Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Avocat Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia: Guvernul trebuie să apeleze la fondul de rezervă pentru a sprijini agricultura românească

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

    Urmărind mediul politic al ultimelor zile, marcat de ideea de a strânge cât mai multe puncte electorale pentru apropiatele alegeri locale şi, desigur, pentru cele din toamnă, observ o tendinţă evidentă de a dezbate subiecte facile, lipsite de substanţa pe care o aşteaptă o societate sătulă de discursul politic ca singură formă de a explica cu cine şi mai ales de ce această ţară nu se dezvoltă corespunzător. Sfârşitul lunii februarie aduce cel mai mic indice al inflaţiei, fapt statistic care îi face pe cei de la putere să vorbească despre acest lucru ca despre o mare realizare. În realitate, la nivelul României profunde despre care le place tuturor să vorbească, lăsând astfel impresia unei înţelegeri superioare asupra lucrurilor, la nivelul coşului zilnic al populaţiei, această scădere evidentă a inflaţiei nu serveşte la nimic pentru că preţurile la produsele agroalimentare au crescut semnificativ în ultima perioadă şi vor mai creşte.
Vremea extrem de nefavorabilă din lunile ianuarie şi februarie, dar şi ninsorile abundente au generat pagube de peste un milliard de euro, situaţie despre care vorbim rar şi într-un mod fatalist, făra ca această stare de fapt să fie creatoarea unor soluţii care să mai îndepărteze măcar în parte efectele unei ierni catastrofale pentru România. Cantităţile mari de zăpadă căzute au distrus o mulţime de sere şi de solarii ale unor producători agricoli care ofereau populaţiei legume de calitate, situaţie la care reacţionăm desigur doar la nivel de constatare, apelând la politica simplistă a abordării unui subiect legat de prezenţa sau lipsa unei asigurări în caz de calamitate. Oameni buni, sigur că o discuţie serioasă despre nivelul de percepţie al producătorului agricol român faţă de asigurări, în general, trebuie pus în discuţie, dar nu înainte de a discuta despre politicile deficitare aplicate în agricultura românească, cele care au transformat populaţia ţării într-una dependentă alimentar. Sigur că ţăranul român are propriile sale deficienţe de abordare a productivităţii, dar la nivel instituţional vorbim despre un grad de calificare înalt, despre o preocupare reală faţă de găsirea unei soluţii de a dezvolta un sector economic care ar reprezenta o soluţie pentru ieşirea noastră din starea de criză în care ne aflăm. Agricultura trebuie să devină în anii care vor urma o prioritate care să genereze alocarea unor sume importante de la buget. În acest moment cred că este necesară alocarea din fondul de rezervă al guvernului a unor importante sume de bani care să permită refacerea rapidă a serelor şi a solariilor distruse de căderile abundente de ninsoare din lunile ianuarie şi februarie ale acestui an.
Sigur că e mult mai simplu să spui, ca în fiecare an, că nu îi vor lipsi populaţiei produsele agroalimentare, căci importurile funcţionează oricând, sporind averea celor care se ocupă de afaceri în domeniu, oamenii muncind doar pentru a-şi asigura alimentele necesare traiului de fiecare zi. Nimeni nu spune că preţurile unor legume ajung să fie de 60 de ori mai mari decât cele cu care pleacă de la producător şi toate acestea pentru că factorul politic nu consideră agricultura o prioritate pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a României. Când se doreşte justificarea unei performanţe sunt prezentate date trunchiate, scoase din context, se minte prin omisiune, apăraţi fiind de ideea că se găsesc de toate. Incontestabil, dar la ce preţuri şi mai ales cât din veniturile populaţiei se duce pe hrana de fiecare zi, pe un castravete, o roşie, un kilogram de carne?
La toată această situaţie, cei care conduc vremelnic destinul colectiv dau din umeri, explicând mult şi fără rost de cele mai multe ori lipsa de viziune în domeniu, incompetenţa şi în cele din urmă indiferenţa faţă de un popor care are o minimă aşteptare de la conducătorii săi, să nu fie tratat ca un simplu fapt statistic. Probabil că această solicitare de alocare a unor sume de bani pentru refacerea serelor şi a solariilor nu va fi considerată decât o lipsă de înţelegere a priorităţilor guvernului în acest an, priorităţi care se leagă de imagine şi de percepţia publică, nu de administrare şi de apărarea interesului naţional cu bună credinţă. Gândiţi-vă la asta înainte de orice, pentru că din nevoia de imagine urmărim un film bun, nu o clasă politică ce sperăm să nu se mai folosească de actorie în acest an şi nici în cei care vor veni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

EDUCAȚIA ÎN EURO-PA!

Ziarul Unirea

Publicat

în

EDUCAȚIA ÎN EURO-PA! Corupția în sistemul de învățământ: Profesorii universitari și cadrele didactice sunt implicate în acte de corupție, cerând mită pentru promovarea examenelor. Există o rețea întreagă de fabrici de diplome și comerț cu lucrări de disertație. Lipsa performanței în învățământul superior: Nicio universitate din România nu se clasează în top 500 la nivel mondial. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea