Rămâi conectat

Actualitate

Foto: Avocatul Ioan Rus este noul decan al Baroului Alba. Vezi avocaţii care au fost aleşi consilieri, cenzori şi delegaţi la Congres

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avocatul Ioan Rus a fost ales noul decan al Baroului de avocaţi Alba. Sunt primele alegeri din ultimii 12 ani cînd funcţia de decan este câştigată din primul tur.

Întrebat de ziarulunirea.ro care este mesajul său pentru cei care l-au votat  dar şi pentru cei care nu l-au votat noul decan a răspuns: „În primul rând mă bucur că au fost mulţi cei care m-au votat. Le mulţumesc! Nu sunt supărat că ceilalţi nu m-au votat. Scopul meu declarat este întărirea unităţii avocaţilor, având în vedere că mai ales în ultima perioadă au existat disensiuni care au afectat această unitate. Trebuie să fim mai uniţi şi împreună să creştem nivelul de încredere şi apreciere  în rândul oamenilor.”

Ioan Rus este avocat dinainte de 1989, s-a remarcat ca parlamentar şi secretar al comisiei de redactare a Constituţiei României la începutul anilor 1990 şi mulţi îl consideră şi acum cel mai bun parlamentar al judeţului Alba din 1990 şi până în prezent. Fost prefect de Alba în două mandate şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, a fost principalul artizan al înfiinţării Curţii de Apel la Alba Iulia şi a contribuit la înfiinţarea universităţii din Alba Iulia. De câţiva ani s-a retras din viaţa politică.

Mai jos puteţi urmări filmul alegerilor:

În jurul orei 14.30 a început în amfiteatrul A9 din incinta Universităţii “1 Decembrie 1918″ Adunarea Baroului Alba care urmează să voteze viitorul decan al Baroului Alba pe unul dintre cei patru avocaţi intraţi în cursă: Victor Bleahu, Olga Jidveian,  Daniel Morar şi Ioan Rus.

În prima fază se membrii baroului se întrunesc în Adunarea Ordinară şi ulterior în Adunarea Extraordinară a Baroului, aceasta din urmă fiind cea care decide prin vot noul decan.

Sunt prezenţi la şedinţă circa 224 din cei 263 de membrii ai Baroului. Pâna acum (n.r. 15.20) a fost ales prin vot prezidiul Adunării,  compus din urmatorii: Radu Octavian, Carla Luncian, Paul Mircea Teodorescu  si Adriana Ursa.

Acum se citeşte şi se votează descărcarea de gestiune a conducerii actuale a baroului, condus de Doina Scutea, căreia legea nu îi permite să mai candideze pentru un nou mandat.

Urmează Adunarea Extraordinară a Baroului  Alba care este şi electivă. Ea va fi prezidată de avocatul cel mai în vârstă prezent în sală, ajutat de cei patru avocaţi din prezidiu, menţionaţi anterior.

UPDATE ora 16.15: Lupta în acest moment pare foarte echilibrată. Orice calcule sau evaluări făcute şi vehiculate în ultimele zile de avocaţi nu se regăsesc pe “terenul de luptă” de dinaintea votării viitorului decan. La alegerile de acum patru ani diferenţa dintre primii doi clasaţi a fost de doar trei voturi.

Susţinătorii candidatului Ioan Rus au obţinut o mică victorie reuşind să impună, prin votul a 123 de avocaţi, trecerea pe ordinea de zi a unei propuneri de discutare şi modificare a regulamentului de vot.

UPDATE ora 17.00: A început Adunarea Extraordinară a Baroului. Aceasta a adoptat deja trei propuneri făcute de Gruparea Rus care privesc chiar modificarea regulamentului de vot:

1-Voturile să fie numărate  în amfiteatrul în care are loc votul şi nu într-o încăpere separată;

2-Fiecare candidat la funcţia de decan să poată participa la numărarea voturilor;

3-Buletinele de vot să poată fi completate cu orice instrument de scris.

A trecut în prezidiu şi doamna avocat Evelina Carmencita Savu, aleasă pe criteriul avocatului cel mai în vârstă prezent în sală, după ce mai mulţi avocaţi au refuzat acest drept.

UPDATE ora 18.10: Mutare surpriză a candidatei Olga Jidveian. Aceasta a anunţat în discursul său că îşi retrage candidatura la funcţia de decan al Baroului Alba şi a cerut susţinătorilor ei să voteze cu avocatul Ioan Rus. Jidveian îşi menţine însă candidatura pentru funcţia de consilier.

A fost aleasă comisia electorală formată din următorii cinci membri: Alexandra Beleiu, Iulia Giurgiu, Petru Moisa, Petru Sima şi Bogdan Tomuleţiu. Preşedinta comisiei a fost aleasă Alexandra Beleiu.

Merită subliniat faptul că trei dintre cei cinci membrii ai comisiei electorale -Alexandra Beleiu, Petru Moisa, Petru Sima – cea care va număra voturile, au fost sau sunt colaboratori apropiaţi ai lui Ioan Rus.

Acum urmează să fie tipărite buletinele de vot, la o imprimantă aflată în locul de desfăşurare a acestei şedinţe, după care avocaţii îşi vor vota viitorul decan.

UPDATE ora 19.20: A început votul. Atmosfera a fost pe tot parcursul şedinţei una liniştită, lipsită de certuri cum s-a întâmplat în alţi ani.

UPDATE ora 20.50: Până la această oră a votat aproximativ o treime dintre avocaţii cu drept de vot. Majoritatea avocaţilor din Câmpeni au  plecat după vot acasă, fapt care l-ar putea dezavantaja pe Daniel Morar, în eventualitatea în care ar fi nevoie de organizarea unui al doilea tur de scrutin, tot în această seară. Cei mai mulţi avocaţi din Câmpeni îl susţin pe Morar, care este originar chiar din localitate, iar dacă nici unul dintre cei trei candidaţi rămaşi în joc nu va întruni 50%+1 din voturi, respectiv circa 113 din aproximtiv 224, se va face un nou tur de scrutin. Un fapt inedit este că bătălia pentru decan al baroului se duce între doi moţi: Ioan Rus din comuna Albac şi Daniel Morar din Câmpeni.

Update: 23:33 Avocatul Ioan Rus a devenit noul decan al Baroului Alba. Pentru prima dată, în ultimii 12 ani, funcţia de decan este adjudecată din primul tur de scrutin. Ioan Rus a obţinut 117 voturi, Daniel Morar 96, Victor Bleahu 9, iar 2 buletine au fost anulate.

Noul decan al Baroului Alba are o majoritate confortabilă şi în Consiliul Baroului, 7 din cei 11 membrii provenind dintre susţinătorii săi.

Consilieri clasament număr voturi – s-au ales primii 11 întrucât Rus a fost ales  decan :

1. Calugar Adnana – 110

2.Culcea Alexandra- 106

3.Bleahu Victor -104

4.Scutea Doina – 104

5.Baco Doina -97

6.Boier Armand -87

7.Costinas Marius – 86

8.Jidveian Olga -80

9.Jurj  Liliana – 79

10. Rus Ioan – 79 ( merge decan )

11.Popa Maria  72

12.Harceaga Octavian -72

13.Berindei Cornel -70

14. Tomist Dana -70

15.Stroie Simona – 69

16. Rau Malina – 68

17.Dragoiu Horea  -67

18 Simion  Marcel – 55

19. Cojan Constantin – 56

20. Popescu Emil – 54

21 Mateiu  Liliana – 51

22.Bolca Maria – 49

23.Daniel Diana  -47

24. Bozga Ruxandra – 43

25 Bacila Geanina 41

26.Lazar ioan 38

27.Nistea Gelu 36

28. Mancas Elena  25

29.Bandol Cristian  19

30. Mocan Angelica 14

 

Comisia de cenzori  – au fost aleşi primii 3 clasati :

Stanciu Sebastian 149 Voturi

Gordita  Ioan – 148 voturi

Savu Mihaela 146 voturi

Narita Virgil 138 voturi

 

Delegati la Congresul UNBR – au fost aleşi primii 2 clasati :

Morar Daniel 105 voturi

Boer Armand 94 voturi

Scutea Doina 92 voturi

Jidveian Olga 72 voturi

Harceaga Octavian 52 voturi

ERATA: Dintr-o greşeală de redactare, acum corectată, în cazul lui Simion Marcel am notat cu un vot mai puţin iar la Marius Costinaş cu un vot în plus.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea