Rămâi conectat

Actualitate

ASTĂZI: Ultima zi în care mai puteți solicita către ANAF eșalonarea datoriilor la stat, în timpul stării de urgență sau de alertă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 15 decembrie 2020, este ultima zi în care mai puțeți solicita Agenției Naționale de Administrare Fiscală eșalonarea datoriile acumulate la bugetul de stat, în timpul stării de urgență sau de alertă, precum și scutirea de la plata dobânzilor și penalităților de întârziere.

Amnistia fiscală este reglemenată prin OUG 69/2020, iar de această măsură pot beneficia toate persoanele juridice sau fizice, care pe perioada pandemiei au acumulat datorii. Specialiștii fiscali susțin că este vorba despre o amnistie fiscală menită de a ajuta mediul de afaceri de a face față, mai ușor, stresului fiscal din această perioadă de criză.

Guvernul a stabilit și scutirea de la plata dobânzilor și penalităților de întârziere în anumite cazuri pentru persoanele juridice.

„Debitorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și cei care obțin eșalonarea în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și data de 15 decembrie 2020 inclusiv, pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor”, se arată în ordonanța Guvernului României.
O amnistie fiscală

Prin ordinul 2100/2020, emis de Ministerul de Finanțe, se stabilește și ce fel de creanțe bugetare se pot eșalona la plată, dar și modalitatea concretă prin care se poate face acest lucru.

Astfel, este vorba despre obligaţii fiscale principale reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale, drepturi vamale şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi obligaţii accesorii aferente acestora, stabilite prin declaraţii fiscale, decizii de impunere, decizii referitoare la obligaţiile fiscale accesorii, orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contribuţii sociale, drepturi vamale şi alte sume datorate bugetului general consolidat.

Pentru a beneficia de această eșalonare este suficient să depuneți o cerere, care se poate depune la sediul organului fiscal, ultima zi admisă, fiind data de 15 decembrie 2020. ANAF atrage atenția că eșalonarea nu se va acorda din oficiu, ci doar la cerere, care se poate depune atât prin intermediul online, cu ajutorul Spațiu Privat Virtual, prin poștă, cu recomandare de primire au direct la registratura organului fiscal.

Ulterior, cei de la ANAf emit deciziile privind obligațiile de plată dar și certificatul fiscal care atestă existența unei datorii, dar și acceptarea eșalonării, perioadă în care persoana juridică sau fizică nu se consideră cu restanțe la bugetul de stat.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea