Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Avertisment al Poliției Române: Creșterea investițiilor online aduce odată cu ea riscul fraudelor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avertisment al Poliției Române: Creșterea investițiilor online aduce odată cu ea riscul fraudelor

Poliția Română a emis un comunicat de presă avertizând cu privire la pericolul crescând al fraudelor cu investiții online, fenomen alimentat de popularitatea tot mai mare a acestor practici în ultimii ani.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Fraudele cu investiții, cunoscute și sub denumirea de „investment frauds,” pot avea consecințe devastatoare pentru cei care cad pradă acestora, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile distruse, avertizează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Aceste scheme frauduloase includ tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive. Din sesizările primite, Poliția Română constată că persoanele vătămate au fost atrase de reclame pe rețelele de socializare care promovau servicii de investiții financiare. După aceea, acestea furnizează date de contact în formularele disponibile în acele reclame.

Ulterior, victimele sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care folosesc numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie. Acești atacatori, după discuții repetate, reușesc să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile încep cu sume relativ mici, dar, sub pretextul acordării de suport tehnic, atacatorii îi conving pe utilizatori să instaleze aplicații tip remote desktop, oferindu-le acces total la dispozitivele acestora.

Fără să conștientizeze, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare stocate în dispozitive. Sub aparența unor investiții profitabile, aceștia sunt convinși să trimită sume substanțiale de bani (criptomonede). Atunci când încearcă să retragă aceste sume, sunt inventate pretexte pentru a convinge victimele să transfere și mai mulți bani, sub diverse motive, cum ar fi taxe de retragere, garanții transferuri sau amenzi.

Poliția a identificat și alte modalități de fraudare, cum ar fi contractarea de credite online în numele victimelor și sustragerea banilor. Pentru a preveni aceste fraude, IGPR oferă mai multe recomandări, printre care educația financiară continuă, educația digitală, verificarea atentă a firmelor sau platformelor de investiții și raportarea imediată a oricăror încercări de fraudare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea