Rămâi conectat

Politică Administrație

Bani europeni suplimentari pentru educație și antreprenori grație amendamentelor europarlamentarului Victor Negrescu

Andreea Ștefan

Publicat

în

Amendamentele europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, prin care se recomandă alocarea a minimum 10% pentru educație și a 2% pentru sectorul cultural și creativ în Planul European pentru Relansare și Reziliență, au fost aprobate prin vot de membrii Comisiilor pentru Bugete și pentru Afaceri Economice din Parlamentul European.

Aprobarea amendamentelor reprezintă un succes major al europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, care a susținut încă de la începutul pandemiei faptul că orice relansare economică și socială reală trebuie să pornească de la educație, de la formarea continuă a adulților și de la antreprenoriat pentru a ajuta populația să gestioneze această perioadă plină de provocări.

”Creșterea competențelor digitale, îmbunătățirea nivelului de pregătire, adaptarea profesiilor la noul context, modernizarea școlilor și universităților, accesul tuturor la infrastructură și educație digitală de calitate sunt doar câteva din aspectele care trebuie prioritizate în planurile naționale de relansare și reziliență. Recomandarea de a aloca minimum 10% reprezintă un pas important. Tot în această logică, industriile cele mai atinse de pandemie, printre care se numără sectorul cultural și creativ, turismul și HORECA, trebuie sprijinite consistent. Nu în ultimul rând, IMM-urile trebuie să beneficieze de un sprijin activ și adaptat nevoilor curente. Pornind de la aceste recomandări, statele membre, și includ aici România, trebuie să își dezvolte planuri naționale care să țină cont de solicitarea instituțiilor europene. Similar trebuie să se întâmple și la nivel județean. Județul Alba are nevoie de un plan local de relansare și reziliență pentru a scoate județul din criza medicală, economică și socială în care, din păcate, se află în prezent”, a transmis eurodeputatul Victor Negrescu.

Industria HORECA, din județul Alba, a fost grav afectată de evoluția pandemiei de COVID-19, după ce numărul turiștilor a scăzut extrem de mult față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în urma incidenței crescute a numărului de cazuri în județ, restaurantele, cafenelele și unitățile de servire a mesei în interior, din Alba Iulia, au fost între primele închise din țară. La nivelul județului există circa 8.000 de întreprinderi micro, mici și mijlocii (IMM-uri) ale căror activitate a fost afectată mai mult sau mai puțin în acest an. În ceea ce privește educația, la începutul anului școlar erau circa 3.000 de elevi care nu puteau desfășura școala online din cauza că nu aveau acces la un calculator sau la internet.

Astfel, majorarea sumelor de bani în Planul European pentru Relansare și Reziliență, pentru educație, antreprenoriat și sectorul cultural și creativ, grav afectat în actualul context epidemiologic, sunt oportune și pentru județul nostru.

”Menționez că familia noastră politică a reușit obținerea, în textul acestui raport, a obligației ca aceste planuri naționale să fie rezultatul unor consultări cu partenerii sociali, mediul privat, organizațiile neguvernamentale și actorii locali, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat în România unde Guvernul a redactat planul fără consultări. Mai mult, varianta inițială prezentată în vară de guvernanți dar și planul draft prezentat de Ministrul Fondurilor Europene nu corespund recomandărilor făcute, astfel, de instituțiile europene. Avem nevoie de un plan axat cu adevărat pe modernizarea României și avem nevoie ca aceste resurse să ajungă în teritoriu, până la cea mai mică comună și cele mai izolate cartiere din județul Alba”, a mai comunicat europarlamentarul român.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea