Rămâi conectat

Ştirea zilei

BACALAUREAT 2021, sesiunea de toamnă. Miercuri, 18 august, are loc proba scrisă la alegere a profilului și specializării

Ziarul Unirea

Publicat

în

BACALAUREAT 2021, sesiunea de toamnă. Miercuri, 18 august, are loc proba scrisă la alegere a profilului și specializării

Examenul de Bacalaureat 2021 continuă miercuri, 18 august, în România, cu proba la alegere a profilului și specializării. Absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările filologie și științe sociale, au putut alege între geografie, logică și argumentare, psihologie, economie, sociologie și filosofie. Cei de la profilul Real, specializările matematică-informatică și științele naturii, între fizică, chimie, biologie și informatică.

Potrivit Ministerului Educației, sunt 39.000 de elevi care vor susține examenul de bacalaureat în sesiunea a doua. Dintre aceștia, aproape 25.000 de absolvenți provin din promoția 2020-2021, iar restul de aproape 14.000 sunt din promoții anterioare.

Citește și: BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Spre deosebire de prima sesiune a Bacalaureatului 2021, în sesiunea de toamnă mai întâi se susțin probele scrise și apoi se face echivalarea probelor de competențe.

Candidații s-au putut înscrie la Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, cu actele precizate în metodologia Ministerului Educației, până la data de 26 iulie.

Rata de promovare la Bacalaureat 2021, după prima sesiune, a fost de 69,8 la sută, în creștere cu aproape 5% față de aceeași etapă a BAC-ului de anul trecut.

Cine dă bacalaureatul de toamnă

Examenele în sesiunea de toamnă a bacalaureatului pot fi susținute de candidații care nu s-au putut prezenta sau nu au promovat în sesiunea de vară, dar și de candidații din promoțiile anterioare care au picat.

Nu este permis, însă, accesul acelor candidați care au fost dați afară din examen, la prima sesiune, în urma unor tentative de fraudă. Aceștia vor putea repeta examenul de bacalaureat abia anul viitor.

Candidații care în prima sesiune a Bacalaureatului 2021 nu au promovat o probă (nu au luat nota 5), dar le-au promovat pe celelalte, nu trebuie să dea din nou toate cele trei examene, ci doar pe cel care l-au picat.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).

Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2021 sunt așteptate în data de 3 septembrie, iar absolvenții vor putea să se înscrie și la facultate, întrucât o serie de instituții de învățământ superior, cărora le-au mai rămas locuri libere, organizează o nouă sesiune de admitere, în general pe baza mediei obținute de candidat la bacalaureat. Universitatea Politehnică București, de pildă, își încheie sesiunea de admitere la 16 septembrie.

Calendar Bac 2021, sesiunea de toamnă

Prima probă scrisă a sesiunii de toamnă pentru BAC 2021 va fi la limba și literatura română. Urmează apoi proba obligatorie a profilului și cea la alegere, în 17, respectiv 18 august. Ultima probă scrisă va fi limba maternă, în 19 august.

16 august 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
17 august 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
18 august 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
19 august 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă
23-24 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
25 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
26 – 27 august 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
30 – 31 august 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)

Reguli pentru examenele de bac, sesiunea de toamnă

Examenule scrise încep la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie.

Candidații nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiți în examen. Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

La Bacalaureat 2021, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen.

Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.

Candidații vor folosi numai hârtia distribuită de asistenți.

Mai mult, elevii nu au voie să își treacă numele pe lucrare, în afara colțului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise.

Elevii pot părăsi sala de examen doar după o ora și jumătate de la distribuirea subiectelor.

Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea de toamnă

31 august 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
31 august 2021 – orele 12.00 – 18.00 – depunerea contestațiilor. Se poate face atât în format fizic, cât şi electronic. Candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
1- 3 septembrie 2021 Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2021 Afișarea rezultatelor finale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea