Bani în plus pentru programul ”Prima Casă”: Ministerul Finanțelor realocă 28 de milioane de lei pentru 9 bănci care și-au epuizat plafonul

Paul Voicu - Primar 2020

prima casaProgramul „Prima Casă” primeşte din nou bani. Ministerul Finanţelor realocă 28 de milioane de lei pentru nouă bănci care și-au terminat deja plafonul şi constituie un fond de rezervă de 10 milioane de lei, din care băncile care îşi epuizează plafoanele de garanţii se pot alimenta pentru a acorda credite.

În condiţiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, Ministerul Finanțelor Publice vine în sprijinul românilor ce vor să-și cumpere o locuință. Din sumele constituite pentru acoperirea necesităţilor de garantare în urma celei de a doua redistribuiri, au fost alocate 28 milioane de lei către 9 bănci care și-au terminat deja plafonul sau urmează să îl epuizeze în mai puțin de 10 zile”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

ELIT

Totodată, s-a constituit un buffer de 10 milioane de lei care va fi repartizat în favoarea finanțatorilor care își vor epuiza plafoanele alocate”, se mai arată în comunicat.

Finanţatorii care au primit plafoane sunt: BCR, Leumi, UniCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin și Banca Transilvania.

Mihail David - 2020

Ministerul Finanțelor Publice a făcut o evaluare a gradului de utilizare a plafoanelor alocate la sfârșitul primului semestru, ținând cont de modul în care au fost consumate plafoanele alocate până în prezent.

Redistribuirea s-a realizat în funcție de ritmul de acordare a garanțiilor de către bănci. Practic, s-a creat un plafon de garanții în valoare de aproximativ 38 de milioane de lei din plafoanele alocate unor bănci care, conform evaluării, nu mai pot fi utilizate până la sfârșitul anului. Din acest plafon, aprox 28 de milioane de lei au fost redistribuite către 9 bănci care, conform gradului de utilizare, și-ar fi terminat plafoanele alocate și disponibile în maxim 10 zile. Totodată, s-a creat un plafon disponibil pentru redistribuire din care să se poată face redistribuiri și către alte bănci, ulterior, în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.

Conform evaluării, CEC nu a intrat în grupul de bănci cu necesar imediat de plafon pentru acordarea de garanții în cadrul Programului”, mai precizează Ministerul Fnanțelor.

Anul acesta, până la data de 30 iunie, au fost acordate în cadrul programului Prima Casă un număr de 21.976 de garanții în valoare de 2 miliarde de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...