nul avocat şi-a adus aportul la elaborarea noii legislaţii de reformă în justiţie, reuşind să obţină înfiinţarea Curţii de Apel în municipiul Alba Iulia.
D-nul avocat Rus a fost autorul mai multor amendamente la proiectul Legii fondului funciar, aprobate de Senat, prin care s-au rezolvat multe din problemele privind retrocedarea terenurilor şi pădurilor, preluate de statul comunist.
S-a implicat activ în înfiinţarea Universităţii 1 Decembrie 1918, iniţiind proiectul de hotărâre de guvern şi ducând o adevărată bătălie la Ministerul Educaţiei şi la Patriarhia Română pentru a le convinge de necesitatea înfiinţării universităţii.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Ştirea zileiacum 3 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
-
Ştirea zileiacum 19 ore
ASTĂZI GREVĂ a polițiștilor | Polițiștii din penitenciarul Aiud și alte unități din țară nu vor intra în unități timp de 4 ore. Care sunt solicitările lor
-
Sportacum 15 ore
Stadionul din Oarda de Jos va primi numele “Nicolae Romcea”, cu prilejul primei ediții a evenimentului “Fiii satului Oarda”