Banii primiţi de fundaţii, asociaţii şi ONG-uri vor fi verificate de inspectorii economico-financiari

Inspectorii Ministerului Finanţelor Publice vor putea controla ONG-urile, fundațiile și asociațiile care primesc sume redirecționate din impozitul pe venit sau sponsorizări, conform proiectului de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecţiei economico-financiare, postat pe pagina MFP.

Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, nu reglementează mecanisme și proceduri prin care “statul să se asigure de buna utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit”, se motivează în expunerea de motive a proiectului.

Conform noilor prevederi, vor fi verificate sponsorizările și destinația banilor la toate asociațiile, fundațiile, organizațiile non-profit din toate domeniile, astfel:

* modul de utilizare a sumelor acordate prin acţiuni de sponsorizare/ mecenat pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific – cercetare fundamentală şi aplicată, reducând impozitul pe profit/venit, în sensul respectării Legii nr. 32/1994;

* modul de respectare a utilizării fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirecţionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;

* modul de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit.

Sursa: legestart.ro

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...