Rămâi conectat

Actualitate

Avertisment de la Agenția Europeană a Medicamentelor: Risc de cancer din cauza unei substanțe active ce provine din China

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenția Națională a Medicamentului a preluat și a publicat un avertisment privind riscul de cancer asociat cu substanța activă valsartan provenind și China și utilizată de mai multe companii farmaceutice în numeroase medicamente pentru boli cardiovasculare. Avertismentul a fost emis de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Prezența unei substanțe cancerigene în mai multe medicamente pe bază de valsartan ar putea duce la apariția unor cazuri de cancer în Europa, avertizează Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA). Este vorba despre substanța N-nitrosodimetilamina (NDMA) clasată ca probabil cancerigenă pentru om în cazul utilizării prelungite.

Această moleculă nocivă a fost depistată în medicamentul valsartan produs de societatea chineză Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Potrivit autorităților europene, „impuritatea a fost introdusă ca produs secundar după anumite schimbări efectuate de Zhejiang Huahai în procesul de fabricație în 2012”.

„Potrivit unei evaluări preliminare, EMA estimează că ar putea apărea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienți tratați cu doze mari de valsartan (320 mg) în fiecare zi, timp de 7 ani”, se arată în comunicatul agenției. Riscul a fost calculat pe baza unor studii pe animal și corelat cu nivelul de NDMA detectat de 60 miligrame/kg. Analize suplimentare sunt în curs de desfășurare.

Medicamentele pe bază de valsartan – un antagonist al receptorilor de angiotensină II – sunt prescrise persoanelor cu boli cardiovasculare frecvente, precum insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială, sau în cazul pacienților care au suferit un infarct.

La începutul lunii iulie, medicamentele pe bază de valsartan au fost retrase de pe piață la nivel mondial, iar producătorul chinez a fost obligat să oprească fabricarea acestei substanțe.

Medicii avertizează însă pacienții să nu oprească tratamentul fără avizul și supravegherea medicului curant. Suprimarea bruscă a tratamentului poate avea efecte grave: pusee hipertensive, decompensare cardiacă, accident vascular cerebral.

În România, Agenția Națională a Medicamentului a publicat comunicatul EMA, însă nu precizează recomandări speciale adresate pacienților români.

Sursa: DCNews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.

„De mâine, femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV! Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%”, a scris Rafila, joi, pe Facebook.

El arată că încurajează vaccinarea împotriva cancerului de col uterin.

„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani!”, a mai scris ministrul Sănătăţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare