Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Atenţie, şoferi! NOI AMENZI din luna februarie 2015. Ce reguli trebuie respectate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

amenzi circulatieLuna februarie 2015 vine cu o serie de noi amenzi pentru participanţii la trafic. Normele de aplicare pentru modificările propuse de către Direcţia Rutieră, în luna septembrie a anului trecut, referitoare la scaunele pentru copii şi portul centurii de siguranţă, au trecut, joi de Executiv. Noile prevederi referitoare la transportul minorilor vor intra în vigoare în 30 de zile de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 6 februarie 2015.

Copiii mai înalţi de 135 de centimetri pot sta pe orice scaun din spate, dacă poartă centura de siguranţă a maşinii.

Şoferul este obligat, însă, să le pună în vedere pasagerilor că trebuie să îşi prindă centurile când se află în autovehicul.

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă. Asta înseamnă, în bani, că amenda ar putea ajunge la 450 de lei – cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuşi, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, obligaţia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranţă. Copiii pot fi transportaţi în această situaţie doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer.

REAMINTIM:Valoarea amenzilor rutiere a crescut de la 1 ianuarie

Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, creşterea salariului minim brut pe economie în luna ianuarie a dus automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Salariul minim a crescut la 1 ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei, şi urmează să crească într-o a doua etapă, de la 1 iulie 2015, de la 975 la 1050 lei.

Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amendă reprezintă 97,5 lei, iar de la 1 iulie va reprezenta 105 lei.

2015 va fi al cincilea an consecutiv în care salariul minim brut pe economie va fi mărit, după ce acelaşi lucru s-a întîmplat în 2011 (de la 600 la 670 de lei), 2012 (de la 670 la 700 de lei), 2013 (de la 700 la 800 de lei) şi 2014 (de la 800 la 900 de lei). Înainte de cea din 2011, ultima creştere a salariului minim fusese în 2009 (de la 540 la 600 de lei).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea