Rămâi conectat

Ştirea zilei

Averea albaiulienilor, tot mai mică! Prețul apartamentelor din Alba Iulia, pe penultimul loc din Regiunea Centru

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Blocajul ar putea descrie cel mai bine tranzacțiile de vânzare – cumpărare de imobile în Alba Iulia. Ceea ce mai aduce puțini bani pe piața imobiliară locală sunt chiriile, care cresc, pe măsură ce crește și cererea tot mai mare de locuințe așa zis de lux pentru personalul firmelor germane care investesc în municipiul Sebeș sau ale celor italiene sau grecești care lucrează la reabilitarea de căi feroviare în județ. Iar pentru că băncile au scos la executare tot mai multe case și apartamente, foștii proprietari au la randul lor nevoie de locuință, astfel că și ei contribuie la creșterea cererii pe acest segment al pieței imobiliare.

Într-o analiză a prețului apartamentelor publicată azi de dailybusiness.ro se arată că în Alba Iulia și în Sfântu Gheorghe se găsesc cele mai ieftine locuințe din Regiunea Centru.

Această analiză recentă a pieței imobiliare din cele 41 de orașe resedință de județ arată că prețul cu care se vând apartamentele din Alba Iulia variază între 500 și 600 de euro pentru un metru pătrat.

Trebuie însă subliniat faptul că acest gen de analize sunt de cele mai multe ori superficiale și nu sunt decât cu titlu informativ.

Potrivit studiului, piata imobiliara își domolește scăderea și tinde spre o stabilizare, după ce în ultimii 5 ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41% – cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an in perioada de inceput a crizei – in ultimul an scaderea a fost de doar 2%.

Pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 865 eur/mp.

“Preturile la nivel national au scazut spectaculos de la mijlocul anului 2008 pana azi. Pentru apartamentele vechi s-a inregistrat o scadere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casa” cele mai multe proprietati achizitionate au fost apartamentele de 2 camere. Intr-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil si cautat pentru achizitia prin Prima Casa, a cunoscut o scadere de aproximativ 32 – 33%. Scaderea inca mai persista, dar tendinta de scadere nu este la fel de accentuata, aceasta fiind in corelatie si decalata in timp fata de semnalele ce vin din economie”, a declarat pentru dailybusiness.ro Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare care a realizat studiul.

Oricum ar fi, putem observa că datorită prețului relativ scăzut al apartamentelor, Alba Iulia poate deveni un centru atractiv pentru cine dorește să își cumpere o locuință, iar acest fapt ar putea chiar să reprezinte un factor de dezvoltare a municipiului.

sursa: dailybusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea