Bani în plus pentru programul ”Prima Casă”: Ministerul Finanțelor realocă 28 de milioane de lei pentru 9 bănci care și-au epuizat plafonul
Programul „Prima Casă” primeşte din nou bani. Ministerul Finanţelor realocă 28 de milioane de lei pentru nouă bănci care și-au terminat deja plafonul şi constituie un fond de rezervă de 10 milioane de lei, din care băncile care îşi epuizează plafoanele de garanţii se pot alimenta pentru a acorda credite.
”În condiţiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, Ministerul Finanțelor Publice vine în sprijinul românilor ce vor să-și cumpere o locuință. Din sumele constituite pentru acoperirea necesităţilor de garantare în urma celei de a doua redistribuiri, au fost alocate 28 milioane de lei către 9 bănci care și-au terminat deja plafonul sau urmează să îl epuizeze în mai puțin de 10 zile”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.
”Totodată, s-a constituit un buffer de 10 milioane de lei care va fi repartizat în favoarea finanțatorilor care își vor epuiza plafoanele alocate”, se mai arată în comunicat.
Finanţatorii care au primit plafoane sunt: BCR, Leumi, UniCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin și Banca Transilvania.
”Ministerul Finanțelor Publice a făcut o evaluare a gradului de utilizare a plafoanelor alocate la sfârșitul primului semestru, ținând cont de modul în care au fost consumate plafoanele alocate până în prezent.
Redistribuirea s-a realizat în funcție de ritmul de acordare a garanțiilor de către bănci. Practic, s-a creat un plafon de garanții în valoare de aproximativ 38 de milioane de lei din plafoanele alocate unor bănci care, conform evaluării, nu mai pot fi utilizate până la sfârșitul anului. Din acest plafon, aprox 28 de milioane de lei au fost redistribuite către 9 bănci care, conform gradului de utilizare, și-ar fi terminat plafoanele alocate și disponibile în maxim 10 zile. Totodată, s-a creat un plafon disponibil pentru redistribuire din care să se poată face redistribuiri și către alte bănci, ulterior, în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
Conform evaluării, CEC nu a intrat în grupul de bănci cu necesar imediat de plafon pentru acordarea de garanții în cadrul Programului”, mai precizează Ministerul Fnanțelor.
Anul acesta, până la data de 30 iunie, au fost acordate în cadrul programului Prima Casă un număr de 21.976 de garanții în valoare de 2 miliarde de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore
Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore Inteligenţa artificială este folosită din ce în ce mai mult și mai des pentru a crea falsuri. Cu ajutorul aplicaţiilor AI, se realizează prescripţii medicale, cu tot cu parafă, dar şi adeverinţe […]
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice În cadrul Programului Rabla, valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice creşte în 2025 la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care […]
Vouchere pentru alimente 2025: Ce modificări au intervenit la cardurile sociale În urma modificărilor în Programul „Sprijin pentru România”, în 2025 sunt cu totul alte condiții față de anii anteriori. Mai exact, dacă până acum se dădeau câte 250 de lei o dată la două luni, în 2025 vor fi oferite doar două tranșe. Citește […]