Atenție șoferi! Descrierea insuficientă a abaterii duce la anularea amenzii

Atenție șoferi! Descrierea insuficientă a abaterii duce la anularea amenzii. E o decizie luată de Curtea Supremă, care a admis un recurs în interesul legii, promovat de Avocatul Poporului.

Insuficienta descriere a faptei de către cel care redactează procesul-verbal de contravenție face ca documentul prin care se aplică sancțiunea să nu fie valabil, a stabilit luni Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Contravenientul poate să ceară anularea procesului-verbal, în instanță, exact ca în cazul în care fapta n-ar fi fost descrisă deloc de agentul rutier, fiscal ș.a.m.d. 

Dacă fapta contravențională e doar sumar descrisă în procesul-verbal de contravenție e ca și cum nu ar fi descrisă deloc și asta atrage nulitatea relativă a documentului, au spus luni judecătorii de la ICCJ, potrivit comunicatului de presă al instituției.

“Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, potrivit dispoziţiilor art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, scrie în Decizia ICCJ nr. 13/2018 privind recursul în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea unor prevederi din ordonanța privind contravențiile.

Decizia dată de judecătorii ICCJ e relevantă pentru orice fel de proces-verbal de contravenție, indiferent cine ar fi agentul constatator: un polițist rutier, un inspector de muncă, un inspector fiscal etc.

Lămurirea a fost oferită la cererea Avocatului Poporului, care a subliniat că lucrurile s-au interpretat în mai multe feluri până acum de judecători, inclusiv cu privire la tipul de nulitate atras de această neregulă. ICCJ a spus că e vorba de nulitate relativă, iar nu de cea absolută.“Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata și din oficiu“, scrie în articolul 17 al OG nr. 2/2001.

Aceeași ordonanță prevede clar ce anume trebuie să cuprindă procesul-verbal de contravenție (chiar dacă nu lipsa tuturor acelor mențiuni atrage nulitatea documentului):

  • data și locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului;
  • descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
  • posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
  • termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...