Ziarul Unirea

Autostrada Sebeș-Turda se face pe bani europeni, cu condiția să fie terminată până la 31 decembrie 2015

autostrazi-20017-2013Deși constructorii pentru loturile 3 și 4 din Autostrada Sebeș – Turda au fost stabiliți în urma unor decizii definitive în justiție, lucrările de construcție a viitoarei autostrăzi A10 vor începe, în ce mai optimistă variantă, în septembrie 2014. În aceste condiții, companiile ar avea la dispoziție puțin peste un an pentru finalizarea integrală a celor patru tronsoane. Potrivit însă estimărilor unor specialiști care au coordonat lucrările la tronsoane de pe Autostrada Orăștie –Sibiu, trei ani reprezintă un termen realist pentru terminarea construcției.

În cazul acestei autostrăzi, contractele incă nu au fost semnate, având in vedere ca rezultatele licitației sunt in continuare contestate in instanță (lot 2 și 1). Din documentele oficiale ale licitatiei publice reiese un termen de finalizare de 22 de luni din momentul semnarii contractului (4 luni proiectare si 18 luni executie).

ELIT

Problema este că proiectele începute si finanțate pe bugetul alocat României pe exercițiul financiar 2007-2013 trebuie terminate până la data de 31 decembrie 2015. În caz contrar, decontul întregilor lucrări pe bani europeni nu va mai fi posibil, întreaga factură urmând să fie plătită din bugetul de stat, nu doar cei 15% ce reprezintă contribuția națională pe lângă fondurile europene nerambursabile.

O altă variantă lansată de ministrul Dan Șova, în scenariul în care lucrările la autostradă nu vor fi finalizate la timp, este ca banii ce trebuiesc restituiți europenilor în Fondul de Coeziune, să fie recuperați de la constructorii care au câștigat licitațiile, din simplul motiv ca ele trebuie sa termine cel mai tîrziu în octombrie 2015.

În cazul Autostrăzii Sebeș-Turda există și varianta, fericită de altfel, ca și lucrările nefinalizate până la sfârșitul anului 2015, să fie facturate și decontate pe exercițiul financiar 2014-2020.

Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda a fost scoasă la licitaţie în luna iulie 2013, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Pentru construirea celor patru loturi de autostradă au fost depuse 43 de oferte. Valoarea totală a investiţiei pentru construcţia celor 70 de kilometri este de 4.643.146.000 lei, potrivit hotărârii de guvern şi este împărţită în patru loturi. Proiectul este finanţat 85% din Fondul de Coeziune şi 15% din bugetul de stat. Mai multe informații despre celelalte loturi AICI

 

Potrivit analizei euractiv.ro, Romania riscă să piardă peste 1,7 miliarde de euro finantare nerambursabilă europeană pe infrastructură si sa plateasca aceasta suma chiar din buzunarul propriu daca nu reuseste sa termine mai multe lucrari feroviare si tronsoane de autostrazi pana la finalul anului 2015

 România a reușit până in prezent sa absoarbă mai putin de o treime din cele circa 4,3 miliarde de euro – fonduri europene nerambursabile – puse la bataie pentru proiectele de infrastructura. Uniunea Europeana insa ne-a acordat o extensie de inca doi ani peste perioada exercitiului financiar 2007-2013, doar-doar vom reuși sa mai realizam si alte proiecte si sa ridicam rata de absorbtie.
In aceasta situatie de risc se afla in principal mai multe lucrari de infrastructura feroviara si tronsoane de autostrazi, toate aflate in intarziere sau cu termenele contractuale de finalizare tocmai in 2016. In total, vorbim de peste 2 miliarde de euro din care aproape 1,78 miliarde de euro reprezinta fondurile UE.
1,78 de miliarde de euro pe care Romania risca sa ii piarda si sa fie nevoita sa ii plateasca din bugetul propriu. Acesti 1,78 miliarde de euro reprezinta mai mult chiar si decat tot ce a reusit Romania sa absoarba din fondurile europene pe transport din 2007 si pana in prezent.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare și Reziliență!

Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

gigi 9 aprilie 2014 at 19:38

15 mil eur pt 1 km de autostrada…. jaf pe fata

Mariana 9 aprilie 2014 at 21:22

Jaf nejaf, uite ca nici jaful nu se poate realiza unde romanii sunt mari specialisti . Atata timp cat un neputincios sta acolo si habar nu are ce trebuie facut, adio autostrazi . Nu a facut nimic de cand alt neputicios l-a pus pe functie. Banii trebuie rostuiti pentru alegeri, nu pentru obiective nationale creatoare de locuri de munca. Va dati seama ca se alege praful de ei daca astia vor pierde alegerile (2016).

george 10 aprilie 2014 at 10:47

e jaf pe fata Mariana, da-i incolo de gunoaie … e un jaf nemaivazut sa faci 70 de km de autostrada cu peste 1 miliard de euro. asa ceva nu vezi nici in tarile africane… astia nu mai au nici o greata in a ne fura pe fata, ii doar-n cot de banii contribuabilului…

HH 9 aprilie 2014 at 21:59

SUNT SCEPTIC ! NU CRED IN CAPACITATEA LUI SOVA & CO. DE GESTIONARE A SITUATIEI SI NICI IN BUNA SA CREDINTA !

HH 10 aprilie 2014 at 15:50

Batrane, se scrie … sOVA!

cj-n 10 aprilie 2014 at 15:09

Ce ma bucur ca se face autostrada asta… n-o sa mai trec prin orasul vostru naspa cand am drum de la Cluj la Sibiu. Boc al nostru n-a facut nimic cand a fost premier. Astia tot mai misca ceva.

george 10 aprilie 2014 at 17:06

Mah tzarane venit de la sat in Manastur… vezi ca Alba Iulia are sosea de centura, ghibole… Sti ce-i aia Centura, loaza? Din aia de voi la Cluj n-ati auzit pana de vreo 2 ani, prostane! Ca de aia megeau Tir-urile prin pe Zorilor-varianta Manastur, loaza! Mno ashe, acu ai inteles? Sau esti unu’ din ala care o ajuns la Cluj de pe varful muntelui si cand o vazut prima data un tramvai, o coborat din bloc sa-i dea fân? Si dup-aia cand o vazut ce-i franzela, nu o stiut ce-i aia si o mancat-o cu pita???? Mno ashe, mah ghibole !!!!

ovidiu 11 aprilie 2014 at 10:20

Nu ma intereseaza culoarea politica,stiu doar ca cei de „dreapta „nu au facut nimic niciodata pentru tara ,iar basescu si boc au furat tot,au taiat salarii,marit TVA si au luat imprumut de zeci de miliarde fara sa faca nimic cu ei decat avere si campanie pentru realegerea infractorului incult basina voda.
Iar daca pisica prinde soareci nu ma intereseaza daca e alba sau neagra,,,.vorba unui presedinte chinez care a facut sa reinvie economia chinei prin aducerea investitorilor capitalisti in ecomomia comunista.
Singurii care au facut ceva pentru Romania au fost Nastase,care acum plateste pt asta si Ponta care probabil va plati ,pentru ca avem un popor de tradatori si prosti.

Dane 14 aprilie 2014 at 7:23

Vb prostii , ai primit „plasa” de la Nastase si Ponta . Trogloditule .

ovidiu 11 aprilie 2014 at 10:26

Iar despre jaf,ori sunteti prost informati ori rau intentionati.din bani europeni nu se poate fura,de aia Udrea si Boc nu au accesat aproape nimic,ca nu puteau sa-si linga degetele.
Nu mai dezinformati ,ca vi se duce partidul de cacat la fund ,pDL partid fascist , mafiot si fara nimic sfant…tradator de neam si tara care a facut mai mult rau Tarii mai mult decat sovieticii,turcii si nazistii la un loc.Sper sa vina ora adevarului si a platii .

gogu 15 aprilie 2014 at 21:40

Imi place. De aia o sa votez PNL si Crin. PDL si PSD= FSN

Comentariile sunt oprite