Rămâi conectat

Actualitate

Bani europeni pentru IMM-uri în noul POSDRU 2014-2020. DOMENIILE vizate. Bani alocați și pentru cei care vor să intre în afaceri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care înlocuiește POSDRU în perioada de programare 2014-2020, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta are alocați bani europeni și pentru antreprenori și pentru cei care vor să intre în afaceri, însă nu se pot accesa până la aprobarea ghidurilor solicitanților, care abia urmează să fie scoase în consultare publică până la finalul lunii iunie.

Programul  POCU românesc a fost aprobat de către Comisia Europeana în data de 25 februarie 2015, cu o alocare totala de 4,326 miliarde euro, a spus, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. „In ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie”, a mai spus Nica, la  lansarea POCU, un eveniment, deocamdata, doar de imagine si de prezentare.

Din cei 4,326 miliarde de euro disponibili, programul are alocari si pentru proiecte care sa fie derulate de firme sau viitori oameni de afaceri:

Elit - Gustul Desăvârșit

Axa prioritara 3 – „locuri de munca pentru toti”: 1,1 miliarde de euro, alocare totala din fonduri europene. Din banii acestia sunt finantate proiecte bazate pe 5 prioritati de investitii sau domenii de interventie, printre care si antreprenoriat si adaptabilitate companii.

In ceea ce priveste incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu, POCU 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii care nu sunt incadrati nici in invatamant nici in munca (asa-numitii NEETs) someri.

Tot aici intra si consilierea si formarea pentru tinerii NEETs someri in domeniul antreprenoriatului in vederea crearii de intreprinderi, precum si programe de tutorat/ mentorat pentru cresterea si consolidarea afacerilor.

Aceasta categorie de tineri NEETs someri, care vor beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi, vor putea avea acces la instrumente financiare pentru dezvoltarea afacerii infiintate. Pentru facilitarea implementarii masurilor de antreprenoriat se propune implementarea unei/ unor scheme de tip grant global pentru sprijinul nerambursabil, mai prevede POCU.

Beneficiarii si grupurile tinta potentiale sunt persoanele fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere ( someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca), precum IMM-uri non agricole din urban (cu un istoric de functionare pana la un an).

Atentie: in cadrul acestor programe, NU vor fi acordate fondurile nerambursabile in vederea asigurarii supravietuirii IMM-urilor create (de exemplu, pentru capital de lucru sau pentru a mentine activitatea in curs a IMM-urilor sprijinite), se mai arata in POCU 2014-2020.

In domeniul adaptabilitate companii, finantarea europeana are in vedere  abordarea problemelor angajatilor inclusiv din perspectiva schimbarilor demografice si de sanatate, precum si abordarea nevoilor de competente ale
unei populatii in curs de imbatranire.

Axa prioritara 4 – combaterea saraciei: 940 de milioane de euro, fonduri europene disponibile. Din banii acestia vor fi finantate proiecte in 3 prioritati de investitii sau domenii, in special destinate romilor, printre care si antreprenoriatul social. Banii de antreprenoriat social vizeaza sprijinul pentru entitati de economie sociala in vederea functionarii acestora intr-o maniera sustenabila.

In cadrul acestui domeniu, se vor utiliza instrumente financiare pentru promovarea economiei sociale si antreprenoriatului social.

Aici sunt avute in vedere si instrumente financiare, in principal acordarea de produse financiare de tipul microcredite si garantii pentru creditele contractate de entitatile de economie sociala in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 500.000 euro, echivalentul in lei.

Potrivit POCU, instrumentele financiare acordate vor veni in completarea sprijinului care consta in alocatii financiare nerambursabile (reprezentand 100%, dar nu mai mult de 100.000 euro, echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare) si masuri de sprijin constand in instruire, consiliere, instruire, mentorat etc. in domeniul antreprenoriatului si managementul afacerii etc.

sursa: hotnews


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba și alte județe. Rafale între 50-70 km/h

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a emis duminică, 2 octombrie 2022, o atenționare cod galben de vânt puternic valabilă în Alba și alte județe din țară până la ora 13.15.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10.15-13.15, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h. În Alba este vizată zona joasă a județului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, eurodeputatul liberal a declarat faptul că este mâhnit de gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, care a fost deja contractată de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia acestuia, este o problema ce contravine legii în România.

Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea