Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Bani falși pe piața din România. Bancnotele falsificate de 10 lei au ajuns și în Alba. Cum pot fi recunoscute

Ziarul Unirea

Publicat

în

banifalsi10-fataMai mulți comercianți au semnalat apariția de bancnote false de 10 lei pe piața din România. Este vorba despre bancnote realizate foarte bine, ce cu greu pot fi deosebite de cele originale. Până acum zeci de oameni au fost păcăliţi.

Este și cazul unor albaiulieni. De exemplu, o tânără din Alba Iulia a vrut să-și plătească produsele într-o benzinărie cu două bancnote de 10 lei, iar banii i-au fost refuzați pe motiv că sunt falși. Femeia a explicat pentru ziarulunirea că a primit acele bancnote ca rest de la un magazin alimentar din oraș, ai cărui angajați au fost și ei probabil înșelați la rândul lor.

Banii contrafăcuţi sunt plasaţi în special în micile unităţi comerciale, unde nu există aparatură de verificare. Potrivit România TV, majoritatea comercianţilor au aflat că au fost păcăliţi abia în momentul în care şi-au dus încasările la bănci.

Cum pot fi recunoscute bancnotele false

Cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă o bancnotă de 10 lei e falsă sau nu este să încerci să răzuieşti culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă.

banifalsi10-spate-500x282Dacă se răzuieşte, este unul dintre semnele clare ca bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, crapă vopseaua de pe ele şi nu mai rămân la fel de netede precum cele autentice. Există o diferenţă mai greu sesizabilă şi la desenul din partea stângă- sus. Astfel, cifra 1 de la 10 de culoare galben este aproape ştearsă, comparativ cu 0. Nu în ultimul rând bancnotele false sunt mai scurte cu câţiva milimetri decât cele autentice.

Deşi se spune că absenţa pensulelor aurii pe partea transparentă a bancnotei de 10 lei ar fi un semn că bancnota este falsă, este vorba de fapt de diferenţa între bancnotele emise de BNR în 2005 şi cele din anul 2008. Bancnotele emise în anul 2005 nu aveau astfel de pensule aurii.

”Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai „falsificate” bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor, scrie Ziarul de Bacău, care adaugă că falsurile au ajuns să invadeze și Moldova.

Escrocii folosesc, în ultima vreme, material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când banii falşi sunt amestecaţi într-un teanc cu bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată, riscă să fie păcălită”, conform România TV.

Cei care descoperă bancnote false sunt sfătuiţi să anunţe imediat poliţia şi să nu pună banii mai departe în circulaţie. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea