Rămâi conectat

Politică Administrație

Asocierea Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra – proiect pentru valorificarea patrimoniului cultural local

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, propune un nou proiect ce are drept scop conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural local: asocierea cu Organizaţia Europa Nostra în calitate de membru asociat.

Proiectul se află pe Ordinea de zi a ședinței de consiliu local programată pentru marți, 29 ianuarie, iar dacă va fi aprobat, administrația locală angajează să previzioneze şi să furnizeze din bugetul local cheltuielile necesare anuale de 200 de euro, reprezentând cotizaţia pentru organizaţiile asociate.

Pentru Municipiul Alba Iulia, asocierea cu această organizaţie culturală de renume internaţional, reprezintă o oportunitate unică de promovare sustenabilă la nivel internaţional a recent recunoscutei Destinaţii Europene de Excelenţă, Alba Iulia, de către Comisia Europeană. Municipiul Alba Iulia va putea beneficia de schimburi trans-frontaliere de idei, experienţe şi informaţii coordonate de către sediile organizaţiei situate la Haga, respectiv la Bruxelles. Totodată, Municipiul Alba Iulia va putea oferi un sprijin proactiv activităţilor de lobby pentru patrimoniu, desfăşurate la Bruxelles şi Strasbourg, campaniilor destinate salvării patrimoniului European aflat în pericol, celebrării excelenţei prin intermediul premiilor oferite de către Organizaţie şi, nu în ultimul rând, oferirea de sprijin în desfăşurarea campaniilor de conştientizare a actorilor naţionali şi europeni, precum şi a publicului larg, cu privire la conservarea şi valorificarea patrimoniului local, naţional şi european”, se arată în raportul de specialitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inițiatorii proiectului spun că scrisoarea prin intermediul căreia a fost aprobată asocierea Primăriei Municipiului Alba Iulia cu Organizaţia Europa Nostra a fost semnată de Secretarul General al Organizaţiei, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, în data de 6 decembrie 2012.

Organizaţia Europa Nostra este cadrul care oferă o reţea puternică de dialog şi dezbatere, celebrează cele mai bune realizări de patrimoniu, desfăşoară campanii împotriva ameninţărilor la adresa clădirilor de patrimoniu vulnerabile şi în care se face a lobby pentru politicile durabile şi standarde de înaltă calitate privind conservarea patrimoniului, într-o lume globalizată, patrimoniul cultural este vital pentru o mai bună înţelegere şi un respect profund între cetăţenii Europei. „Europa Nostra” este vocea societăţii civile europene pentru îngrijirea patrimoniului cultural.

Organizaţia are ca misiune salvgardarea patrimoniului cultural şi natural al Europei. Această reţea pan-europeană este compusă din 250 de organizaţii membre (asociaţii şi fundaţii), 150 de organizaţii asociate (organisme guvernamentale, autorităţi locale şi corporaţii) şi, de asemenea, 1500 de membri individuali, care sprijină în mod direct misiunea organizaţiei. Printre activităţile desfăşurate de organizaţie se numără activităţi de lobby şi advocacy pentru patrimoniul cultural în Europa; sărbătorirea excelenţei prin intermediul premiilor Europa Nostra pentru patrimonii culturale europene precum şi campanii ample de salvare a monumentelor istorice, a siturilor aflate în pericol şi nu în ultimul rând a peisajelor culturale.

În fiecare an, Europa Nostra şi Uniunea Europeană recompensează cele mai bune realizări în domeniul conservării, protecţiei şi valorificării patrimoniului cultural, respectiv campanii şi iniţiative de sensibilizare a publicului larg cu privire la protecţia patrimoniului cultural european. Prin intermediul Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra, este celebrată excelenţa şi dăruirea arhitecţilor, meseriaşilor, voluntarilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi mass-mediei. Prin puterea exemplului lor, organizaţia îşi propune să stimuleze creativitatea şi inovarea. în fiecare an, până la şase premii în valoare de 10.000 € fiecare, sunt acordate laureaţilor, pentru diferite categorii.

Totodată, prin intermediul programului „7 Most Endangered”, Europa Nostra cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii îşi propune să salveze patrimonial cultural al Europei aflat în pericol. Cu ajutorul acestui program sunt identificate monumente şi situri din Europa, aflate în stare de degradare, ulterior Europa Nostra şi Banca Europeană de Investiţii unindu-şi forţele în vederea mobilizării partenerilor publici şi privaţi, la nivel local, naţional şi European cu scopul asigurării unui viitor durabil pentru acele site-uri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea