Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: Artista picturii icoanelor pe sticlă, Maria Deac Poenaru din Laz, declarată „Tezaur uman viu”, împlineşte 91 de ani. Ion Dumitrel, din nou în vizită la ea acasă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultima reprezentantă a neamului pictorilor iconari din Laz, ce au creat o adevărată şcoală cu mult timp în urmă, undeva începând cu anul 1770, Maria Deac Poenaru, împlineşte astăzi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, venerabila vârsta de 91 de ani. Considerată un simbol pentru judeţul Alba şi inclusă de Ministerul Culturii pe lista de Tezaure Umane Vii, artista populară va fi vizitată cu acest prilej de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Maria Deac Poenaru este ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poenaru din Laz, iconari ce au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebesului, începând cu anul 1770. Deseori, în lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe valea Sebeşului este menţionat drept „Şcoala de la Laz”.

De-a lungul timpului, Maria Deac Poenaru a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, ajutând la păstrarea unor tradiţii şi a unor cunoştinţe inestimabile. În locuinţa sa din Laz a încropit un mic muzeu ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poenaru, dar şi obiecte de artă populară.

Binecunoscuta şi apreciata pictoriţă de icoane din judeţul Alba, Maria Deac Poenaru a fost recent inclusă de Ministerul Culturii în programul “Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”. Acest program este o iniţiativă UNESCO privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovadă caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Aniversarea Mariei Poenaru are loc astăzi, 25 martie, începând cu ora 16.00, la domiciliul din satul Laz al artistei. Ca în fiecare an, la aniversarea artistei din Laz va fi prezent  Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, reprezentanţi ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi toţi cei care o iubesc şi îi apreciază lucrările.

Foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea