Asistenții universitari NU vor mai trebui să dețină titlul de doctor. PROIECT de lege
Asistenții universitari NU vor mai trebui să dețină titlul de doctor. PROIECT de lege
Proiectul de lege a învăţământului superior prevede eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o conferinţă de presă.
„Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine această obligativitate a deţinerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universităţile către nevoile societăţii şi de a permite accesul unor profesionişti în învăţământul superior românesc”, a afirmat ministrul.
Proiectul reglementează şi vârsta de pensionare a personalului didactic şi de cercetare din universităţi. „Vor putea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani pe baza unei solicitări pe care fiecare cadru didactic o face peste vârsta de 65 de ani”, a explicat ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, proiectul prevede că universităţile vor fi cele care asigură admiterea la doctorat, pregătirea, susţinerea examenelor, referatelor, susţinerea tezei şi vor acorda titlul de doctor, urmând să răspundă pentru conformitatea procesului.
„Creşte durata de studii universitare de doctorat de la trei la patru ani. Se reglementează şi posiblitatea de a se urma comasat doi ani de studiu la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Limita cu privire la numărul de mandate pentru un rector va fi stabilită de către fiecare universitate. Se prevede un mandat de cinci ani şi se interzice să se ocupe funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru un număr nelimitat de mandate.
„Limita cu privire la numărul de mandate va fi stabilită pe baza autonomiei universitare de către fiecare universitate”, a explicat Cîmpeanu.
Proiectul de lege mai prevede posibilitatea ca instituţiile de învăţământ superior să preia prin absorbţie instituţii de cercetare.
„Planurile de învăţământ pentru toate programele de studii universitare – licenţă, master, doctorat – organizate în universităţile româneşti vor conţine cursuri de etică şi integritate academică. Va fi o obligaţie legală începând cu nivelul de licenţă. (…) Pentru a încuraja învăţământul dual avem o creştere a finanţării de 30% per student”, a indicat ministrul.
El a completat că proiectul prevede şi înfiinţarea unui registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David Învățămândtul preuniversitar fierbe! De când ministrul Daniel David a prezentat concluziile raportului-diagnoză și a anunțat că profesorii vor fi evaluați din cinci în cinci ani, ceea ce poate schimba statul lor de angajați pe perioadă nedeterminată. Practic, licențierea […]
Economistul Radu Georgescu, despre măsurile luate de Donald Trump: Sunt necesare pentru a scoate țara din insolvență. Planul lui seamănă cu cel implementat de Margaret Thatcher în UK
Economistul Radu Georgescu, despre măsurile luate de Donald Trump: Sunt necesare pentru a scoate țara din insolvență. Planul lui seamănă cu cel implementat de Margaret Thatcher în UK Economistul Radu Georgescu a explicat în cadrul lecției zilnice de economie măsurile pe care Donald Trump le-a luat și cum acestea sunt obligatorii pentru a scoate țara […]