Bani europeni pentru IMM-uri în noul POSDRU 2014-2020. DOMENIILE vizate. Bani alocați și pentru cei care vor să intre în afaceri
Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care înlocuiește POSDRU în perioada de programare 2014-2020, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta are alocați bani europeni și pentru antreprenori și pentru cei care vor să intre în afaceri, însă nu se pot accesa până la aprobarea ghidurilor solicitanților, care abia urmează să fie scoase în consultare publică până la finalul lunii iunie.
Programul POCU românesc a fost aprobat de către Comisia Europeana în data de 25 februarie 2015, cu o alocare totala de 4,326 miliarde euro, a spus, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. „In ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie”, a mai spus Nica, la lansarea POCU, un eveniment, deocamdata, doar de imagine si de prezentare.
Din cei 4,326 miliarde de euro disponibili, programul are alocari si pentru proiecte care sa fie derulate de firme sau viitori oameni de afaceri:
Axa prioritara 3 – „locuri de munca pentru toti”: 1,1 miliarde de euro, alocare totala din fonduri europene. Din banii acestia sunt finantate proiecte bazate pe 5 prioritati de investitii sau domenii de interventie, printre care si antreprenoriat si adaptabilitate companii.
In ceea ce priveste incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu, POCU 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii care nu sunt incadrati nici in invatamant nici in munca (asa-numitii NEETs) someri.
Tot aici intra si consilierea si formarea pentru tinerii NEETs someri in domeniul antreprenoriatului in vederea crearii de intreprinderi, precum si programe de tutorat/ mentorat pentru cresterea si consolidarea afacerilor.
Aceasta categorie de tineri NEETs someri, care vor beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi, vor putea avea acces la instrumente financiare pentru dezvoltarea afacerii infiintate. Pentru facilitarea implementarii masurilor de antreprenoriat se propune implementarea unei/ unor scheme de tip grant global pentru sprijinul nerambursabil, mai prevede POCU.
Beneficiarii si grupurile tinta potentiale sunt persoanele fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere ( someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca), precum IMM-uri non agricole din urban (cu un istoric de functionare pana la un an).
Atentie: in cadrul acestor programe, NU vor fi acordate fondurile nerambursabile in vederea asigurarii supravietuirii IMM-urilor create (de exemplu, pentru capital de lucru sau pentru a mentine activitatea in curs a IMM-urilor sprijinite), se mai arata in POCU 2014-2020.
In domeniul adaptabilitate companii, finantarea europeana are in vedere abordarea problemelor angajatilor inclusiv din perspectiva schimbarilor demografice si de sanatate, precum si abordarea nevoilor de competente ale
unei populatii in curs de imbatranire.
Axa prioritara 4 – combaterea saraciei: 940 de milioane de euro, fonduri europene disponibile. Din banii acestia vor fi finantate proiecte in 3 prioritati de investitii sau domenii, in special destinate romilor, printre care si antreprenoriatul social. Banii de antreprenoriat social vizeaza sprijinul pentru entitati de economie sociala in vederea functionarii acestora intr-o maniera sustenabila.
In cadrul acestui domeniu, se vor utiliza instrumente financiare pentru promovarea economiei sociale si antreprenoriatului social.
Aici sunt avute in vedere si instrumente financiare, in principal acordarea de produse financiare de tipul microcredite si garantii pentru creditele contractate de entitatile de economie sociala in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 500.000 euro, echivalentul in lei.
Potrivit POCU, instrumentele financiare acordate vor veni in completarea sprijinului care consta in alocatii financiare nerambursabile (reprezentand 100%, dar nu mai mult de 100.000 euro, echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare) si masuri de sprijin constand in instruire, consiliere, instruire, mentorat etc. in domeniul antreprenoriatului si managementul afacerii etc.
sursa: hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie. Tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil
Piaţa muncii s-a redefinit în ultimii ani şi a schimbat modul în care angajatorii se raportează la salariaţi. Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie, de vreme ce tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil. În unele cazuri, acest lucru e prevăzut drept clauză […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii54 de minute ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?