Rămâi conectat

Politică Administrație

Asocierea Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra – proiect pentru valorificarea patrimoniului cultural local

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, propune un nou proiect ce are drept scop conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural local: asocierea cu Organizaţia Europa Nostra în calitate de membru asociat.

Proiectul se află pe Ordinea de zi a ședinței de consiliu local programată pentru marți, 29 ianuarie, iar dacă va fi aprobat, administrația locală angajează să previzioneze şi să furnizeze din bugetul local cheltuielile necesare anuale de 200 de euro, reprezentând cotizaţia pentru organizaţiile asociate.

Pentru Municipiul Alba Iulia, asocierea cu această organizaţie culturală de renume internaţional, reprezintă o oportunitate unică de promovare sustenabilă la nivel internaţional a recent recunoscutei Destinaţii Europene de Excelenţă, Alba Iulia, de către Comisia Europeană. Municipiul Alba Iulia va putea beneficia de schimburi trans-frontaliere de idei, experienţe şi informaţii coordonate de către sediile organizaţiei situate la Haga, respectiv la Bruxelles. Totodată, Municipiul Alba Iulia va putea oferi un sprijin proactiv activităţilor de lobby pentru patrimoniu, desfăşurate la Bruxelles şi Strasbourg, campaniilor destinate salvării patrimoniului European aflat în pericol, celebrării excelenţei prin intermediul premiilor oferite de către Organizaţie şi, nu în ultimul rând, oferirea de sprijin în desfăşurarea campaniilor de conştientizare a actorilor naţionali şi europeni, precum şi a publicului larg, cu privire la conservarea şi valorificarea patrimoniului local, naţional şi european”, se arată în raportul de specialitate.

Inițiatorii proiectului spun că scrisoarea prin intermediul căreia a fost aprobată asocierea Primăriei Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra a fost semnată de Secretarul General al Organizaţiei, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, în data de 6 decembrie 2012.

Organizaţia Europa Nostra este cadrul care oferă o reţea puternică de dialog şi dezbatere, celebrează cele mai bune realizări de patrimoniu, desfăşoară campanii împotriva ameninţărilor la adresa clădirilor de patrimoniu vulnerabile şi în care se face a lobby pentru politicile durabile şi standarde de înaltă calitate privind conservarea patrimoniului, într-o lume globalizată, patrimoniul cultural este vital pentru o mai bună înţelegere şi un respect profund între cetăţenii Europei. „Europa Nostra” este vocea societăţii civile europene pentru îngrijirea patrimoniului cultural.

Organizaţia are ca misiune salvgardarea patrimoniului cultural şi natural al Europei. Această reţea pan-europeană este compusă din 250 de organizaţii membre (asociaţii şi fundaţii), 150 de organizaţii asociate (organisme guvernamentale, autorităţi locale şi corporaţii) şi, de asemenea, 1500 de membri individuali, care sprijină în mod direct misiunea organizaţiei. Printre activităţile desfăşurate de organizaţie se numără activităţi de lobby şi advocacy pentru patrimoniul cultural în Europa; sărbătorirea excelenţei prin intermediul premiilor Europa Nostra pentru patrimonii culturale europene precum şi campanii ample de salvare a monumentelor istorice, a siturilor aflate în pericol şi nu în ultimul rând a peisajelor culturale.

În fiecare an, Europa Nostra şi Uniunea Europeană recompensează cele mai bune realizări în domeniul conservării, protecţiei şi valorificării patrimoniului cultural, respectiv campanii şi iniţiative de sensibilizare a publicului larg cu privire la protecţia patrimoniului cultural european. Prin intermediul Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra, este celebrată excelenţa şi dăruirea arhitecţilor, meseriaşilor, voluntarilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi mass-mediei. Prin puterea exemplului lor, organizaţia îşi propune să stimuleze creativitatea şi inovarea. în fiecare an, până la şase premii în valoare de 10.000 € fiecare, sunt acordate laureaţilor, pentru diferite categorii.

Totodată, prin intermediul programului „7 Most Endangered”, Europa Nostra cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii îşi propune să salveze patrimonial cultural al Europei aflat în pericol. Cu ajutorul acestui program sunt identificate monumente şi situri din Europa, aflate în stare de degradare, ulterior Europa Nostra şi Banca Europeană de Investiţii unindu-şi forţele în vederea mobilizării partenerilor publici şi privaţi, la nivel local, naţional şi European cu scopul asigurării unui viitor durabil pentru acele site-uri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea