Ştirea zilei
Autostrada Sebeș-Turda: În 8 situri arheologice de pe Lotul 4 s-au descoperit vestigii de la începutul epocii bronzului și epoca migrațiilor
În aceste zile, 12 arheologi de la Muzeul Național de Istorie a României lucrează pe șantiere deschise pe Lotul 4 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Până acum au fost descoperite vestigii dintr-o perioadă cuprinsă între epoca bronzului și cea a migrațiilor.
Este vorba despre descărcările de sarcină arheologică necesare pentru începerea lucrărilor de construcție a autostrăzii, proiect care ar trebui să se încheie în decembrie 2015.
“Pe ultimul lot al autostrăzii, cel dintre Inoc – județul Alba și Turda, au fost descoperite 8 situri arheologice și acestea urmează să fie cercetate în vederea obținerii de către constructor a documentelor necesare eliberării de sarcină arholologică”, a declarat arheologul Paul Damian, director adjunct al MNIR, pentru Ziar de Cluj.
La fiecare sit lucrează câte 3-4 arheologici de la muzeul din București, plus 15-20 de muncitori necalificați.
“S-au găsit vestigii de la începutul epocii bronzului și epoca migrațiilor. Urmează să colaborăm și cu colegii de la Muzeul de Istorie din Turda și cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia”, a mai precizat specialistul.
Începerea lucrărilor a fost precedată de o serie de exproprieri iar în zona Aiud o porțiune va fi începută mai târziu, după culesul recoltei și mutarea plantațiilor de viță de vie și pomi fructiferi din zonă.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova a semnat la începutul lunii mai ordinul de începere a lucrărilor pentru Autostrada Sebeș-Turda, care va face legătura între Autostrada Orăștie-Sibiu și Autostrada Transilvania.
Valoarea totală a investiției pentru construcția celor 70 de kilometri ai noii autostrăzi ar fi aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de Coeziune și 15% din bugetul de stat.
Sursa: ziardecluj.ro

Ştirea zilei
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT
În cursul serii de vineri, 12 august, a fost semnalată, prin apelul numărului unic de urgenţă 112, prezența unui urs în zona Ampoița.
Prin apelul numărului unic se Urgență 112, s-a semnalat prezența unui urs în zona Ampoița.
A fost emis mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.
Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.
Ştirea zilei
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria
În cursul zilei de vineri, grupul chinez CATL a anunțat faptul că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condițiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregătește să răspundă unor comenzi mari venite din partea constructorilor de automobile.
CATL a precizat că lucrările de construcţie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maxim 64 de luni.
La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa şi, de asemenea, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.
Această investiţie va marca „un salt uriaş în expansiunea globală a CATL”, a subliniat fondatorul şi preşedintele grupului chinez, Zeng Yuqun, potrivit Agerpres.ro.
În paralel, compania chineză continuă cu planurile privind debutul producţiei de baterii în America de Nord până în 2026, pentru clienţi precum Ford Motor, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington.
Investiţia CATL este crucială şi pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru producţia de vehicule electrice şi baterii în Europa. Debreţin este deja locul unde se construieşte o uzină a grupului auto german BMW, în timp ce rivalul Audi are deja o uzină la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz operează o uzină la Kecskemet, centrul Ungariei.
Compania chineză a mai anunţat că examinează de asemenea posibilitatea de a-şi uni forţele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilităţi pentru materialele necesare producţiei de baterii în Europa.
Ştirea zilei
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului
Un concert caritabil va avea loc joi, 1 septembrie, în Alba Iulia, unde banii strânși vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.
„Joi, 1 septembrie, începând cu ora 19.30, vă invităm la o seară relaxantă, de socializare, cu muzică bună și băuturi alese.
Atât taxa de intrare de 20 lei/personă cât și banii strânși din vânzarea diferitelor produse personalizate vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.
Evenimentul este găzduit de Framm’s localul care ne-a susținut fiecare inițiativă încă de la începutul activității nostre și îi are ca invitați pe Laura Orian și Cristian Alexievici cărora le mulțumim pentru implicare și empatizare.
Sperăm să ne vedem cu voie bună, într-un număr cât mai mare”, arată descrierea evenimentului.
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 18 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Sportacum 19 ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Curier Județeanacum 18 ore
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul