Rămâi conectat

Ştirea zilei

AUDIO| Secretarul Primăriei Șona a stârnit o adevărată revoluție după ce a sesizat ANI despre ilegalitățile ce curg pe bandă rulantă în instituție

Publicat

în

AUDIO| Secretarul Primăriei Șona a stârnit o adevărată revoluție după ce a sesizat ANI despre ilegalitățile ce curg pe bandă rulantă în instituție

Secretarul Primăriei din comuna Șona, județul Alba, a stârnit o adevărată revoluție la locul de muncă după ce a sesizat Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Prefectura despre faptul că în instituția unde lucrează ilegalitățile curg pe bandă rulantă.

Marian Bogdan Matei a trimis sesizările invocând Legea avertizorului de integritate, legislație menită să îi protejeze de eventualele represalii pe funcționarii care fac astfel de dezvăluiri cu bună-credință.

Cu toate acestea, primarul comunei, Teodor Florin Mărginean (PNL), a dispus mutarea forțată a lui Matei pe un post similar, la o primărie a unui coleg de partid și aflată la 70 de kilometri distanță.

Electrica Furnizare Discount

Pentru că, cel puțin până acum, sesizările sale nu au avut vreun efect, Matei a trimis o ”Avertizare în interes public” și către G4Media, document în care sunt enumerate presupuse ilegalități din instituție și presiunile la care este supus.

Printre materialele furnizate se numără și înregistrarea unei convorbiri telefonice cu primarul, tema fiind aranjarea unui concurs de angajare în instituția condusă de liberal. În replică, primarul Măginean afirmă că Matei a pornit ”un război personal” în care a apelat la ”provocări ieftine” și că, la rândul său, a depus mai multe sesizări legate de modul de lucru al secretarului comunei.

Într-un document întins pe opt pagini și trimis redacției G4Media la începutul acestei luni, Marian Bogdan Matei își justifică demersul invocând Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice care semnalează încălcări ale legii.

Conform acestei legi, funcționarii publici care denunță ilegalități comise la locul de muncă beneficiază de protecție. De exemplu, au dreptul ca la prezența în Comisia de Disciplină să cheme presa sau membri ai societății civile, iar eventualele sancțiuni pe care le primesc din partea șefilor pot fi anulate.

Matei povestește că, în luna iulie, primarul Teodor Florin Mărginean (PNL) a dispus detașarea sa, pe același post, în comuna Blandiana aflată la 70 de kilometri depărtare de actualul loc de muncă, decizia fiind una de ”sancționare”, după cum susține secretarul comunei.

La acel moment, Matei a reușit blocarea detașării după ce i-a contestat legalitatea. A doua zi, primarul a revocat documentul, iar secretarul din Șona a intrat în concediu medical. Pe 11 august, însă, la întoarcerea la post, istoria s-a repetat și Matei s-a trezit, din nou, pus în fața faptului împlinit, fiindu-i comunicat faptul că este detașat, din nou, la Primăria din Blandiana, instituție condusă de un coleg din PNL al edilului din Șona.

Secretarul a contestat, din nou, decizia și a intrat iar în concediu medical, acuzând probleme cardiovasculare. El spune că medicul i-a interzis să conducă pe distanțe lungi, ceea ce îl pune în imposibilitatea de a accepta noul post.

În replica, primarul Mărginean a transmis că ”Detașarea domnului Matei Marian Bogdan către comuna Blandiana a survenit ca urmare a solicitării venite din partea comunei Blandiana, căreia i-am dat curs. Detașarea la comuna Blandiana este efectuată conform dispozițiilor legale prevăzute de art. 505 Cod admin., fiind vorba despre o modificare a raporturilor de muncă și NU o sancționare.”

Matei afirmă că s-a ajuns la această stare de conflict după ce, anterior, în baza aceleiași Legi 571/2004, a transmis avertizări în interes public, despre pretinsele ilegalități care ar fi fost comise în Primărie, către Agenția Națională de Integritate – 2 cazuri, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Instituția Prefectului – Județul Alba.

”Există o sesizare a Comisiei de Disciplină pe aspectele sesizate de la Șona. După ce această Comisie se va întruni, vă vom putea comunica mai multe”

Pe de altă parte, pe plan local, Matei a refuzat să contrasemneze pentru legalitate, în prima jumătate a anului 2021, 35 de acte administrative, emise de către Primar sau adoptate de către Consiliul Local Șona și a întocmit referate, informări, adrese prin care a adus la cunoștința edilului aspecte referitoare la proasta funcționare a aparatului de specialitate al acestuia.

”Am lucrat majoritatea vieții mele active în sectorul privat, iar până să am de-a face cu administrația publică am avut un dram de speranță că lucrurile vor merge bine, cândva, în țara aceasta. Acum, după multiplele experiențe și cunoașterea (doar) a unor aspecte specifice funcționării acestui stat cred, sunt ferm convins că țara asta e moartă deja…” Bogdan Marian Matei, în Avertizarea de interes public
Printre presupusele ilegalități din Primăria Șona, enumerate de Matei în documentul trimis G4Media, ar fi și presupusa intenție de trucare a unui concurs în favoarea unei persoane ”agreate” de primar.

Matei, care era președintele comisiei de concurs, spune că deține înregistrarea unei convorbiri telefonice cu acesta. Astfel, în data de 24.12.2020, ora 10.26, primarul Mărginean l-ar fi contactat telefonic. Varianta audio poate fi ascultată aici:

”Președinte comisie Matei: Alo!
Primar Mărginean: E totul în regulă?
Președinte comisie: La urbanism nu întrunește băiatul ăla condițiile.
Primar: Ce face?
Președinte comisie: Nu întrunește condițiile!
Primar: Păi cum nu le întrunește condițiile, dacă condițiile așa au fost făcute?
Președinte comisie: Păi, condițiile sunt urbanism, arhitectură sau construcții. El nu are construcții că e geodez sau topograf.
Primar: Domnu…, Doamne, iartă-mă, dar… sunt consternat de-a dreptul, sunt consternat de-a dreptul…
Președinte comisie: Pentru?
Primar: Păi cum adică nu îndeplinește condițiile?
Președinte comisiei: Pă,i domn primar, eu nu lucrez la ANFP, dacă ANFP-ul zice că trebuie să fac conform art. 5 din Legea…..(inițiatorul apelului telefonic a întrerupt convorbirea).”

Primarul Mărginean, despre înregistrare: ”(…) orice fel de înregistrare nu poate constitui o probă decât dacă este realizată de organele abilitate ale statului. O astfel de înregistrare este o imixtiune în viața mea privată și am dreptul să mă adresez organelor abilitate în acest sens. Mai mult, consider că nu pot fi avute în vedere interpretările realizate de o persoană, interpretări care au la bază doar o înregistrare care nu cuprinde întreaga stare de fapt și desfășurarea reală a evenimentelor referitoare la concurs”

Secretarul Primăriei afirmă că, ulterior, primarul a modificat componența Comisiei de concurs, iar aceasta i-a admis, prin majoritate, dosarul respectivului candidat. Membrii comisiei care au votat pentru acest lucru ar fi fost soția viceprimarului și vărul primarului, ambii funcționari publici în Primăria Șona.

Referitor la derularea concursului, primarul din Șona a declarat că ”(…) cert este faptul că la Șona avem nevoie de un profesionist în domeniul Urbanismului, dar având în vedere experiența pe care o avem cu alte concursuri, șansele ca un arhitect să candideze la postul pus la concurs erau inexistente.

În plus, anunțul de participare la concurs a fost public conform prevederilor legale, iar în urma acestui anunț s-a înscris un singur candidat. La acest moment, postul la care se face referire din comuna Șona, nu este ocupat, candidatul care a promovat concursul a lucrat la noi doar 2 săptămâni, promovând alt concurs.”

”Documentele în cauză constituie avertizări în interes public și conferă subsemnatului calitatea de avertizor în interes public, emiterea dispoziției privind detașarea fiind în fapt o veritabilă sancționare a subsemnatului față de curajul de a aduce la cunoștință autorităților competente o serie de fapte, motiv pentru care apreciez că sunt aplicabile prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii”, a scris Bogdan Marian Matei în Avertizarea de interes public adresată G4Media.

Articolul de lege invocat menționează că ”În litigiile de muncă sau în cele privitoare la raporturile de serviciu, instanța poate dispune anularea sancțiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacă sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei avertizări în interes public, făcută cu bună-credință.”

Legat de sesizările secretarului Matei, primarul Mărginean afirmă că acesta ”are dreptul să sesizeze orice fel de problemă instituțiilor competente în soluționarea ei, dar domnia sa, în calitatea funcției pe care o exercită, trebuie să știe că primordială este respectarea legii și a legalității tuturor actelor.

De asemenea, vă aduc în atenție faptul că instituția noastră nu a primit soluționarea aspectelor invocate de d-nul Matei, prin urmare, orice susținere și interpretare personală a celui care a făcut sesizările este netemeinică și prematură. Nu doresc sa comentez despre acțiunile domniei sale sau despre profesionalismul de care dă dovadă. Aceste aspecte nu fac obiectul unui astfel de comentariu.

(…)

În esență, constat cu părere de rău că în loc să se preocupe de activitatea ce-i revine potrivit fișei postului, domnul Matei Marian Bogdan lansează acuzații în toate domeniile, purtând un război personal care nu poate fi benefic pentru comuna noastră. Subliniez că, la rândul meu, am sesizat toate instituțiile abilitate cu privire la modul în care înțelege să lucreze domnul Matei Marian Bogdan.

Nu voi răspunde niciunui fel de provocare ieftină, ci mă preocupă bunul mers al administrației publice din comuna Șona, pe care cetățenii m-au desemnat prin vot să o conduc.”

sursa: G4media.ro

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Electrica Furnizare Discount

Astăzi, 10 noi decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate astăzi, fiind vorba despre:

  • o femeie, de 88 de ani, din Sasciori, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 70 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 62 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 85 de ani, din Baia de Aries, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 80 de ani, din Baia de Aries, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 73 de ani, din Cugir, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 74 de ani, din Vintu de Jos, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 86 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 29 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 67 de ani, din Alba Iulia, nevaccinat, cu comorbidități,
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri: 360 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 15 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor, la nivel național, de ieri: 16.110 de cazuri noi de COVID-19 și 448 de decese, în ultimele 24 de ore. 1.815 de pacienți internați la ATI

Localitățile din care provin cele 301 cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 104
BAIA DE ARIES – 2
BLAJ – 7
CÂMPENI – 3
CUGIR – 23
OCNA MUREŞ – 6
SEBES – 37
TEIUS – 2
ZLATNA – 4
ABRUD – 2
AIUD – 17
ARIESENI – 4
AVRAM IANCU – 1
BERGHIN – 2
BISTRA – 4
BUCERDEA GRANOASĂ – 2
CALNIC – 1
CETATEA DE BALTĂ – 1
CIUGUD – 2
CRACIUNELUL DE JOS – 2
CRICAU – 2
CUT – 1
DAIA ROMANA – 1
GALDA DE JOS – 3
HOREA – 3
IGHIU – 5
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 2
LOPADEA NOUA – 1
LUNCA MURESULUI – 1
LUPSA – 1
METES – 2
MIHALŢ – 2
MIRASLAU – 1
MOGOS – 1
NOSLAC – 1
OHABA – 2
PIANU – 6
ROŞIA MONTANA – 4
SASCIORI – 1
SIBOT – 3
SONA – 1
SUGAG – 2
VADU MOŢILOR – 2
VALEA LUNGA – 2
VIDRA – 2
VINTU DE JOS – 12
+ 2 anchete epidemiologice în desfășurare

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 1
BERGHIN – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba
Localitate Populatie Incidenta Nr. Cazuri
BUCIUM 1394 20.09 28
VINŢU DE JOS 5531 17.72 98
LIVEZILE 1166 16.3 19
GÂRDA DE SUS 1496 14.71 22
ORAŞ ABRUD 5199 14.23 74
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76316 14.18 1082
METEŞ 2804 12.48 35
ARIEŞENI 1549 12.27 19
ŞIBOT 2365 12.26 29
MUNICIPIUL SEBEŞ 32924 11.06 364
CUT 1267 11.05 14
CIUGUD 3278 10.98 36
MUNICIPIUL AIUD 25254 10.81 273
ORAŞ CÂMPENI 7218 10.53 76
ORAŞ CUGIR 25559 10.52 269
ALBAC 1956 10.22 20
DAIA ROMÂNĂ 3138 10.2 32
IGHIU 7063 10.05 71
SÂNTIMBRU 3021 9.93 30
CRĂCIUNELU DE JOS 2143 9.8 21
OCOLIŞ 511 9.78 5
ŞPRING 2515 9.54 24
ROŞIA MONTANĂ 2740 9.49 26
BERGHIN 1910 9.42 18
GALDA DE JOS 4483 9.37 42
BISTRA 4538 9.03 41
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2268 8.82 20
CIURULEASA 1141 8.76 10
VIDRA 1540 7.79 12
ORAŞ TEIUŞ 7201 7.22 52
ŞONA 4363 7.11 31
RĂDEŞTI 1279 7.04 9
VADU MOŢILOR 1284 7.01 9
LUPŞA 2907 6.88 20
MOGOŞ 757 6.61 5
MIRĂSLĂU 1976 6.58 13
LOPADEA NOUĂ 2528 6.33 16
STREMŢ 2434 6.16 15
VALEA LUNGĂ 3107 6.12 19
CRICĂU 1974 6.08 12
MUNICIPIUL BLAJ 20685 6.04 125
SĂSCIORI 6520 5.98 39
SCĂRIŞOARA 1524 5.91 9
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3769 5.84 22
POŞAGA 914 5.47 5
ŞUGAG 2860 5.24 15
PIANU 3585 5.02 18
AVRAM IANCU 1438 4.87 7
POIANA VADULUI 1050 4.76 5
ORAŞ OCNA MUREŞ 13918 4.74 66
SĂLIŞTEA 2336 4.71 11
HOREA 1922 4.68 9
GÂRBOVA 2160 4.63 10
BLANDIANA 872 4.59 4
NOŞLAC 1812 4.42 8
CERU-BĂCĂINŢI 232 4.31 1
CERGĂU 1634 4.28 7
SĂLCIUA 1402 4.28 6
RIMETEA 1000 4 4
RÂMEŢ 501 3.99 2
DOŞTAT 1009 3.96 4
LUNCA MUREŞULUI 2559 3.91 10
SÂNCEL 2596 3.85 10
CÂLNIC 1955 3.07 6
SOHODOL 1667 3 5
CETATEA DE BALTĂ 3062 2.61 8
UNIREA 4879 2.46 12
ORAŞ ZLATNA 7828 2.43 19
MIHALŢ 3230 2.17 7
FĂRĂU 1479 2.03 3
PONOR 579 1.73 1
HOPÂRTA 1160 1.72 2
ALMAŞU MARE 1206 1.66 2
JIDVEI 5296 1.13 6
CENADE 1038 0.96 1
ROŞIA DE SECAŞ 1596 0.63 1
ÎNTREGALDE 556 0 0
OHABA 602 0 0
Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Publicat

în

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Asociația pensionarilor ”Speranța de Alba” organizează, astăzi, un miting împotriva clasei politice, care potrivit asociației „dorește disparișia pensionarilor”.

„Invitam la acest miting numai pensionarii normali și care sunt nemultumiți de această clasă politică. Nu acceptam pensionari cu ”pensii speciale”. Oricum, aceștia sunt multumiți. La manifestare se vor distribui șepci personalizate, tricoloruri sau măști pentru cei ce nu vor avea”, au scris reprezentanții asociației pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Doleanțele pensionarilor:

1.Aplicarea de îndată a legii 127/2019,privind creșterea pensiilor cu 40%

2.Indexarea pensiilor, cu rata inflației din 2020.

3. Compensarea prețurilor la utilități,companiilor distribuitoare, nu prin ajutoarele acordate, cetățenilor vulnerabili (măsură de stânga). Cetățeni vulnerabil fiind toți cetățenii, în afară de cei cu pensii peste 5000 lei.

4. Cererea reciprocă de scuze a liderilor politici care au jignit votanții altor partide politice,de cât ale lor,pentru jignirile aduse acestora. Prin acest gest, scuze vor fi (sau nu) acceptate, de către votanții partidelor jignite.

5. Modificarea,imediată a articolului 1,al.4,din legea 17/2000 și specificarea vârstei pensionarilor care pot face parte din anumite organizații de pensionari și care pot fi numiți PERSOANE VÂRSTNICE ,având în vedere că azi se pensionează (toți ofițerii de poliție sau armata),la 45-50 de ani.Acestea nu pot fi numiți persoane vârstnice.

6. Mărirea alocațiilor copiilor,care să poată asigura viitorului țării și pentru a avea o populație competitivă în viitorul politic al României,scăpând astfel de actuală clasa politică,care ne-a sărăcit și care,azi ne guvernează.

7. Pensionarii să fie apreciați și prin asigurarea unei existente sigure și demne conform anilor efectuați și a contribuției la fondul de pensii

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

La data de 21 octombrie 2021, în jurul orei 17,32, pe DN 7, la KM 332 + 600 m, un bărbat, de 72 de ani, din Cugir, în timp ce se conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de o tânără, de 25 de ani, din municipiul Sibiu, Județul Sibiu.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare