Autostrada Sebeș-Turda: În 8 situri arheologice de pe Lotul 4 s-au descoperit vestigii de la începutul epocii bronzului și epoca migrațiilor
În aceste zile, 12 arheologi de la Muzeul Național de Istorie a României lucrează pe șantiere deschise pe Lotul 4 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Până acum au fost descoperite vestigii dintr-o perioadă cuprinsă între epoca bronzului și cea a migrațiilor.
Este vorba despre descărcările de sarcină arheologică necesare pentru începerea lucrărilor de construcție a autostrăzii, proiect care ar trebui să se încheie în decembrie 2015.
“Pe ultimul lot al autostrăzii, cel dintre Inoc – județul Alba și Turda, au fost descoperite 8 situri arheologice și acestea urmează să fie cercetate în vederea obținerii de către constructor a documentelor necesare eliberării de sarcină arholologică”, a declarat arheologul Paul Damian, director adjunct al MNIR, pentru Ziar de Cluj.
La fiecare sit lucrează câte 3-4 arheologici de la muzeul din București, plus 15-20 de muncitori necalificați.
“S-au găsit vestigii de la începutul epocii bronzului și epoca migrațiilor. Urmează să colaborăm și cu colegii de la Muzeul de Istorie din Turda și cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia”, a mai precizat specialistul.
Începerea lucrărilor a fost precedată de o serie de exproprieri iar în zona Aiud o porțiune va fi începută mai târziu, după culesul recoltei și mutarea plantațiilor de viță de vie și pomi fructiferi din zonă.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova a semnat la începutul lunii mai ordinul de începere a lucrărilor pentru Autostrada Sebeș-Turda, care va face legătura între Autostrada Orăștie-Sibiu și Autostrada Transilvania.
Valoarea totală a investiției pentru construcția celor 70 de kilometri ai noii autostrăzi ar fi aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de Coeziune și 15% din bugetul de stat.
Sursa: ziardecluj.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!”
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!” Am ales de data aceasta ca „Omul de lângă noi” să fie Laura Iviniș. De ce ea? Pentru că încă de când am cunoscut-o mi-am dat seama că este o persoană despre care merită să scriu. Laura este […]