Rămâi conectat

Politică Administrație

Asocierea Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra – proiect pentru valorificarea patrimoniului cultural local

Publicat

în

Administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, propune un nou proiect ce are drept scop conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural local: asocierea cu Organizaţia Europa Nostra în calitate de membru asociat.

Proiectul se află pe Ordinea de zi a ședinței de consiliu local programată pentru marți, 29 ianuarie, iar dacă va fi aprobat, administrația locală angajează să previzioneze şi să furnizeze din bugetul local cheltuielile necesare anuale de 200 de euro, reprezentând cotizaţia pentru organizaţiile asociate.

Electrica Furnizare Discount

Pentru Municipiul Alba Iulia, asocierea cu această organizaţie culturală de renume internaţional, reprezintă o oportunitate unică de promovare sustenabilă la nivel internaţional a recent recunoscutei Destinaţii Europene de Excelenţă, Alba Iulia, de către Comisia Europeană. Municipiul Alba Iulia va putea beneficia de schimburi trans-frontaliere de idei, experienţe şi informaţii coordonate de către sediile organizaţiei situate la Haga, respectiv la Bruxelles. Totodată, Municipiul Alba Iulia va putea oferi un sprijin proactiv activităţilor de lobby pentru patrimoniu, desfăşurate la Bruxelles şi Strasbourg, campaniilor destinate salvării patrimoniului European aflat în pericol, celebrării excelenţei prin intermediul premiilor oferite de către Organizaţie şi, nu în ultimul rând, oferirea de sprijin în desfăşurarea campaniilor de conştientizare a actorilor naţionali şi europeni, precum şi a publicului larg, cu privire la conservarea şi valorificarea patrimoniului local, naţional şi european”, se arată în raportul de specialitate.

Inițiatorii proiectului spun că scrisoarea prin intermediul căreia a fost aprobată asocierea Primăriei Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra a fost semnată de Secretarul General al Organizaţiei, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, în data de 6 decembrie 2012.

Organizaţia Europa Nostra este cadrul care oferă o reţea puternică de dialog şi dezbatere, celebrează cele mai bune realizări de patrimoniu, desfăşoară campanii împotriva ameninţărilor la adresa clădirilor de patrimoniu vulnerabile şi în care se face a lobby pentru politicile durabile şi standarde de înaltă calitate privind conservarea patrimoniului, într-o lume globalizată, patrimoniul cultural este vital pentru o mai bună înţelegere şi un respect profund între cetăţenii Europei. „Europa Nostra” este vocea societăţii civile europene pentru îngrijirea patrimoniului cultural.

Organizaţia are ca misiune salvgardarea patrimoniului cultural şi natural al Europei. Această reţea pan-europeană este compusă din 250 de organizaţii membre (asociaţii şi fundaţii), 150 de organizaţii asociate (organisme guvernamentale, autorităţi locale şi corporaţii) şi, de asemenea, 1500 de membri individuali, care sprijină în mod direct misiunea organizaţiei. Printre activităţile desfăşurate de organizaţie se numără activităţi de lobby şi advocacy pentru patrimoniul cultural în Europa; sărbătorirea excelenţei prin intermediul premiilor Europa Nostra pentru patrimonii culturale europene precum şi campanii ample de salvare a monumentelor istorice, a siturilor aflate în pericol şi nu în ultimul rând a peisajelor culturale.

În fiecare an, Europa Nostra şi Uniunea Europeană recompensează cele mai bune realizări în domeniul conservării, protecţiei şi valorificării patrimoniului cultural, respectiv campanii şi iniţiative de sensibilizare a publicului larg cu privire la protecţia patrimoniului cultural european. Prin intermediul Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra, este celebrată excelenţa şi dăruirea arhitecţilor, meseriaşilor, voluntarilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi mass-mediei. Prin puterea exemplului lor, organizaţia îşi propune să stimuleze creativitatea şi inovarea. în fiecare an, până la şase premii în valoare de 10.000 € fiecare, sunt acordate laureaţilor, pentru diferite categorii.

Totodată, prin intermediul programului „7 Most Endangered”, Europa Nostra cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii îşi propune să salveze patrimonial cultural al Europei aflat în pericol. Cu ajutorul acestui program sunt identificate monumente şi situri din Europa, aflate în stare de degradare, ulterior Europa Nostra şi Banca Europeană de Investiţii unindu-şi forţele în vederea mobilizării partenerilor publici şi privaţi, la nivel local, naţional şi European cu scopul asigurării unui viitor durabil pentru acele site-uri.

Publicitate

Politică Administrație

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

Publicat

în

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

„Am început lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares. La acest moment aici nu există rețea de canalizare, locuitorii din zonă folosind fosele septice ca alternativă. Împreună cu partenerii noștri de la SC APA CTTA SA Alba Iulia vom urmări executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelei și o durată de viață mai mare a acesteia.

În total va fi vorba despre aproximativ 1060 m de rețea de canalizare, la care se adaugă evident racordurile și căminele necesare. O parte din rețeaua de canalizare, în lungime de 292 m, va deversa în căminul existent în B-dul Republicii (subtraversarea în lungime de 13 m se va executa prin foraj), iar o parte de rețea, în lungime de 768m, va deversa în căminul existent pe strada Gârda.
Prin proiect sunt propuse si realizarea racordurilor de canalizare în lungime totală de 120 m, inclusiv racordul de canalizare pentru viitorul ștrand de lângă Bazinul Olimpic.

Electrica Furnizare Discount

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 29.06.2021, după ce au fost făcute și exproprierile necesare în zonă, iar valoarea contractului pentru lucrările privind canalizarea este de 1.951.521,60 lei cu TVA. Firma care va executa lucrările este SC AWE INFRA SRL Turda și îmi doresc o mobilizare adecvată, un raport corect și un disconfort cât mai mic pentru locuitorii din zonă. Fac un apel și la înțelegerea riveranilor pentru perioada următoare.

Introducere a canalizării este doar prima etapă în modernizarea străzii Alcala de Henares și crearea unei rute alternative la Calea Moților, pentru locuitorii din cartierele Micești și Orizont, cu descărcare la bazinul olimpic și în zona Gheorghe Șincai.
Lucrăm pentru Dumneavoastră și rezolvăm, rând pe rând, toate problemele.” transmite primarul Gabriel Pleșa prin intermediul mediului de socializare

Citește mai mult

Politică Administrație

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

Publicat

în

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

AUR inițiază demersurile pentru elaborarea unui legi care „să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex”, în urma consultării efectuate în rândul membrilor și simpatizanților săi. „Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta”, transmite George Simion într-un comunicat.

„Peste 98% dintre membrii și simpatizanții noștri susțin necesitatea implementării urgente a unei astfel de legislații, menite să apere copiii din grădinițe și școli. Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta, urmând să avem consultări și cu ceilalți parteneri conservatori din Europa”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Electrica Furnizare Discount

„AUR susține familia și valorile creștine. Activiştii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și în grădinițele din România. Vrem să ferim copiii românilor de expunerea la o propagandă nepotrivită pentru vârsta lor”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR. Biroul de presă al Alianței pentru Unirea Românilor

Ungaria a adoptat legea care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor

Ungaria a adoptat în luna iunie un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.

Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputaţi, între care cei ai partidului Fidesz la guvernare, în timpul unei sesiuni parlamentare transmise în direct la televiziune.

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei, pentru modul în care tratează problemele LGBT

Comisia Europeană va declanșa proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități, informează un comunicat de presă al CE. Budapesta și Varșovia vor avea două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.

Comisia Europeană a decis să înceapă procedurile legale împotriva noii legi anti-LGBTQ+ din Ungaria, anunță CE într-un comunicat. Este vorba de două proceduri separate de infringement, care vor stabili un termen de două luni pentru ca Ungaria să furnizeze un răspuns.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Roșia Montană în UNESCO – decizie istorică pentru salvarea patrimoniului României

Publicat

în

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis, marți, includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o decizie istorică și o victorie a tuturor celor care au luptat, prin implicare civică, pentru a salva o comoară inestimabilă a României: situl minier de la Roșia Montană.

Conform experților, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Acesta este momentul în care Roșiei Montane și Munților Apuseni li se oferă șansa reală de dezvoltare sustenabilă, cu accent pe valorificarea patrimoniului cultural și natural extraordinar. De acum, va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare vechile galerii romane și peisajul minier al localității. Problemele localității Roșia Montană, adâncite în ultimii 30 de ani de interese politice, nu se vor rezolva peste noapte, dar cu multă muncă și proiecte serioase, sub monitorizarea atentă a specialiștilor UNESCO, această zonă poate înflori. Roșia Montană va avea astfel o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, fără impactul dezastruos pe care l-ar fi avut asupra mediului un proiect minier. În Europa și în lume sunt mii de exemple de comunități care prosperă de pe urma patrimoniului cultural și natural de care dispun.

Este mult de muncă, cu atât mai mult cu cât Comisia UNESCO a înscris situl de la Roșia Montană și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se vulnerabilitatea vestigiilor istorice și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

Uniunea Salvați România a reușit să ducă până la capăt promisiunea asumată în fața tuturor celor care au luptat civic, chiar și prin proteste de stradă, pentru a salva patrimoniul cultural și istoric de la Roșia Montană. Uniți și consecvenți în decizii, am reușit să salvăm Roșia Montană și astfel sperăm că decizia istorică a comisiei UNESCO va spulbera toate interesele politice și clientelare din jurul acestei localități.

Jugul care sugruma Roșia Montană a fost rupt! De acum, această localitate poate să își decidă dezvoltarea sustenabilă, protejându-și cea mai mare comoară pe care o deține: patrimoniul cultural minier, care este oficial înscris și în patrimoniul umanității.

 

Beniamin Todosiu,

Deputat USR de Alba.

 

 

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea