Asigurarea obligatorie a locuințelor: Garajele sau instalațiile solare afectate de dezastre naturale vor putea fi despăgubite. Care este condiția
Asigurarea obligatorie a locuințelor: Garajele sau instalațiile solare afectate de dezastre naturale vor putea fi despăgubite. Care este condiția
În curând, o propunere de modificare a normelor privind asigurarea obligatorie a locuinței ar urma să intre în vigoare.
Citește și: Asigurarea obligatorie a locuinței: Când se vor majora prețurile polițelor
În cazul adoptării noilor norme proprietarii care au asigurare obligatorie pentru locuințele lor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren ar putea beneficia de despăgubiri și pentru eventualele daune cauzate garajelor sau panourilor solare care sunt structural legate de locuință, se spune în noul document propus de ASF.
Noul document prevede o modificare importantă astfel că garajele și panourile fotovoltaice vor fi incluse în asigurare: ”daunele directe produse anexelor, dependinţelor, dotărilor şi utilităţilor care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuință”, se spune în noul proiect de normă privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
Practic, aceasta înseamnă că pentru garajele sau instalațiile solare care sunt parte integrantă structural de locuință, se pot acorda despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastru natural acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.
Daunele acoperite de PAID în temeiul contractului PAD
Daunele directe provocate construcțiilor cu destinația de locuință.
Daunele directe produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința.
Daunele indirecte provocate bunurilor prevăzute la punctele a) și/sau b) cum ar fi, fără a se limita la, incendiu, explozie sau alte evenimente, ca urmare a producerii unui risc asigurat.
Despăgubirile se acordă pentru daunele provocate de acțiunea mișcării seismice asupra locuinței, alunecări de teren, precipitații atmosferice, topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundații, pătrunderea și infiltrarea apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, provenit din revărsarea unui curs de apă, a unui lac sau a mării ori din formarea sau revărsarea torentelor, șuvoaielor sau puhoaielor, din orice cauză, inclusiv ruperea digurilor, acumularea apelor provenite din precipitații atmosferice abundente sau topirea zăpezii, în zone joase, lipsite de posibilități de scurgere sau cu posibilități reduse de evacuare a apelor, apele provenite din cauzele prevăzute la punctele c) și/sau d) și care determină ieșirea apelor subterane la suprafața terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge în exterior numai parțial construcția cu destinația de locuință, pătrunde și se infiltrează prin pereți sau prin pardoseală și din exteriorul acesteia, acțiunea cutremurelor de pământ ori a inundațiilor asupra locuinței 1.
Daune ce nu sunt acoperite de asigurarea PAD
Daunele provocate de inundaţii produse în timpul formării unor lacuri de acumulare prin umplerea cu apă a lacului de acumulare până la nivelul deversorului sau în timpul schimbării artificiale a cursurilor de apă.
Daunele provocate în cazurile de ameninţare bruscă de prăbuşire sau alunecare de teren, precum şi în cazul imposibilităţii folosirii chiar prin repararea sau consolidarea clădirilor, dacă aceste fenomene au fost prilejuite, înlesnite ori agravate de săpături sau lucrări edilitare de orice fel, lucrări de prospecţiuni, explorări ori exploatări miniere sau petroliere, la suprafaţă ori în profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor.
Daunele provocate de tasarea/lăsarea terenului de fundaţie fie din cauza greutății construcţiei, fie din alte cauze.
Daunele provocate de formarea de crăpături în solul de sub fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, din cauza variaţiei de volum, ca urmare a contracţiei/dilatării produse de îngheţ/dezgheţ sau de prezența/ lipsa apei în sol.
Daunele provocate terenului care împrejmuieşte locuinţa şi care nu este asociat noţiunii de locuinţă şi nu face obiectul asigurării.
Daunele provocate la anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei precum, fără a se limita la, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite.
Daunele provocate la instalaţiile şi amenajările speciale precum, fără a se limita la, piscine, saune, rampe auto.
Daunele provocate la bunurile de orice fel, altele decât construcţia cu destinaţia de locuinţă, bunuri sau obiecte necesare locuirii, hârtii de valoare etc.
Daunele provocate locuinţelor construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului PAD.
Daunele provocate clădirilor prăbușite ca urmare a defectelor de construcţie, chiar dacă are legătură cu producerea unui risc asigurat.
Daunele provocate asiguratului PAD ca urmare a necesității acoperirii cheltuielilor de cazare provizorie până la refacerea locuinţei care face obiect.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
AVERTISMENT pentru amatorii de ceai, la pliculeț: Ce se poate întâmpla în timpul procesului de infuzare
AVERTISMENT pentru amatorii de ceai, la pliculeț: Ce se poate întâmpla în timpul procesului de infuzare Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) au efectuat un studiu care dezvăluie că pliculețele de ceai confecționate din polimeri eliberează micro și nanoparticule de plastic în timpul procesului de infuzare. Studiul a demonstrat că aceste particule pot […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Ştirea zileiacum 5 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica